Ποιοι οφειλέτες χάνουν τον νόμο Κατσέλη - Εκκαθάριση -εξπρές 40.000 εκκρεμών αιτήσεων
“Γκάζι” στην εκκαθάριση 40.000 εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη “πατά” η κυβέρνηση. Πρόκειται για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο του Νόμου που τέθηκε σε ισχύ με την έναρξη της κρίσης, το 2010 και αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.
Η επιτάχυνση θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των υποθέσεων και της υποχρέωσης υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες σε αυστηρές προθεσμίες που ξεκινούν από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 και λήγουν στα τέλη Ιουνίου του 2021. Η αίτηση προσδιορισμού θα συνοδεύεται με ηλεκτρονική υποβολή όλων των σχετικών εγγράφων και δικαιολογητικών σε συνδυασμό με την συναίνεση τους για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των στοιχείων που επικαλούνται. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει και ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που επικαλούνται, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου να υποχρεωθούν σε παραίτηση.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, το οποίο εισάγεται στο ακροατήριο και ανέρχεται περίπου στο 25%, δεν συζητείται είτε λόγω ματαίωσης είτε λόγω παραίτησης από το δικόγραφο. Με βάση την εμπειρία που μεταφέρεται από τις τράπεζες πρόκειται για δανειολήπτες που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και κατέθεσαν αίτηση ένταξης στον νόμο προκειμένου να κερδίσουν χρόνο έως την εκδίκαση της από την οποία μετά παραιτούνται. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη παρέμβαση κρίνεται απολύτως αναγκαία δεδομένου ότι περισσότερες από 40.000 αιτήσεις έχουν προσδιορισμένες δικάσιμους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 πολλές μάλιστα από τις οποίες έχουν λάβει ημερομηνία για συζήτηση ακόμη και μετά το έτος 2027. Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις έχουν κατατεθεί πριν από το 2015, είναι προφανές ότι η διάρκεια της δίκης υπερβαίνει κατά πολύ τους κανόνες ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.