Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στον Άγιο Γεώργιο Δήμου Ζηρού
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΤΟΥ Υ/Η ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΥ Δ. ΖΗΡΟΥ
Άγιος Γεώργιος 15 / 4 / 2021
Προς:
- Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (με την παράκληση να λάβουν γνώση του εγγράφου όλα τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου)
- κ. Περιφερειάρχη
- κα Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου
- κ. Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας
- κ.κ. Δημάρχους Αρταίων, Πρέβεζας, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδος, Μεγανησίου (με την παράκληση να λάβουν γνώση του εγγράφου όλα τα Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων)
- κ.κ. Προέδρους Συνδέσμων Ύδρευσης Πρέβεζας- Φιλ/δας, Άρτας και Λευκάδας- Αιτ/νιας
- κ.κ. Προέδρους ΔΕΥΑ Αρταίων, ΔΕΥΑ Πρέβεζας, Προϊσταμένους Τμημάτων Ύδρευσης- Αποχέτευσης Δήμων Λευκάδας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά & Ακτίου-Βόνιτσας
- Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου, Αποκ. Διοίκησης Ηπ.- Δυτ. Μακεδ.
- Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπ. - Δυτ. Μακεδονίας.
- Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Αποκ. Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας.
- Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
- ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών)- Περιφ. Μονάδα Ηπείρου
- ΤΟΕΒ Κερασώνα -Παναγιάς
- Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου
Κοιν:
- Βουλευτές Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας
- Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας
- Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως & Πρεβέζης.
κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου,
Στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η ): «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13 MW , Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού/ Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις μας επί του θέματος αυτού.
Οφείλουμε όμως συγχρόνως , να απευθυνθούμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι απαιτείται να λάβουν γνώση της περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής καταστροφής που επίκειται με την κατασκευή του έργου αυτού.
Καλούμε, ταυτόχρονα, τις αρμόδιες Υπηρεσίες να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, διότι επιβάλλεται να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή όλων των φορέων απέναντι στην εκάστοτε πρόταση επιχειρηματικής επένδυσης που προκύπτει στην ευρύτερη περιοχή των Πηγών του Αγίου Γεωργίου.
Η κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου στη θέση «Ασπροχάλικο» του Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου θεωρούμε ότι είναι μία επένδυση άκρως επιβαρυντική σε μία περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αρχαιολογική, οικονομική, εκπαιδευτική και τουριστική αξία.
Η εν λόγω επένδυση προκαλεί:
-Πολιτιστική και Αρχαιολογική υποβάθμιση
Το σημείο που προτείνεται για την κατασκευή του φράγματος τοποθετείται ακριβώς κάτω από το Παλαιολιθικό Σπήλαιο και τη Βραχοσκεπή του «Ασπροχάλικου» αφού ο Αρχαιολογικός Χώρος βρίσκεται σε ύψωμα, έναντι της Εθνικής Οδού, σε απόσταση μικρότερη των 100μ. Το σπήλαιο είναι από τις παλαιότερα ανασκαμμένες παλαιολιθικές θέσεις στη χώρας μας που μαρτυρά την παρουσία του ανθρώπου στην Ήπειρο στη μέση παλαιολιθική εποχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού μάλιστα υποδεικνύει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, στις τουριστικές οδηγίες του, ως χώρο στάθμευσης, το σημείο που επίκειται το εργοτάξιο και η είσοδος του έργου με την ολοκλήρωση. Καμία αναφορά του Παλαιολιθικού Σπηλαίου δεν υπάρχει στη Μ.Π.Ε. του έργου αυτού.
Το σημείο που προτείνεται για την κατασκευή του κτιρίου Υ/Σ βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 350μ από την περιοχή που δεσπόζει το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αρχαίας Νικόπολης, ένα από τα πιο υψηλού επιπέδου τεχνικά έργα της Ρωμαϊκής περιόδου που σώζονται ως και σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
Η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία διεξάγει συνεχώς σειρά παρεμβάσεων για την συντήρηση και την ανάδειξη του, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής προβολής της στους δύο αρχαιολογικούς αυτούς χώρους, αναδεικνύοντας τους ως σημεία ιδιαιτέρως υψηλού ενδιαφέροντος για απλούς επισκέπτες, δημοσιογράφους και tour operatos .
Να σημειωθεί ότι η ΜΠΕ, που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, αποφεύγει εντέχνως να αναφερθεί στα αρχαιολογικά αυτά μνημεία και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η προτεινόμενη περιοχή πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και θεωρείται κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου. Στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί ή στρατιωτικοί χώροι και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών.»
Καλούμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία να διατυπώσει τις απόψεις της επί του θέματος.
-Περιβαλλοντική υποβάθμιση
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για μία τοποθεσία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και έως σήμερα θεωρούνταν αυτονόητο, ότι κανείς ποτέ δεν θα τολμούσε να παρέμβει με τόσο λυσσαλέο τρόπο.
Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 6.980.000€, σύμφωνα με τη Μ.Π.Ε., επιγραμματικά, περιλαμβάνει :
• Διάνοιξη υπόγειας τάφρου μήκους 460μ με διαστάσεις 4,60μ πλ. x 4,50μ ύψος
• Για τη διάνοιξη της τάφρου θα απαιτηθεί διάνοιξη τούνελ πεταλοειδούς μορφής διαστάσεων 6,50μ πλάτους x 7.00μ ύψους
• Κατασκευή φράγματος ύψους 4μ
• Εκτροπή της κοίτης του ποταμού (μεταξύ υδροληψίας και σταθμού παραγωγής) για 869μ.
• «Βελτίωση» (προφανώς εννοούν διαπλάτυνση) υφιστάμενης δασικής οδού μήκους 2,5χλμ
• Διάνοιξη νέας δασικής οδού μήκους 770μ
• Διάνοιξη τάφρων μήκους 502μ (42μ + 460μ) (διαστάσεων 6,50μ πλ. x 7.00μ υψ.)
• Ίδρυση μηχανοστασίου (κτίριο Υ/Η σταθμού από μπετόν) εμβαδού 240 m2
• Σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ σε απόσταση 1.100μ (για τη φάση αυτή δεν υπάρχει καμία αναφορά στις επιπλέον απαιτούμενες εργασίες)
και πολλές ακόμα παρεμβάσεις σε μια ΕΚΤΑΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ 52.392τμ, που προϋποθέτουν εργασίες ανατίναξης, εργασίες εκσκαφών, κοπή αμέτρητου αριθμού δέντρων, εγκατάσταση πολλαπλών σημείων εργοταξίου. Στην πραγματικότητα, το πιο υπέροχο μέρος του φαραγγιού, έκτασης 52,392 τμ θα ισοπεδωθεί και θα μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφών θα ανέρχονται σε 19.968 m3 και προβλέπεται η, επί τόπου, θραύση όλων αυτών των βραχωδών υλικών που θα δημιουργεί συνθήκες λατομείου. Φαντάζει, κυριολεκτικά, κρανίου τόπος.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν, όχι μόνο, ότι οι εργασίες κατασκευής του έργου θα διαταράξουν το οικοσύστημα του ποταμού αλλά και ότι η τελική μορφή του έργου θα επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του βιότοπου και φυσικά την πλήρη κατάρρευση του φυσικού κάλλους του τοπίου.
Κατά τα άλλα, η μελέτη του έργου διατείνεται για τη διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού περιβάλλοντος αναφέροντας σε ένα σημείο: «Από την κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένονται μικρού μεγέθους μεταβολές στα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής».
Αλήθεια, έχει ζητηθεί από το Δασαρχείο να γνωμοδοτήσει για αυτό το έργο;
-Υποβάθμιση υπάρχουσας επαγγελματικής δραστηριότητας
Η περιοχή αυτή του Λούρου ποταμού είναι ήδη επιβαρυμένη από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων βυθίζονται στο νερό του ποταμού. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτελούν έργα επισκευής των αναχωμάτων και των αντλιοστασίων αλλά και καθαρισμούς του ποταμού σε ετήσια βάση. Ας αναλογιστούμε μόνο τις συνέπειες στην αγροτική δραστηριότητα λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, έστω και λίγο, από την κατασκευή του φράγματος. Μπροστά στην επικείμενη πλημμυρική καταστροφή απεφάνθη πρόσφατα αρνητικά στην κατασκευή του έργου και ο ΤΟΕΒ Κερασώνα -Παναγιάς.
