ΚΚΕ:Με συμβολική «αύξηση» 2% ουσιαστικά «παγώνουν» στα ίδια άθλια επίπεδα τον κατώτατο μισθό
Συμβολική «αύξηση» 2% ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το (ουσιαστικά) «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα ίδια άθλια επίπεδα ως «αύξηση» για να «τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κατώτερο μισθό, επιχείρησε να θριαμβολογήσει καταφεύγοντας σε ανέξοδους «λεονταρισμούς» για το γεγονός, όπως είπε, ότι «παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%».
Θέλοντας να συγκαλύψει τη διαιώνιση της εισοδηματικής φτώχειας, ο Κ. Μητσοτάκης «έχυσε κροκοδείλια δάκρυα» τονίζοντας ότι «η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων» και ότι «η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό».
Προκλητικά ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι αυτή η αύξηση «έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων».
Φυσικά ο πρωθυπουργός συνειδητά απέφυγε να αναφέρει ότι τα δισεκατομμύρια τα οποία παρέθεσε κατά συντριπτικό βαθμό διοχετεύτηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους εργαζόμενους να εισπράττουν ψίχουλα και ότι οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες επιχαίρει, αφορούν επίσης τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με τον εργατόκοσμο, τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και τους συνταξιούχους να στενάζουν από τη φοροαφαίμαξη.
Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το ρεσιτάλ προκλητικότητας, με χιλιοειπωμένες πομφόλυγες, και συγκεκριμένα ότι «κυρίως, όμως, αυτή η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο όλων: Ότι μπορούμε καλύτερα, πετυχαίνουμε καλύτερα και μας περιμένουν τα καλύτερα». Και όπως λέει και ο σοφός λαός «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Διαρκής συμπίεση του κατώτερου μισθού η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους
Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι από το 2021 και μετά, δηλαδή ενώ έχουν περάσει 9 ολόκληρα χρόνια, ο κατώτερος μισθός παραμένει πολύ κάτω από τα 751 ευρώ που ήταν στις αρχές του 2012, πραγματικότητα που σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται από τα ψίχουλα του 2%.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη γνωστή μεθόδευση που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), με τον οποίο αφού στέρησαν από τα Συνδικάτα το δικαίωμα να έχουν λόγο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και αυτός μπήκε στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της κατάστασης της οικονομίας, η τελική απόφαση, διανθισμένη με τις «εκθέσεις» των ειδικών, ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Άλλωστε, η κυβέρνηση με το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα-δώρο στις επιχειρήσεις, νομοθέτησε το απλήρωτο 10ωρο, τη μείωση του κόστους των υπερωριών κλπ., διατάξεις που χτυπάνε το σύνολο των εργατικών μισθών.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται πως ο νόμος για τον κατώτερο μισθό, που ψήφισε η ΝΔ και με τυμπανοκρουσίες εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε για να συμπιέζει τον μέσο μισθό με βάση τη «μέγγενη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τους στόχους της ανάπτυξης, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.
Στη χώρα μας έχει ήδη εδώ και δεκαετίες θεσμοθετηθεί ο κατώτερος μισθός. Αυτός όμως δεν εμπόδισε τη διαρκή συμπίεση γενικά των μισθών από εργοδοσία και κράτος και τον περιορισμό του μέσου μισθού παρά την τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Γιατί, αυτό που μετράει είναι ποιος είναι κάθε φορά ο κατώτερος μισθός. Πού τραβάς τη «γραμμή», το κατώφλι των μισθών και όχι γενικά αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κατώτερος μισθός. Μάλιστα, το 2012, ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης κατά 22% και 32% αντίστοιχα για τους νέους, διαμορφώνοντας και υποκατώτερο μισθό για τους εργαζόμενους μέχρι 24 ετών!
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν κύμα ανατιμήσεων και αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κατά 2% περίπου μεσοσταθμικά, που για ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και το 12%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.