Ελλάδα: «Αρίστευσε» στην ΕΕ στην διάθεση συχνοτήτων 5G


 Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) το δεύτερο τρίμηνο του 2021.


Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η χώρα μας υπολειπόταν έναντι της Φινλανδίας και της Γερμανίας στην πρόοδο που είχε κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν στις υποδομές των δικτύων 5G. Τώρα στην πρώτη θέση προστέθηκε και η χώρα μας έχοντας πετύχει βαθμολογία 100%.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G, η χώρα περνά στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς πολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.



 

Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα – σύμφωνα με την εταιρεία iDATE – είχε  εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις 35,7%.


Τον Μάρτιο ήταν δεύτερη

Τον Μάρτιο η Ελλάδα παρουσιάζεται να έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα και η εναρμόνιση και απόδοση των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5ης γενιάς και έφτασε το 99%. Και αυτό όταν ο μέσος όρος ανέβηκε μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 38,7%.


Πλέον με τα στοιχεία Ιουνίου η Ελλάδα είναι στο 100% και ο μέσος όρος έφτασε στο 45,8%. Άρα η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ολοκληρώσει πλήρως την εκχώρηση του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας μελέτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (European 5G Observatory), το οποίο έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς, , η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν ολοκληρώσει (100%) τη διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος όσον αφορά τις περιοχές των 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz.

Οι ουραγοί της ΕΕ

Οι συγκεκριμένες φασματικές περιοχές αποκαλούνται από το Παρατηρητήριο ως pioneer bands γιατί είναι οι μπάντες συχνοτήτων όπου δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία και η Πολωνία, όπου το ποσοστό ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι στο 0%.


Όπως υπάρχουν και δύο χώρες (Πορτογαλία, Λιθουανία) όπου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ακόμη η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.


Από τη μελέτη προκύπτει πως όσον αφορά στην περιοχή των 3,6 GHz, το ποσοστό ολοκλήρωσης της εκχώρησης φάσματος είναι στο 98%. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν δεσμευτεί περίπου 10 MHz φάσματος προκειμένου να αξιοποιηθεί για πιλοτικές δοκιμές από εταιρίες που θα χρηματοδοτηθούν το fund Φαιστός, το οποίο έχει συσταθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά εγχειρήματα που θα αξιοποιούν το 5G.


Σε παράλληλη σημείωση και μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021, υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Το IDATE, το οποίο συνέταξε την έκθεση, σημειώνει ότι το 5G προχωρά με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 180 φορείς εκμετάλλευσης που παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες 5G παγκοσμίως στα τέλη Ιουνίου 2021. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορητές συσκευές 5G που ήταν διαθέσιμες ήταν αρκετά νωρίς το 2019 και ότι στο τέλος Ιουνίου 2021, περισσότερες από 600 5G οι συσκευές είχαν ανακοινωθεί.


Η Ελλάδα και το 5G

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν χρήση των δικτύων 5ης γενιάς απολαμβάνουν ταχύτητες όσον αφορά τη λήψη αλλά και την αποστολή δεδομένων που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας.


Οι υψηλές ταχύτητες είναι ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.


Με βάση τις άδειες που έχουν οι εταιρείες κινητής, η υποχρέωση τους είναι να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και στο 90% στην επόμενη εξαετία. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα.


Οι δεσμεύσεις για το 5G

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των παρόχων κινητής τηλεφωνίας για το φάσμα 5G στη χώρα μας, η πληθυσμιακή κάλυψη πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:


Εντός 3 ετών: τουλάχιστον το 99% του πληθυσμού σε επίπεδο χώρας και 95% του πληθυσμού σε κάθε περιοχή, τουλάχιστον το 95% των περιοχών και των θαλάσσιων ζωνών, 95% των αυτοκινητοδρόμων, 95% των σιδηροδρομικών δικτύων (Αθήνα-Πάτρα και Αθήνα-Θεσσαλονίκη (εξαιρουμένων των σηράγγων).


Eντός 3 ετών: τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού, 60% των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρομικών δικτύων (Αθήνα-Πάτρα και Αθήνα-Θεσσαλονίκη εξαιρουμένων των σηράγγων) και 95% των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνoι, Πελοπόννησος, Ολυμπία-Οδός, κεντρικός δρόμος Ιονίου, Εγνατία Οδός, Κεντρική Ελλάδα κεντρικός δρόμος, Αττική-Οδός, κεντρικός δρόμος της Βόρειας Κρήτης).


Eντός 6 ετών: τουλάχιστον στο 90% του πληθυσμού, το 90% των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρομικών δικτύων – Τουλάχιστον παροχή 100 Mbps έως 90% του πληθυσμού σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές εντός 5 ετών.


Εάν ο κάτοχος της άδειας είναι νέος παίκτης, οι υποχρεώσεις κάλυψης είναι λιγότερο αυστηρές: πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού εντός 5 ετών.

moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]