Τα πάνω κάτω στη φορολογία αυτοκινήτων!
Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στον κλάδο του αυτοκινήτου, μιας και θα αλλάξει το σύνολο των συντελεστών επιβολής τέλους ταξινόμησης.
Οι αλλαγές αφορούν τόσο τα επιβατικά, όσο και τα φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, για τα οποία αναμένεται να υπάρξει προοδευτική φορολόγησή τους ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος και την ενεργειακή αποδοτικότητά του, με τις προσαυξήσεις να επιβάλλονται με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογία. Επιπρόσθετα, προσαυξάνεται το τέλος ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με πρώτη ημερομηνία ταξινόμησης έως τις 31 Αυγούστου 2018.
Οι αλλαγές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα για την απόκτηση υβριδικών αυτοκινήτων αφού θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το τέλος ταξινόμησης τους, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί η απαλλαγή του 50% του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για υβριδικά αυτοκίνητα με περισσότερους ρύπους, καθώς και η πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίνητα ΕΙΧ.
Επιπλέον το νέο νομοσχέδιο καταργεί την υφιστάμενη πρόβλεψη για τη δυνατότητα φορολόγησης μεταχειρισμένων οχημάτων με πρώτη κυκλοφορία στην ΕΕ πριν από την 01.06.2016, με βάση το προϊσχύον καθεστώς φορολόγησης (ιστορικό τέλος).
Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, η κυβέρνηση θέλει να δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε το αγοραστικό κοινό να ασπαστεί τις «πράσινες» τεχνολογίες και για το λόγο αυτό εκπόνησε και το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση. Αυτό πέρα από τα οικονομικά κίνητρα για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος που έχουν ήδη παρουσιαστεί («οικολογικό bonus»), αφορά στην παροχή φορολογικών κινήτρων με στόχο την ελάφρυνση του κόστους χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος αλλά και την ανάπτυξη σημείων φόρτισης.
Ειδικότερα, μέσω ενός πλέγματος κινήτρων ενθαρρύνεται η κτήση και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Τα κίνητρα που παρέχονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: έκπτωση δαπάνης για την αγορά και την μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού ή και plug-in υβριδικού οχήματος με την προσαύξηση να ανέρχεται στο 50% και 35% αντίστοιχα (75% ή 35% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές), αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων, κάλυψη του κόστους φόρτισης και της παροχής οχήματος σε εργαζόμενους χωρίς αυτά να τους επιβαρύνουν ως φορολογητέο εισόδημα, αλλά και εξαίρεση της αγοράς οχήματος μηδενικών ρύπων από την ετήσια αντικειμενική δαπάνη και δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από φυσικά πρόσωπα.
Φορολογικά κίνητρα θα δοθούν όμως και για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης, καθώς προβλέπεται αυξημένος συντελεστής απόσβεσης παγίων και έκπτωση δαπάνης για την αγορά και εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης με την προσαύξηση να φτάνει το 50% και το 70% σε νησιωτικές περιοχές, ενώ στην περίπτωση αποκλειστικής χρήσης αυτών από τους εργαζόμενους η προσαύξηση θα ανέρχεται στο 30%.
Labels:
ΔΙΑΦΟΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.