Κορωνοϊός: Τα είδη εμβολίων, τα φάρμακα, οι αλλεργικοί και οι καπνιστές (VIDEO)
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης /zougla.gr
«Ότι ανέμελο κάνουμε στις γιορτές θα το βρούμε μπροστά μας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», προειδοποιεί μιλώντας στο zougla.gr o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας - εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της 3ης πανεπιστημιακής κλινικής εντατικής θεραπείας στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. «Εάν δεν προσέξουμε μας χωρίζουν μόνο 15 ημέρες από το να γυρίσουμε στην κατάσταση που ήμασταν τον Νοέμβριο», συμπληρώνει.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής, ο Έλληνας επιστήμονας απαντά επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τη διαφορά των τύπων των εμβολίων αλλά και όσον αφορά στη δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό, εξηγώντας την ίδια ώρα για ποιο λόγο δεν μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν οι ίδιοι το εμβόλιο που θα κάνουν. Επίσης δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς όσων πάσχουν από αλλεργίες. Παράλληλα αναφέρεται στους καπνιστές εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό, ενώ απαντά και στο εάν το εμβόλιο κατά του Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα. Καταλήγοντας ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί επίσης για ποιο λόγο - σύμφωνα με τον ίδιο- , «οι αρνητές των εμβολίων θα επωφεληθούν από τη συμπεριφορά αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο».
Σχετικά με την συμπεριφορά του κόσμου κατά τη διάρκεια των εορτών, ο καθηγητής αναφέρει: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να ξεφύγουμε επειδή είμαστε ψυχολογικά κουρασμένοι, επειδή θέλουμε να βρεθούμε με ανθρώπους που έχουμε στερηθεί. Όλα αυτά είναι υγειονομικά επικίνδυνα. Κι επίσης το σημαντικό είναι ότι έχουμε χειμώνα ακόμα και όλοι αυτοί οι ιοί κάνουν τον πικ τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ότι ανέμελο κάνουμε στις γιορτές θα το βρούμε μπροστά μας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για να υπάρξει το τρίτο κύμα πρέπει να φύγει το δεύτερο, το οποίο δεν έχει φύγει ακόμα. Βέβαια, υπάρχει ύφεση λιγότερο ικανοποιητική απ’ ότι θα θέλαμε. Οποιαδήποτε έναρξη δραστηριότητας που γίνεται έστω και με προσοχή θα αυξήσει τα κρούσματα».
Κληθείς να εκτιμήσει το πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια απειλητική επιστροφή του ιού ή από μια κατάσταση όπως ήμασταν στα μέσα Νοεμβρίου, τονίζει : «Δύο με τρείς εβδομάδες μακριά βρισκόμαστε από αυτή την κατάσταση. Εάν δεν προσέξουμε, μέχρις τις 20 Ιανουαρίου θα γυρίσουμε ξανά στη φάση του Νοεμβρίου».
«Καλά τα μέτρα αλλά πρέπει να τα σεβαστεί ο κόσμος, δεν είμαστε Κίνα»
Ερωτηθείς για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λέει: «Συμφωνώ με τα μέτρα στο ποσοστό που ο κόσμος θα τα σεβαστεί, θα κατανοήσει τη λογική τους και θα τα τηρήσει. Είναι δυνατόν να αστυνομευτούν 10 εκατ. άνθρωποι; Δεν γίνεται και δεν πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαστε Κίνα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει αν βρισκόμαστε με την ίδια οικογένεια κάθε φορά ή όχι. Κι όσον αφορά εάν θα τηρούμε τον αριθμό των 9 ατόμων στα ρεβεγιόν, κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει αυτό. Υπάρχει ατομική ευθύνη και κοινή λογική».
«Ο ιός επιτρέπει σε ένα μειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας να δημιουργεί πρόβλημα στους υπόλοιπους»
Για το πως αντιδρά η κοινωνία στα περιοριστικά μέτρα προσθέτει: «Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αντιδρούν απέναντι στα πάντα. Αυτούς δεν μπορείς να τους μεταπείσεις. Αλλά υπάρχει και η κατηγορία των αρνητών οι οποίοι ρωτούν ακόμα εάν έχει αυξηθεί η θνητότητα από τον κορωνοϊό. Τι να απαντήσω σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Δεν μπορείς να βάλεις κοινή λογική σε όλους. Αυτός ο ιός επιτρέπει σε ένα μειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας να δημιουργεί πρόβλημα στους υπόλοιπους που προσέχουν».
