Ελπίδες από τέσσερα εμβόλια - Αγώνας δρόμου για να έρθουν στην Ελλάδα μέχρι τον Ιανουάριο
Των Αιμ. Σταθάκου, Γ. Σιαδήμα, Σ. Σταυροπιερράκου, Π. Γαλιατσάτου, Θ. Αθανασίου
Σε αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίουγια τον κορονοϊό έχουν αποδυθεί οι φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει πάρει έγκριση κυκλοφορίας τουλάχιστον ένα από τα εννέα εμβόλια που δοκιμάζονται σε μελέτες τελικής φάσης. Η χώρα µας έχει δεσµεύσει πάνω από ένα εκατοµµύριο δόσεις των εµβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιµών, µέσω συµφωνιών που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τουλάχιστον άλλο ένα εκατοµµύριο δόσεις µε φαρµακευτική πολυεθνική που σχεδιάζει επενδύσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα, µέσω του ευρωπαϊκού διαύλου έχουν υπογραφεί συµφωνίες µε την AstraZeneca, τη Sanofi και την Johnson & Johnson. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερες από 1.000.000.000 δόσεις πιθανών εµβολίων από αυτές τις τρεις φαρµακευτικές εταιρείες, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνοµιλίες µε τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε απευθείας διαπραγµάτευση µε υψηλόβαθµα στελέχη της Pfizer, η οποία φαίνεται ότι θα κόψει πρώτη το νήµα στον αγώνα δρόµου για την ανακάλυψη του εµβολίου. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Αλµπερτ Μπουρλά, το εµβόλιο βρίσκεται ένα βήµα πριν από την έγκριση και η Pfizer περιµένει τα αποτελέσµατα από τις κλινικές δοκιµές τις επόµενες εβδοµάδες. Σύµφωνα µε την αµερικανική φαρµακοβιοµηχανία, εάν οι δοκιµές είναι επιτυχηµένες, αναµένει να υποβάλει αίτηση έγκρισης έκτακτης ανάγκης στις ρυθµιστικές Αρχές των ΗΠΑ µέσα στον Νοέµβριο.
Ρώσοι και Αµερικανοί
Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν έρθει σε επαφή µε τον Ρώσο πρέσβη, ώστε να διερευνήσουν την προοπτική διάθεσης ποσοτήτων από το εµβόλιο «Sputnik-V», που ανέπτυξε το επιστηµονικό κέντρο Τσουµακόφ της ρωσικής Ακαδηµίας Επιστηµών. Πρέπει, επίσης, να επισηµανθεί ότι µία ακόµα αµερικανική εταιρεία, η Moderna, πρόκειται το επόµενο χρονικό διάστηµα να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων για το εµβόλιο mRNA κατά της COVID-19. Σχολιάζοντας τις ενθαρρυντικές αυτές επιστηµονικές εξελίξεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής ΑιµατολογίαςΟγκολογίας, Θάνος ∆ηµόπουλος, εξηγεί ότι το εµβόλιο της εταιρείας Moderna, σε συνεργασία µε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, και το εµβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού οι εταιρείες BioNTech, Pfizer και Fosum Pharma χρησιµοποιούν mRNA, που επάγουν την παραγωγή πρωτεϊνών του SARS-CoV-2. Και για τα δύο εµβόλια, που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA, έχουν δηµοσιευτεί στην έγκριτη επιστηµονική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine» ενθαρρυντικά στοιχεία ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσµατικότητα των προκαταρκτικών µελετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.