Παπαευαγγέλου-Σταθερά κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας Μαγιορκίνης:Υψηλή αλλά σταθερά μειούμενη η πίεση στο ΕΣΥ
Σταθερά κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας όπως είπε νωρίτερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ,Βάνα Παπαευαγγέλου .
Οπως σημείωσε η καθηγήτρια η αυξημένη ωστόσο κινητικότητα την περίοδο του Πάσχα σε συνδυασμό με το άνοιγμα δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων όπως θα επιθυμούσαμε.
Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των self test καθώς περισσότεροι από 19.000 συνάνθρωποί μας έχουν διαγνωσθεί θετικοί στη νόσο covid-19 από αυτά.Το εν λόγω "όπλο" αποδεικνύεται σωτήριο και στα σχολεία καθώς 800 περίπου μαθητές διαγνώσθηκαν θετικοί και αποφεύχθηκε έτσι η διασπορά του ιού στις σχολικές κοινότητες,τόνισε η κ.Παπαευαγγέλου .
Αναφερόμενη στο συνολική εικόνα της χώρας μας είπε ότι η θετικότητα σε κάποιες περιοχές είναι υψηλή κάτι που αποδεικνύει εξάρσεις της διασποράς και συνέστησε προσοχή και τήρηση των μέτρων για να αποφευχθούν τοπικά locdown.
Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:
"Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.020 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται στις 617. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 56 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σήμερα σημειώνουμε 994 νέα κρούσματα στην Αττική και 158 στη Θεσσαλονίκη.
Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει μία πτωτική πορεία, μια ύφεση που την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται περίπου στο 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Όμως, αυτό που απασχολεί είναι ότι ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, δηλαδή από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός της μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Αττική έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Με βάση δε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν ακόμα η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία ακόμα δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα.
Παράλληλα, παρατηρείται μία μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη, ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η αυξημένη κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολλών άλλων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με το ρυθμό που θα θέλαμε.
Η παρατήρηση αυτή εν μέρει οφείλεται και στα πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ που διενεργούνται κάθε εβδομάδα και που αυξάνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε περίπου 6.500 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν, όταν ασυμπτωματικοί συνάνθρωποί μας έκαναν self-test. Σημαντικό δηλαδή ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω αυτής της νέας εξέτασης.
Το τεράστιο όφελος των αυτοδιαγνωστικών τεστ επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα. Από τις 8 Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχουν διαγνωστεί χάρις σε αυτή τη χρήση του τεστ περισσότερα από 19.000 συνάνθρωποί μας που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί. Η έγκαιρη διάγνωση τούς έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους, αλλά και τους φίλους τους.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Είδαμε δε στην πράξη ότι δουλεύουν καλά. Μόλις 0,2% βγαίνουν θετικά, που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, επί συνόλου περίπου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργούν οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ, μέσω των rapid test, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και η θετικότητα είναι 1,6%.
Όμως, εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα που κάποιες περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές, ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη ή την Κόρινθο, που η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνάει και το 3% και το 7%, υποδεικνύοντάς μας ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της επιδημίας.
Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο τώρα που έχουμε πάρει όλοι μία ανάσα να δούμε εκ νέου να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Τώρα δε που ξεκίνησε και ο τουρισμός, παρακολουθούμε με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την εξέλιξη των εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας, που παραμένει προς το παρόν σταθερά χαμηλός στο 0,31% του συνόλου των κρουσμάτων.
Σημαντική αρχίζει πια να είναι και η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει μειωθεί, με τον ΕΟΔΥ μάλιστα εχθές, για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες, να ανακοινώνει λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια.
Ελπίζουμε αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί. Βέβαια ακόμα και σήμερα περισσότεροι από 3.500 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Σημαντική μείωση των νοσηλειών παρατηρούμε στην Αττική κατά 20%, στη Θεσσαλονίκη κατά 35%, ενώ αντίθετα λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνει ο αριθμός των νέων εισαγωγών, τόσο στην Πάτρα όσο και στα Ιωάννινα.
Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα περιμέναμε, καθώς συνάνθρωποί μας άνω των 65 ετών εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μολύνονται, να νοσούν βαριά και να χρειάζονται νοσηλεία.
Η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη. Για αυτό, τη στιγμή που όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για τον εμβολιασμό των νέων μας που ξεκίνησε και σύντομα θα κληθεί να εμβολιαστεί και η ομάδα των 18-30 ετών που έχω την αίσθηση, ας μου επιτραπεί να πω, ότι δεν κρατιούνται να πάνε να εμβολιαστούν, εγώ θα αποταθώ στους ενήλικες άνω των 50 ετών.
Κάνω έκκληση να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους, να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν έστω και τώρα, εβδομάδες αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν.
Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έναντι της Covid σε όλο τον κόσμο.
Μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, το είδαμε και σήμερα άλλωστε αυτό, αφού υπολογίζεται ότι για 10 διασωληνωμένους, για κάθε 10 άτομα που αποσωληνώνονται έχουμε 7 νέες διασωληνώσεις.
Μειώνονται και οι νέοι θάνατοι, αν και ακόμα πληρώνουμε το τίμημα του τρίτου κύματος, με κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα 55 θανάτους την ημέρα.
Οι προβλέψεις όμως των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε περαιτέρω μείωση, τόσο των νέων διασωληνώσεων όσο και των νέων θανάτων.
Προχωράμε, λοιπόν, συνεχίζουμε με αισιοδοξία, γνωρίζοντας καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει όλοι μας να έχουμε το νου μας.
Θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους, μας που σήμερα αποτελούν τους «οδηγούς» της πανδημίας. Οι περισσότεροι νέοι ακόμα και αν κολλήσουν, μάλλον θα έχουν μια ήπια νόσο και σπάνια θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Όμως θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα για όλους εμάς τους μεγαλύτερους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ευχάριστο το ότι άνοιξαν οι δραστηριότητες και πολλοί από τους νέους μας επέστρεψαν στις δουλειές τους, ενώ όλοι μπορούν σήμερα να βγουν έξω να δουν ξανά τους φίλους τους, να πάνε σινεμά από σήμερα, να αρχίσουν να ταξιδεύουν και να κάνουν και άλλα πράγματα που τους αρέσουν. Σύντομα, πιθανόν, θα επιστρέψουν και στα γυμναστήρια.
Όμως, άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Πρέπει όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, ιδιαίτερα οι νέοι μας που έχουν αυξημένη κινητικότητα, πρέπει όλοι, λοιπόν, να προσέχουμε.
Να μην ξεχνάμε ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας και όσο γίνεται αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ο καθένας μας προσωπικά, ώστε να μην εκτεθούμε στον ιό.
Όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πια, ότι τηρώντας ατομικά μέτρα προστασίας, την υγιεινή των χεριών, τις αποστάσεις, προτιμώντας τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους, αποφεύγοντας όμως τον συγχρωτισμό και προφανώς φορώντας με συνέπεια την μάσκα μας, μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς,ενώ ταυτόχρονα κάνουμε όλα αυτά που μας ευχαριστούν."
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή αλλά συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά .
Συγκεκριμένα ,ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.Ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται ενώ τα εξιτήρια παραμένουν σχεδόν περισσότερα από τις εξαγωγές.
Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε σε ποσοστό 16% και οι θάνατοι κατά 11%.
"Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας ενώ θεωρούμε ότι έχει ήδη καταγραφεί η επίδραση των εορτών του Πάσχα "ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης.
Αναλυτικά ο κ.Μαγιορκίνης ανέφερε:
"Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 165.000.000 μολύνσεις και περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια θάνατοι με την νόσο COVID-19.
Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων μειώθηκε σε περίπου 600.000 ανά ημέρα, εκ των οποίων περίπου οι μισές εξακολουθούν να καταγράφονται στην Ινδία. Ο ρυθμός των θανάτων παρέμεινε σε λιγότερους από 14.000 ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, όπως και την προηγούμενη, συνέχισε να βελτιώνεται, καταγράφοντας 21% μείωση στις διαγνώσεις και 19% στους θανάτους μεσοσταθμικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχωρεί σε λιγότερες από 90.000 διαγνώσεις τις περισσότερες ημέρες.
Επίσης, ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε λιγότερους από 2.000 τις περισσότερες ημέρες.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 36 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Στην Ελλάδα, με βάση της στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, αλλά συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.
Όπως είπε και η Καθηγήτρια πριν, ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνέχισε, συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.
Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε, για την ακρίβεια σε ποσοστό 16%, και ομοίως ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 11%.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, ενώ θεωρούμε ότι έχει ήδη καταγραφεί η επίδραση της αυξημένης κινητικότητας των εορτών του Πάσχα.
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσια Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα περισσότερες από 13 εκατομμύρια συσκευές self-test έχουν διατεθεί από το Κράτος σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες.
Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, μέχρι χθες το βράδυ ήταν 19.641, δηλαδή περίπου το 5% των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα και εγώ να επισημάνω τη σημασία που έχει σε αυτή τη φάση του ανοίγματος των κοινωνικών δραστηριοτήτων, να περιοριστεί η επέκταση της επιδημίας στους νέους.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κατ’ αρχήν, με συμμετοχή τους στον εμβολιασμό και στην οργανωμένη χρήση self-test, στη συνέχεια να μη ξεχνάμε τη σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όποιον άλλο χώρο είναι δυνατό.
Και τέλος, να προσπαθήσουμε στις κοινωνικές μας συναντήσεις να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους και να διατηρήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο μικρό κοινωνικό κύκλο."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.