Στη Βουλή η εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων στο Κέντρο Παιδικής Προστασίας Πωγωνιανής
ΜέΡΑ25_Ερώτηση Φ.Μπακαδήμα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Θέμα: «Εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων στο Κέντρο Παιδικής Προστασίας Πωγωνιανής»
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ήδη από το 2018 είχαν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν στη δημιουργία εξειδικευμένης δομής φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών και προσφύγων στην Πωγωνιανή, η οποία θα στεγάζεται κτηριακά στη δημόσια δομή παιδικής προστασίας, που εδώ και καιρό δεν φιλοξενεί κανένα παιδί, αφού πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες εργασίες ώστε το κτήριο να αναβαθμιστεί και να είναι ικανό να φιλοξενήσει ανήλικα παιδιά.
Ο Δήμος Πωγωνιανής συναίνεσε, όπως ενημερωνόμαστε, στην προοπτική ίδρυσης μίας τέτοιας δομής εντός των ορίων του, υπό την προϋπόθεση, όπως ενημερωνόμαστε, ότι θα φιλοξενούνται σ’ αυτήν παιδιά μικρών ηλικιών (6-12 ετων) ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν αρμονικά στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτήριο έχει αναβαθμιστεί και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ανήλικα παιδιά, εντούτοις σε ερωτήσεις των κατοίκων, αναφορικά με το λόγο για τον οποίο ακόμα δεν έχει λειτουργήσει η δομή, η απάντηση περιορίζεται στο ότι δεν υπάρχουν παιδιά να φιλοξενηθούν.
Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 10278/2020-15/9/2020 έγγραφό του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Αναφορικά με τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει το Τοπικό Συμβούλιο της Πωγωνιανής με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Η. σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των ασυνόδευτων ανηλίκων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αρμόδιες αρχές που καθορίζουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας είναι αφενός η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων λόγω αρμοδιότητας και αφετέρου η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων, η οποία είναι η αρμόδια για την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται για τη χρηματοδότηση δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Η ανωτέρω υπηρεσία έχει διαμορφώσει συγκεκριμένο οδηγό, ο οποίος αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στις ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιήσουν οι δικαιούχοι, από την υποβολή της αίτησής τους για χρηματοδότηση της δράσης λειτουργίας δομών φιλοξενίας, έως και την ολοκλήρωση αυτής.
Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 4.417 ασυνόδευτοι ανήλικοι διαβιούν στη χώρα μας εκ των οποίων μόλις το 7,9% είναι κάτω των 14 ετών, καθώς επίσης και ότι υψηλός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων διαβεί σε άτυπες/ επισφαλείς συνθήκες και ως εκ τούτου θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση του δυναμικού των θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις Δημοτικές Αρχές, με στόχο την επίτευξη των συνεργειών εκείνων που θα αναδείξουν τις τοπικές ανάγκες και θα διαμορφώσουν από κοινού στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα στηρίζονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα συνάδουν με το προφίλ των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Έτσι, σε ότι αφορά την περίπτωση του Κέντρου Παιδικής Προστασίας Πωγωνιανής, ειδικότερα, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου με σκοπό την καλύτερη δυνατό λύση τόσο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας όσο και για την εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος των ανηλίκων».
Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένα αφενός την πάγια καταδίκη του ΜέΡΑ25 στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρά σε δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών όπου αιχμαλωτίζονται οι άτυχοι άνθρωποι που ρίσκαραν για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αντί να απαιτήσουν από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών και αφετέρου τις εικόνες εξαθλίωσης που βλέπουμε στο Καρά Τεπέ και πριν στη Μόρια,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Τι ακριβώς συμβαίνει με τη δομή φιλοξενίας στην Πωγωνιανή;
2. Είναι έτοιμο προς λειτουργία το κτίριο;
3. Αν ναι, πόσο κόστισε και τι εργασίες έγιναν ώστε να είναι λειτουργικό;
4. Αν όχι, τι έχει προκαλέσει την καθυστέρηση λειτουργίας του;
5. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει;
6. Πόσα παιδιά μπορεί να φιλοξενήσει η συγκεκριμένη δομή;
7. Πόσα άτομα προσωπικό χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει;
8. Ποια η θέση του Υπουργείου αναφορικά με το αίτημα των δημοτικών αρχών να φιλοξενηθούν εκεί παιδιά ηλικίας 6-12 ετών;
9. Ισχύουν οι φήμες πως εμπλέκονται ΜΚΟ στη συγκεκριμένη δομή και αν ναι, ποιες είναι αυτές και ποια ακριβώς είναι η εμπλοκή τους;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.