X. Γώγος: "Νωρίς να μιλάμε για λιανεμπόριο, εστίαση και αθλητισμό" (video)
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης//zougla.gr
«Μας ανησυχεί η κινητικότητα αυτή του κόσμου που παρατηρείται στις γιορτές, είμαστε επιφυλακτικοί και περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν λόγω αυτής της κατάστασης έπειτα από μερικές ημέρες», αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας του ιατρικού τμήματος στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19.
«Γι' αυτό μας βλέπετε και επιφυλακτικούς όσον αφορά άλλες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα με τα σχολεία», συνεχίζει και προειδοποιεί: «Το lockdown είναι λίγο light αυτή τη φορά. Αν κάνουμε κάτι πρόωρα θα το βρούμε μπροστά μας. Θα χρειαστεί να ξαναμαζευτούμε πάλι».
«Σκεφτόμαστε να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά»
«Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα των σχολείων λίγο αργότερα και όχι τώρα, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και αυτή τη στιγμή είναι η προτεραιότητά μας στην επιτροπή. Αλλά λέμε πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά διότι έχουν μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση επειδή τα παιδιά σε αυτές της ηλικίες μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. Στη συνέχεια θα δούμε και για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Περιμένουμε όμως τα νέα δεδομένα για να πάρουμε σωστές και ασφαλείς αποφάσεις, και για τα σχολεία, για τους γονείς αλλά και για τον πληθυσμό. Το άνοιγμα πρέπει να είναι οριζόντιο. Δεν μπορεί σε κάποιες περιοχές να ανοίξουν και σε κάποιες όχι. Επομένως πρέπει ακόμα να δούμε την κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας. Και στη Βόρεια Ελλάδα φυσικά, αλλά και στις "κόκκινες" περιοχές», προσθέτει.
«Προσπαθούμε να είμαστε συντηρητικοί στις αποφάσεις μας»
Ερωτηθείς για το τι έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες που τα σχολεία άνοιξαν εν μέσω πανδημίας ο καθηγητής τονίζει: «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλά έχουμε δει και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε πιο συντηρητικοί στις αποφάσεις μας για αποκλιμακώσεις με δεδομένου ότι το σύστημα υγείας έχει συγκεκριμένα όρια και περιθώρια που δεν πρέπει να υπερβούμε».
«Πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης και αθλητισμού»
Όσον αφορά στην εκτίμηση του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία, ο Χαράλαμπος Γώγος διευκρινίζει πως «υπάρχουν πολλά προβλεπτικά μοντέλα, και φυσικά είναι σεβαστό και το μοντέλο του ΑΠΘ. Αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι, όπως οι εμβολιασμοί και η συμμόρφωση». Παράλληλα δηλώνει πως «αυτή την περίοδο είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου, της εστίασης και του αθλητισμού».
«Ικανοποιητική ανοσία στον πληθυσμό το καλοκαίρι»
«Επιδιώκουμε να έχουμε κάλυψη εμβολιασμού όλου του ευάλωτου πληθυσμού αρχικά και μετά των υπολοίπων. Ελπίζω βέβαια να έχουμε διαθεσιμότητα των εμβολίων. Εάν όλα πάνε καλά προς το καλοκαίρι βλέπω μια ικανοποιητική ανοσία, για να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή ζωή κοινωνικοοικονομικά», απαντά ερωτηθείς για το πότε χρονικά προβλέπει μια ικανοποιητική ανοσία στον πληθυσμό ενώ σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα λέει:
«Πιστεύω ότι όταν τελειώσει η πανδημία η οικονομία θα έχει μια γρήγορη ανάπτυξη. Αλλά μετά από όλο αυτό πρέπει να υπάρξει το δίδαγμα πως η δημόσια υγεία είναι μέγιστο αγαθό και ότι είναι αυτή που καθοδηγεί όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, ακόμα και την ανάπτυξη».
«Σύντομα στην Ελλάδα και τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του Covid-19»
Επίσης εκτιμά πως σε δύο με τρεις μήνες η Ευρώπη θα εγκρίνει για ευρεία χρήση και τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα κι έτσι θα μπορεί να εφαρμοστεί ευρύτερα και στην Ελλάδα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της χρήσης της θεραπείας αυτής.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με παροσμία»
Ακόμα αναφέρεται και σε ένα νέο σύμπτωμα της Covid-19, την παροσμία, όπου οι ασθενείς αναφέρουν πως μυρίζουν κάτι διαφορετικό, όπως ψάρι, θείο, ή καμένο. Μάλιστα τονίζει πως στην Ελλάδα έχουν υπάρξει ασθενείς με αυτό το σύμπτωμα.
«Εάν κάποιος χάσει τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ο εμβολιασμός»
Τέλος ερωτηθείς για το εάν κάποιος παραλείψει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο κ. Γώγος διευκρινίζει: «Εάν κάποιος χάσει τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ο εμβολιασμός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.