Θωράκιση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων ζητά ο Αμυράς
Τη θωράκιση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων με την έγκαιρη ενημέρωση, την άμεση διάγνωση και την ενεργοποίηση των σχετικών μηχανισμών ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των χοιροτρόφων.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική σε χοίρους όλων των ηλικιών και δεν μεταδίδεται άμεσα ή έμμεσα στον άνθρωπο. Επιπλέον, το φαινόμενο της πληθυσμιακής έκρηξης των αγριόχοιρων που μετακινούνται ανεξέλεγκτα από κράτος σε κράτος και μεταδίδουν το νόσημα και στους οικόσιτους χοίρους δικαιολογεί την τεράστια ανησυχία των ευρωπαϊκών κρατών για τον μεγάλο κίνδυνο στην αγροτική τους οικονομία.
Ο Γιώργος Αμυράς τονίζει ότι επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για το συγκεκριμένο νόσημα, για την αποτροπή ή περιορισμό της ζωονόσου είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων και κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, κυνηγών, σφαγείων, εμπόρων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων, καθώς και φορέων διαχείρισης απορριμμάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 24.09.2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓ0
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού της ζωονόσου Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων»
Απειλή για την εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή χοιροτροφία αποτελεί η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Μια ιογενής νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική, που εμφανίζεται σε χοίρους όλων των ηλικιών, χωρίς προτίμηση φύλου. Επισημαίνεται ότι εμφανίζεται μόνο σε μέλη της οικογένειας των συϊδών. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα, ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου.
Το φαινόμενο των τελευταίων ετών της πληθυσμιακής έκρηξης των αγριόχοιρων που μετακινούνται ανεξέλεγκτα από κράτος σε κράτος και μεταδίδουν το νόσημα και στους οικόσιτους χοίρους δικαιολογεί την τεράστια ανησυχία των κρατών για τον μεγάλο κίνδυνο στην αγροτική τους οικονομία.
Για την αποτροπή ή περιορισμό της ζωονόσου είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων και κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, κυνηγών, σφαγείων, εμπόρων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων, καθώς και φορέων διαχείρισης απορριμμάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για το συγκεκριμένο νόσημα. Οπότε για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου η μόνη λύση είναι η έγκαιρη ενημέρωση, η άμεση διάγνωση και η ενεργοποίηση των σχετικών μηχανισμών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Ποια μέτρα έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων;
2. Ποιοι μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των χοιροτρόφων;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.