«Εάν μπορούσε να συμβεί ότι και τον Μάρτιο τα πράγματα θα καλυτερεύσουν»
Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ της κατάστασης του περασμένου Μαρτίου και της τωρινής, ο κ. Βασιλακόπουλος λέει : «Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Μάρτιο με τώρα είναι ο φόβος. Τότε είχαμε φόβο και βλέπαμε τις εικόνες με έρημες πόλεις. Είχαμε φοβηθεί το άγνωστο , ενώ βλέπαμε και τις εικόνες από την Ιταλία με τα φέρετρα. Τηρήσαμε τα μέτρα τότε. Εάν συμβεί ότι και τον Μάρτιο, τότε ναι σίγουρα θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά εμείς θα πρέπει να το εφαρμόσουμε, εξαρτάται από την συμπεριφορά μας».
Για τους αλλεργικούς και το εμβόλιο
Για τους εμβολιασμούς σε αλλεργικούς, ο καθηγητής τονίζει: «Οι αλλεργικοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Υπήρξαν συγκεκριμένες οδηγίες από την Αμερικανική Αλλεργιολογική Εταιρεία. Το εμβόλιο δεν περιέχει κανένα συστατικό το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων».
Μπορεί το εμβόλιο να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα πριν την εγκυμοσύνη ;
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «Δεν έχουν υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή μελέτες, ούτε υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει τέτοια μελέτη. Δεν υπάρχει κανένας θεωρητικός μηχανισμός που το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει τη σπερματογένεση στον άνδρα ή την παραγωγή ωαρίων από τη γυναίκα. Δεν υπάρχει κάποια λογική να γίνει κάποια τέτοια μελέτη».
Αυτοί που έχουν αλλεργικό άσθμα μπορούν να εμβολιαστούν ;
«Ελπίζω αυτοί με το αλλεργικό άσθμα να είναι στην ομάδα που θα εμβολιαστούν πρώτοι. Οφείλουν να εμβολιαστούν. Είναι τελείως ασφαλές να εμβολιαστούν. Έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες των εμβολίων και πήγαν μια χαρά, χωρίς κανένα πρόβλημα».
«Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και διασπείρουν τον ιό»
Σχετικά με τους καπνιστές, ο καθηγητής πνευμονολογίας λέει: «Οι καπνιστές διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τον Covid-19. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσεις από κορωνοϊό. Εν τω μεταξύ οι καπνιστές είναι υπερ-μεταδότες. Το κάπνισμα έχει κινδύνους. Από την εκπνοή του καπνού, οι καπνιστές διασπείρουν τον ιό. Ο καπνός βοηθά και στην μεταφορά των σταγονιδίων του Covid-19. Δεν υπάρχει καμία αποδείξη ότι ο καπνιστής θα νοσήσει ελαφρύτερα, σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο».
Για τα διαφορετικά είδη εμβολίων και τι περιέχει το καθένα
«Υπάρχουν διαφορετικά είδη εμβολίων» αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: «Τα παλιά κλασικά εμβόλια συνήθως περιελάμβαναν τον ιό εξασθενημένο, αδρανοποιημένο. Αυτόν τον ιό τον βάζαμε στον οργανισμό μας και δημιουργούσε μια ανοσολογική απόκριση απέναντι στον εξασθενημένο εισβολέα. Βέβαια έπρεπε να μελετάμε εάν αυτός ο εξασθενημένος ιός θα ξυπνήσει και θα κάνει λοίμωξη σε περίπτωση ενός οργανισμού ανοσοκατεσταλμένου. Τέτοια εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν γίνονται στον δυτικό κόσμο και δεν θα τα πάρει η Ελλάδα. Αναπτύσσονται σε Κίνα και Ινδία αλλά δεν έχουν σχέση με τα εμβόλια που θα πάρουμε εμείς. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Το ρώσικο εμβόλιο είναι παρόμοιο με αυτό που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca. Είναι το εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό που μπορεί να μολύνει είτε τον χιμπατζή είτε τον άνθρωπο και να του κάνει μια απλή ρινίτιδα. Έχουν πάρει το γενετικό υλικό αυτού του ιού που είναι DNA, και το έχουν αλλάξει λίγο, και του έχουν βάλει μια πληροφορία που όταν αυτό το DNA φτιάξει RNA και πάει στα ριβοσώματα, θα βγάλει κάποιες πρωτεΐνες τις οποίες θα παρουσιάσει στην άμυνα του οργανισμού μας για να έχουμε την ανοσολογική απάντηση.
