Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας-Ιωάννινα: Κάλεσμα για την Πρωτομαγιά
Η φετινή Πρωτομαγιά, μετά από 10 χρόνια μνημονίων και ένα χρόνο πανδημίας, βρίσκει την εργατική τάξη και το λαό σε δεινή θέση. Η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία και επιλέγει τη συνεχή καραντίνα χρεώνοντας την ευθύνη στον λαό και τη νεολαία, για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που την ανέδειξαν και τη στηρίζουν.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 10.000, τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτημένα και με τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό τους κυριολεκτικά στενάζουν. Η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία τεράστιες. Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί επιβιώνουν με 534 € τον μήνα. Οι άνεργοι προ πολλού ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες είναι με τα λουκέτα στο χέρι. Τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν ένα ολόκληρο χρόνο. Στα σχολεία το δια ζώσης μάθημα υποκαθίσταται από την τηλεκπαίδευση.
Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση έκρινε ότι οι συνθήκες είναι προσφορές για να υλοποιήσει όλους τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς και αντιδραστικούς σχεδιασμούς της. Επείγεται να προετοιμάσει το νομικό πλαίσιο και συνολικά τις συνθήκες εντός των οποίων θα λειτουργήσει το σύστημα για τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή και τους αγώνες. Με τον νόμο για τα Πανεπιστήμια βάζει τις δυνάμεις καταστολής εντός των Ιδρυμάτων, την ίδια στιγμή που υψώνει ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στέλνει πελατεία στους κολλεγιάρχες. Με τον νόμο για τις διαδηλώσεις εξοπλίζεται νομικά για να τυλίγει τις κινητοποιήσεις σε μια κόλλα χαρτί και να τις διαλύει όποτε θέλει με ακραία καταστολή.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπήσει την καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων. Στοχεύει ακριβώς στο κέντρο: ωράριο, δικαιώματα, εντατικοποίηση. Το 8ωρο καταργείται θεσμικά. Ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους όταν θέλει, για όσο θέλει, όπως θέλει. Το αντάλλαγμα θα είναι κάποια ρεπό, τα οποία θα μπορούν να δοθούν ακόμα και σε βάθος 6μήνου. Ρεπό, αντί για προσαυξήσεις όσον αφορά την υπερωριακή απασχόληση. Με δυο λόγια θεσμοθετείται η υπερεκμετάλλευση- υπερεξάντληση της εργατικής δύναμης και η γρήγορη φθορά της στο χρόνο, η πτώση της αξίας της, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανεργία καθώς οι περισσότερες ώρες εργασίας συνιστούν λιγότερες θέσεις εργασίας. Κάπως έτσι έρχεται άλλος ένας μηχανισμός υπερεκμετάλλευσης και φτωχοποίησης της εργατικής τάξης.
Καμία επίθεση τέτοιας έκτασης και έντασης δεν έρχεται χωρίς το αντίστοιχο χτύπημα στις ελευθερίες, χωρίς ένταση της καταστολής. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει στα σκαριά το περεταίρω χτύπημα του συνδικαλισμού: με την άρση του περιορισμού των απολύσεων για τους συνδικαλιστές, την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ημέρες απεργίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών παρεμβάσεων κι ενημερώσεων στους χώρους δουλειάς, τα εμπόδια στην ζωντανή λειτουργία των σωματείων και τις δυσκολίες στη λήψη των αποφάσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το απαιτούμενο 50% +1 των εγγεγραμμένων. Ακόμα και το μοίρασμα ανακοινώσεων σε εργαζόμενους μπορεί να βαφτιστεί «άσκηση ψυχολογικής βίας» και να διώκεται ποινικά. Θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου μπροστά στην επίθεση που ετοιμάζουν!
Τα αγωνιστικά σκιρτήματα του προηγούμενου διαστήματος είναι ελπιδοφόρα. Ο λαός βγήκε στον δρόμο, οι φοιτητές έδωσαν το στίγμα τους. Σημαντικό κομμάτι του λαού –δεδομένων των συνθηκών- βγήκε για να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, τις ελευθερίες. Βγήκε να καταδικάσει την καταστολή. Να διεκδικήσει κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Βγήκε, εν μέσω πανδημίας, εν μέσω απαγορεύσεων, εν μέσω τρομοκρατίας. Βγήκε, γιατί δε γινόταν αλλιώς. Γιατί δε γίνεται η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η Ε.Ε να δρομολογούν το σάρωμα των δικαιωμάτων μας, την χειροτέρευση της ζωής μας, έχοντας τον λαό δεμένο χειροπόδαρα! Βγήκε κι απέδειξε ότι σέβεται τη ζωή του και έχει το επίπεδο εκείνο της κοινωνικής συνείδησης, αφενός να παλεύει ώστε να μη χειροτερεύσουν οι όροι διαβίωσής του κι αφετέρου να τηρεί τα υγειονομικά μέτρα.