Επιπρόσθετα, εκτός από τους κτηνοτρόφους της περιοχής που βλέπουν να διαταράσσεται ανεπανόρθωτα η δραστηριότητα τους, αφού κλείνουν οι δίοδοι μετακίνησης των ζώων τους μεταξύ των δύο πλευρών του ποταμού, υπάρχουν επιχειρηματίες που πλήττονται όσο κανένας άλλος από την πιθανή αυτή επένδυση. Δεν είναι άλλοι από τους πεστροφοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες, λίγο πιο πάνω από το εν λόγω σημείο, και οποίοι βλέπουν έντρομοι να κινδυνεύουν με καταστροφή οι επιχειρήσεις τους από τις επικείμενες πλημμύρες που θα προκαλούνται στις δικές τους επιχειρήσεις. Καμία μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει τις έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες που πιθανόν να εμφανιστούν και κατά συνέπεια τη ζημιά που θα υποστούν. Θυσιάζουμε λοιπόν τις ζωές των συντοπιτών μας στο βωμό του κέρδους ενός ξένου επιχειρηματία.
- Καταστροφή των Πηγών του Αγίου Γεωργίου
Οι πλέον τραγικές συνέπειες, που θα έχει η κατασκευή του εν λόγω έργου, έγκεινται στην καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα από τις έντονες εργασίες, κυρίως διάνοιξης τούνελ διαστάσεων 6,50 μ πλάτους και 7,00μ ύψους. Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται ανάντη των Πηγών του Αγίου Γεωργίου που υδροδοτούν τους Νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας και οι πιθανές εργασίες για τη διάνοιξη ενός τούνελ, και μάλιστα αυτών των διαστάσεων, απειλούν να διαταράξουν τον υδροφόρα ορίζοντα της περιοχής με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ποιότητα και την ποσότητα των νερών και με απώτερη ολέθρια συνέπεια την διακοπή υδροδότησης των πηγών και κατ΄ επέκταση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.
- Αλήθεια, ποια είναι η άποψη των Συνδέσμων Ύδρευσης Πρέβεζας- Φιλ/δας, Άρτας και Λευκάδας- Αιτωλοακαρνανίας για τον κίνδυνο που διατρέχει η κύρια πηγή πόσιμου νερού των τριών Νομών;
- Ποιά είναι η στάση των Δημάρχων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Πρέβεζας, Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδος, Μεγανησίου μπροστά σε αυτή την προοπτική;
- Ποια είναι η άποψη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας για αυτή την πιθανή εξέλιξη;
- Ποια είναι η επιστημονική άποψη του ΙΓΜΕ που έχει ασχοληθεί εκτενώς, χρόνια τώρα, με το ευαίσθητο υδάτινο οικοσύστημα των Πηγών του Αγίου Γεωργίου;
- Ποια η γνώμη των ΔΕΥΑ Άρτας, Πρέβεζας και των Τμημάτων Ύδρευσης- Αποχέτευσης Δήμων Λευκάδας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά & Ακτίου-Βόνιτσας;
Καταθέτουμε, προς ενημέρωσή σας, παλαιότερη (2009) αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Καποδιστριακού Δήμου Φιλιππιάδας, για μικρότερης ισχύος έργο (0,989 MW) στην ίδια θέση «Ασπροχάλικο» και μάλιστα συντοπίτη μας, για να καταστεί κατανοητό ότι οι λόγοι εναντίον της κατασκευής υδροηλεκτρικού έργου είναι υπαρκτοί και διαχρονικοί και η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας συντάσσεται με την άποψη μας για επικείμενη εγκληματική καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
Υπόψη, ότι το έργο το έτος 2009 δεν προέβλεπε διάνοιξη σήραγγας.
Η περιοχή των Πηγών του Αγ. Γεωργίου χρήζει παρεμβάσεων αξιοποίησης, προστασίας και ορθολογικής χρήσης του νερού που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των υδάτινων συστημάτων των πηγών. Αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκεται στο προσκήνιο το πολυαναμενόμενο και αναγκαίο έργο της ανακατασκευής των αγωγών ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και της συντήρησης του δικτύου των πηγών και τίποτε άλλο δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Το ζήτημα είναι βαθειά ανθρωπιστικό και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας και να μας στερήσει το ύψιστο αγαθό της φύσης, το νερό.
Κύριε Πρόεδρε,
Καλούμε όλες τις Αρμόδιες Υπηρεσίες να καταθέσουν άμεσα τη γνωμοδότησή τους επί της Μ.Π.Ε. του έργου
Καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας:
- Να μην αποφασίσουν επί του έργου, εάν δεν λάβουν τη γνωμοδότηση όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων
- Να αφουγκραστούν τους σοβαρούς προβληματισμούς που καταθέτουμε και να γνωμοδοτήσουν αρνητικά κατά της πρότασης αυτής
- Να θέσουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις για την μελλοντική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή
η αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ζήρου του 2009, που αναφέρεται στην επιστολή)
δείτε πατώντας εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.