ΙΩΑΝΝΙΝΑ|LIVE:Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Έως 7,9 δις ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης


 Για το Ταμείο Ανάκαμψης και στη νέα Ελλάδα που θα δημιουργηθεί, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδος και ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαράφογλου.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης τόνισε πως αρχικά το «πλάνο δεν περιλάμβανε τόσα πολλά χρήματα, ξεκινήσαμε με 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 13 δισ. δάνεια». Σημείωσε πως για την απορρόφηση των κονδυλίων και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα «δεν έχουμε βάλει ούτε ένα στόχο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2025, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις καθυστερήσεις που τυχόν θα υπάρξουν».


Όπως σημείωσε, το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεγάλη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, πολλές μεταρρυθμίσεις και διπλασιασμό της απορρόφησης κατά τον πρώτο χρόνο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως φέτος θα εκταμιευθούν τα 7,9 δισ. ευρώ.


«Φέτος εφόσον εγκριθεί το σχέδιο θα εκταμιευθούν 7,9 δισ. ευρώ, ενώ θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις εγκρίσεις των πόρων, συμπλήρωσε πως δεν θα βάζει την υπογραφή του δημόσιος υπάλληλος.


Το σχέδιο «θα πετύχει μόνο αν προχωρήσουν ταυτόχρονα η απορρόφηση κονδυλίων και οι μεταρρυθμίσεις, είμαστε μία ομάδα που ταυτόχρονα πρέπει να προπονούμαστε και να παίζουμε».


Με την σειρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος συμπλήρωσε πως με το Ταμείο Ανάκαμψης επιταχύνεται η ψηφιακή μετάβαση, πραγματοποιούνται αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ, έθεσε ως στόχο μία πιο ισχυρή Ελλάδα μετά το τέλος του. «Το 2026 θα πρέπει να έχουμε περίσσευμα ενέργειας, καλύτερα πανεπιστήμια, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίες, γρηγορότερη δικαιοσύνη, καλύτερες δεξιότητες».


Συμπλήρωσε πως γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια και πρότεινε περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και περισσότερες συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.


Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων.


Ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε «κατάκτηση» την αλλαγή του επενδυτικού μοντέλου στην Ελλάδα. Τόνισε πως υπάρχει πολιτική βούληση να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις ενώ, συμπλήρωσε πως «το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, αναμένεται ανάπτυξη 4-6%».

Μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν κάλεσε τους φορείς να μην δημιουργούν υπερβολικές προσδοκίες και αναφέρθηκε σε στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να καλύψει το Ταμείο τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει.


Αυτοί, όπως είπε είναι «να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα, αποτελεσματική διοίκηση, διαφάνεια, σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να μπει τέλος στο λαϊκισμό και τέλος, τα καλά του Ταμείου να φτάσουν στην κοινωνία».


Ο κ. Καζάς ανέφερε κρίσιμες παραμέτρους που πρέπει να προσεχθούν όπως, η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων, η αποτελεσματική συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, η τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, ο τρόπος διακυβέρνησης και ένας ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου ώστε να υπάρχει διαφάνεια.


«Το project δίνει τεράστιες δυνατότητες» είπε, ενώ κλείνοντας, ανέφερε πως το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις στην Υγεία που ήταν πρωταγωνίστρια τους τελευταίους μήνες και κράτησε όρθια τη χώρα

Euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]