ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει τον αγώνα των 52 Σχολικών Τροχονόμων του Δήμου

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει τον αγώνα των 52 Σχολικών Τροχονόμων του Δήμου Ιωαννίνων και του Συλλόγου τους για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, να τους καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση τους για την χρονική περίοδο της καραντίνας. 
Σήμερα αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Νίκο Έξαρχο και την Σκλιβανίτη Βασιλική Πρόεδρο του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν παράσταση διαμαρτυρίας από τις 52 σχολικές τροχονόμους έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε νομικά κωλύματα που εμποδίζουν την οικονομική επιτροπή να αποφασίσει την εκταμίευση της αποζημίωσης προς τις εργαζόμενες. 
Ως Εργατικό Κέντρο καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή η οποία κρύβεται πίσω από νόμους και επιτροπές αφήνοντας απλήρωτες 52 εργαζόμενες.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από τις 13/04/2020 με επιστολή του προς την Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει να ενταχτεί το αίτημα των Σχολικών Τροχονόμων στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα σε συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είχε εγκρίνει την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων. 
Δυο μήνες μετά η Δημοτική Αρχή εμπαίζει τις εργαζόμενες αφήνοντάς τες απλήρωτες όταν γι αυτές το πενιχρό ποσό των 176 ευρώ αποτελεί πολύτιμο εισόδημα για την επιβίωση τους. 
Καταγγέλλουμε τον Τσαμπαλά Βασίλειο, Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών που με απύθμενο θράσος καταφέρθηκε εναντίων των Σχολικών Τροχονόμων για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους, λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά λύνονται με επιστολές και όχι με διαμαρτυρίες. Παράλληλα είχε το θράσος να τις νουθετήσει ότι δεν δικαιούνται να απαιτούν να πληρωθούν γιατί δεν αμείβονται, αλλά αποζημιώνονται για τα μεταφορικά έξοδα που δεν κατέβαλαν την περίοδο της καραντίνας.
Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε και ηθικό να στερείς το εισόδημα εργαζομένων που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν παρέχουν όλο αυτό το διάστημα την εργασία τους.
Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή εμπαίζουν τις εργαζόμενες που παρέχουν την εργασία τους ανασφάλιστες, πίσω από την υποκριτική απόφαση ότι η πληρωμή τους δεν αποτελεί αμοιβή εργασίας, άλλα αποζημίωση μεταφορικών εξόδων.
Για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή η μη καταβολή της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων, γιατί ιεράρχησή της είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που τόσο πιστά υπηρετεί όλο αυτό το διάστημα. Μια Δημοτική Αρχή που συντηρεί υψηλά δημοτικά τέλη, που επαίρεται για την χρηστή οικονομική διαχείριση και το αποθεματικό εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος τους είναι  να ταΐζουν επιχειρηματικά συμφέροντα, παραδίνοντας τμήμα - τμήμα υπηρεσίες του Δήμου σε εργολαβίες, επιδιώκοντας συμπράξεις με ιδιωτικά κεφάλαια χάριν της ανάπτυξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτή η πολιτική ούτε νόμιμη είναι, ούτε ηθική για τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.  
Απαιτούμε  εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή με πολιτική απόφαση να προχωρήσει στην πληρωμή των εργαζομένων. Οι δημότες αυτής της πόλης δεν έχουν ψηφίσει στις εκλογές ούτε οικονομικές επιτροπές, ούτε υπαλλήλους να παίρνουν αποφάσεις. 
Ταυτόχρονα απαιτούμε και διεκδικούμε οι γυναίκες αυτές να αντιμετωπιστούν ως εργαζόμενες, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]