Η ΔΕΥΑΙ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης
Η 22α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, όπως διακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2009. Σε ένα πλανήτη που οι κάτοικοί του από τη μία πασχίζουν για την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, για την ασφάλειά τους και για την πρόοδο της επιστήμης και από την άλλη η ανθρωπότητα ταλανίζεται από τοπικές συρράξεις, ασθένειες, περιστατικά λοιμών και, πρόσφατα, από μία πανδημία, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το μόνο σταθερό έδαφος που ο άνθρωπος μπορεί να στηριχθεί ώστε να ανακτά κάθε φορά το αίσθημα ασφάλειάς του και να προχωρά.
Καθώς ένα από τα κύρια συστατικά της φύσης αλλά και της ανθρώπινης ευζωίας είναι το νερό, η ΔΕΥΑΙ καταβάλει συνεχώς προσπάθειες για την βελτίωση της ποιότητάς του και των εκσυγχρονισμών των εγκαταστάσεων και των υποδομών της. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η υλοποίηση του έργου SAVE WATER που εγκρίθηκε στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IPA II CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME GREECE -ALBANIA 2014-2020, στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων μέσω της αναβάθμισης των υποδομών παρακολούθησης και ελέγχου του πόσιμου νερού και της ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανίας στη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων.
Από το SAVE WATER χρηματοδοτείται, μεταξύ των άλλων, και η πιλοτική εγκατάσταση των ψηφιακών υδρομέτρων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έργο, η ΔΕΥΑΙ καταγράφει όλους τους υδρομετρητές της, αποτυπώνει τη θέση των φρεατίων σύνδεσης καθώς και των σχετικών δεδομένων σε βάση GIS ενώ στις δράσεις της περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός, επέκταση και θέση σε λειτουργία 6-8 Τοπικών Σταθμών Διαρροών (ΤΣΔ) του εσωτερικού δικτύου διανομής του Δήμου Ιωαννιτών. Τέλος, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πιλοτική εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων στο Κάστρο.
Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ο κ. Άρης Μπαρτζώκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, δήλωσε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι συνειδητοποιούμε ότι αυτό που μας περιβάλλει έχει κρίσιμη σημασία για τη ζωή μας• τι αναπνέουμε, τι αγγίζουμε και πώς αλληλεπιδρούμε με τα περιβάλλοντά μας. Η ανθρώπινη υγεία μαζί με την πλανητική υγεία απαρτίζουν την ολιστική εικόνα της βιωσιμότητας• και οι δύο είναι θεμελιώδεις για μια ανθεκτική οικονομία και για τη συλλογική μας ευημερία. Όλοι πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να κάνουμε τον κοινόχρηστο πλανήτη μας ένα πιο βιώσιμο και υγιέστερο μέρος διαβίωσης. Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για την αποκατάσταση της Γης μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής μετά το COVID, ο καθαρός αέρας, η καθαρή γη, το καθαρό νερό δεν είναι επιλογές πια - είναι αναγκαιότητες.
Η ίδια η Γη μας προτρέπει ξεκάθαρα σε δράση. Ας θυμηθούμε περισσότερο από ποτέ σε αυτήν τη Διεθνή Ημέρα της Γης ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη οικονομία που λειτουργεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.