Yπάρχουν ακόμα δύο κατηγορίες. Τα εμβόλια τις Pfizer και της Moderna τα οποία δεν μας δίνουν τέτοιο γενετικό υλικό, δεν μας δίνουν ιό, αδενοϊό όπως τα άλλα, αλλά μας δίνουν το έτοιμο προϊόν του DNA που είναι το RNA. Μπαίνει μέσα μας, δεν μπορεί να πάει στον πυρήνα, δεν μπορεί να μπει στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DNA μας. Δεν έχει τρόπο το RNA, να φτιάξει αντίγραφα DNA, να ενσωματωθεί δηλαδή στο DNA. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι για λίγο χρόνο να μείνει στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου, να πάει πάλι στα ριβοσώματα και να φτιάξει την πρωτεΐνη ακίδα του ιού, την οποία στη συνέχεια θα παρουσιάσει ο οργανισμός στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και να κάνουμε την ανοσολογική απόκριση. Τέλος υπάρχει και μια άλλη κατηγορία εμβολίων, όπως αυτό που αναπτύσσει η αμερικανική Novavax , όπου μας δίνουν έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα».
«Δεν μπορεί να επιλέξει ο πολίτης τι εμβόλιο θα κάνει»
Επίσης προσθέτει: «Στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Μάρτιο αυτός που θα κάνει εμβόλιο δεν θα μπορεί να επιλέξει εάν θα κάνει εμβόλιο RNA ή αδενοϊού. Δεν υπάρχει λόγος επιλογής. Την επιλογή την κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Δεν μπορεί ο κόσμος να διαλέγει ποιο εμβόλιο θα κάνει, δεν στέκει».
«Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν πρέπει να χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς»
«Τα φάρμακα που έχουν πάρει επείγουσα έγκριση, δηλαδή να μονοκλωνικά αντισώματα, απαγορεύεται, έχουν αντένδειξη να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς, διότι έχει υπάρξει μελέτη που έχει τρέξει και έχει αποδείξει ότι μάλλον οδηγούν σε επιδείνωση της έκβασης των νοσηλευομένων ασθενών. Η μελέτη σταμάτησε στη μέση. Τα φάρμακα αυτά είναι χρήσιμα να χορηγηθούν εάν κολλήσει κάποιος κορωνοϊό και δεν έχει προλάβει να κάνει καμία ανοσολογική απάντηση. Απλά σας δίνω έτοιμα αντισώματα για να μειώσω την πιθανότητα του ιού να κολλάει στα κύτταρα. Τα αντισώματα όμως δεν μπορούν να κάνουν κάτι στα κύτταρα τα οποία είναι μολυσμένα με τον ιό. ‘Άρα ο οργανισμός έχει ουσιαστικά τη μισή αντίδραση σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτά τα αντισώματα έπειτα από 11 μέρες μειώνουν την ποσότητα του ιού που έχουμε στο αναπνευστικό μας σύστημα, το ιικό φορτίο. Επίσης η παραγωγή από τις εταιρείες, αντισωμάτων, δεν είναι μεγάλη, η διαθεσιμότητα είναι μικρή. Φανταστείτε πως μέχρι το τέλος του 2020 μπορούν να διατεθούν 1. 300.000 δόσεις και για το 2021 περίπου 2.000.000. Άρα δεν φτάνουν να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό», υποστηρίζει ο καθηγητής.
Για τα τεστ του ΕΟΔΥ
«Τα τεστ από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα διότι κάθε φορά που κάνω το τεστ , αν υποθέσουμε πως έχω κορωνοϊό, υπάρχει πιθανότητα 25-30% το τεστ να βγει αρνητικό. Άρα αν κάνω το τεστ και δεν προσέξω θα μεταδώσω. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το κατανοήσουμε. Τα τεστ είναι χρήσιμα αλλά τα πολλά τεστ από μόνα τους δεν λύνουν το πρόβλημα».
«Οι αρνητές θα επωφεληθούν από τη συμπεριφορά αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο»
Κληθείς να απαντήσει στους διστακτικούς αλλά και στους αρνητές των εμβολίων στην Ελλάδα, λέει: «Μου κάνει τρομερή αίσθηση ο Έλληνας. Ξαφνικά όλοι έγιναν τρομερά διστακτικοί από ένα εμβόλιο το οποίο θα μας σώσει από τον κορωνοϊό. Μου κάνει εντύπωση. Ευτυχώς που υπάρχουν αρνητές για να αρχίσουν να το κάνουν αυτοί που δεν αμφιβάλλουν έτσι ώστε να δουν και οι άλλοι πως δεν θα συμβεί τίποτα και να αρχίσουν να το κάνουν και να φτάσουμε στο ποσοστό εμβολιασμού που θέλουμε. Έτσι οι αρνητές θα επωφεληθούν από τη συμπεριφορά των άλλων που έκαναν το εμβόλιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.