Στο φόντο της παγκόσμιας διάστασης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που ουδέποτε ξεπεράστηκε από το 2008, με όχημα την ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, εξελίσσεται η όξυνση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιδιώκει να συσπειρώσει -με κάθε μέσο- το ευρωατλαντικό μπλοκ και συνολικά τον δυτικό κόσμο με στόχο την διατήρηση του ελέγχου των αγορών και την αποσόβηση του κινδύνου εισόδου σε αυτές της Ρωσίας και της Κίνας που στην πράξη θα σήμαινε ένα νέο μοίρασμά τους. Ζούμε ένα νέο πόλεμο για το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών κι αυτή είναι η ουσία των σύγχρονων αντιπαραθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευτούν η κρίση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και η απόπειρα καθυπόταξης του Ντονμπάς, όπως και οι πιέσεις στην Τουρκία για διακοπή της στρατηγικής σχέσης με τη Ρωσία και την απόλυτη ευθυγράμμιση με τον ευρωατλαντικό άξονα.
Αυτό οδηγεί σε όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η «κοινή στέγη» του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται την ειρήνη αλλά αποτελεί και το έδαφος υποδαύλισης των ανταγωνισμών. Οι λαοί, μαζί κι ο ελληνικός, πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη.
Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού μάς οδηγεί 135 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, να έχουμε ξανά στην προμετωπίδα μας το 8ωρο. 135 χρόνια από το Σικάγο, 101 χρόνια από τη θέσπιση του 8ωρου στην Ελλάδα πρέπει να το πούμε ξανά ότι η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης γίνεται εντός του 24ώρου – όχι σε βάθος εβδομάδων ή μηνών. Για τα τρία οχτάρια (8 ώρες δουλειά-8 ώρες ελεύθερος χρόνος-8 ώρες ύπνος) χύθηκε αίμα! Αίμα χύθηκε και για το πανεπιστημιακό άσυλο, για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, για να υπάρχουν αξιοπρεπή μεροκάματα, για να μπορούν να μορφώνονται και να σπουδάζουν τα παιδιά του λαού. Χύθηκε αίμα για τις κατακτήσεις ενός και πλέον αιώνα! Καλούμαστε να πιάσουμε το νήμα, να υπερασπιστούμε τις ζωές, τις κατακτήσεις, το μέλλον μας.
Τη φετινή Πρωτομαγιά αναμετριόμαστε με την κυβέρνηση, με την Ε.Ε, με το κεφάλαιο. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή κινείται στις ίδιες ράγες, δοκιμάστηκε και έσπειρε την διάψευση των ελπίδων του λαού. Αναμετριόμαστε, όμως, και με την Ιστορία. Από το Σικάγο του 1886, στον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και στην Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι ταξικό. Είναι ο αγώνας της εργατικής τάξης να κερδίσει ό,τι μπορεί μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Να ενώνεται, να οργανώνεται, να παλεύει και να νικά. Είναι ο αγώνας που τραβάει πολύ μακριά, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας -με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει και μπορεί να κινητοποιήσει- στηρίζει τον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, συμμετέχοντας στην απεργία της 6ης Μαΐου. Ο λαός θα δώσει απάντηση στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που ρίχνει νερό στον μύλο των κυβερνητικών σχεδιασμών. Προσπαθούν να θάψουν το απεργιακό μήνυμα «κολλώντας» άλλη μια ημέρα αργίας αμέσως μετά το Πάσχα.
Η Πρωτομαγιά, όμως, είναι απεργία. Μια απεργία που –ιδιαίτερα φέτος- αποκτά ακόμη πιο μεγάλη σημασία η δουλειά για την επιτυχία της.
Στις 6 Μαΐου τιμούμε την Πρωτομαγιά ταξικά, ενωτικά. Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Διεκδικούμε:
• Να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά
• Σταθερή δουλειά-μαζικές προσλήψεις. 5μερο-6ωρο-30ωρο
• Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς
• Απαγόρευση των απολύσεων
• Να ανατρέψουμε τον κρατικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της τα συνδικάτα.
• Επίδομα ανεργίας για όλους
• Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
• Όχι στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων
• Να ανατραπεί ο ψηφισμένος νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ
• Καμία εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Έξω οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
• Ενίσχυση του ΕΣΥ-Μέτρα προστασίας της υγείας μας στους χώρους δουλειάς
• Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.