Βάνα Παπαευαγγέλου:Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και αφορά τους νέους
Μία νέα έξαρση κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες ,με την Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο και την Αττική να βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας όπως είπε νωρίτερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαυεαγγέλου .
Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας από 15 έως 40 ετών .Τα ενεργά κρούσματα είναι 9.000 σε μία εβδομάδα.
Ο συνωστισμός ιδιαίτερα στα κέντρα διασκέδασης σημείωσε η κ.Παπαευαγγέλου συνέβαλλε σε αυτή την αύξηση .
Σημαντικός παραμένει ο ρόλος των self tests καθώς το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν με αυτά.
Αναλυτικά η κ.Παπαευαγγέλου ανέφερε:
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, άλλοι 10 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, σημειώνουμε 1.115 νέα κρούσματα στην Αττική, 89 στο Ρέθυμνο και 74 στη Θεσσαλονίκη.
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά προ δεκαημέρου περίπου, στα τέλη του Ιουνίου, και κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες, άλλαξε και πάλι την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.
Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για ανακοπή της καθοδικής πορείας των τελευταίων εβδομάδων, ενώ σήμερα πια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας.
Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα.
Σήμερα, πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.
Όμως, αρχίζουμε να βλέπουμε και μια μικρή αύξηση στους ενήλικες 35 έως 55 ετών. Αντίθετα, εξαιρετικά σημαντική και ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι δεν βλέπουμε ακόμα αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκρηξη των νέων κρουσμάτων. Η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με την διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι σαφή και αρκετά μονότονα.
Ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της βραδινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας.
Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε δομές Υγείας αυξήθηκε στις 44.000 τεστ ανά ημέρα τις τελευταίες μέρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τεστ που γίνονται από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που έφτασαν τις 10.000 τεστ την ημέρα, λόγω αφενός μεν της γενικότερης ανησυχίας του πληθυσμού, αλλά και λόγω ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων, προκειμένου να ταξιδέψουν.
Ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή αυτού του αυξημένου αριθμού νέων περιστατικών. Παρατηρείται παράλληλα σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας των τεστ που γίνεται σε δομές Υγείας που διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα είναι στο 2,46%.
Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ο δείκτης θετικότητας που αποτυπώνεται από τους ελέγχους των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερος.
Παρόλο που ο αριθμός των αυτοδιαγνωστικών τεστ που διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ασυμπτωματικά άτομα μειώθηκε σημαντικά, το 51% των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκαν μέσω αυτών των τεστ.
Τώρα που παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων, η συνεπής διενέργεια των self test, των αυτοδιαγνωστικών αυτών εξετάσεων, μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας.
Η θετικότητα στα αυτοδιαγνωστικά τεστ τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα από το 0,05% στο 0,22%. Είναι σαφές ότι όσο πιο πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τα νέα κρούσματα, μειώνοντας τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας τους 9000 ασθενείς σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ στην Αττική έχουμε περισσότερα από 4000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.
Ευχάριστο είναι ότι προς το παρόν παρατηρείται μόλις υποσημαίνομενη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια, με ένα μέσο όρο εισαγωγών του 7ημερου στις 48 εισαγωγές ανά ημέρα.
Αυτό κυρίως οφείλεται σε μικρή αύξηση των εισαγωγών στην Αττική και στην Κρήτη. Ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού των συνανθρώπων μας μεγάλης ηλικίας έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών.
Σήμερα ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους, ηλικίας 25 έως 55 ετών. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι μικρό ποσοστό ακόμα και νεότερων ακόμα συνανθρώπων μας μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί λόγω Covid.
Έτσι την εβδομάδα που μας πέρασε διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών από 5 στο 9%.
Σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους, δηλαδή, σήμερα αφορά σε παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών. Συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος.
Ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά καθώς και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν την ζωή τους λόγω του κορονοϊού.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως σε άτομα νεαρότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι.
Δεν έχουμε ακόμα δει την αύξηση των κρουσμάτων να μεταφράζεται σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής μας πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα.
Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι δεν θα ακολουθήσει «έκρηξη» στις νοσηλείες, όπως αυτή που ζήσαμε την άνοιξη, ακριβώς λόγω της «ασπίδας προστασίας» που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν κολλήσουν θα νοσήσουν πολύ ελαφρά.
Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Ισραήλ, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει επικρατήσει και έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.
Η προσεκτική ανασκόπηση της κατανομής των κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, μας δίνει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες.
Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα είναι ο Νότιος Τομέας Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 60% και μάλιστα σε κάποιους δήμους φτάνει και το 70%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών και δεν έχουμε παρατηρήσει διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Αντίθετα, στην Δυτική Αττική, όπου ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται σημαντικά, σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Στην Δυτική Αττική σήμερα παρατηρούμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε μεγαλύτερους συνανθρώπους μας, ηλικίας 55 με 65 ετών.
Συμπέρασμα, λοιπόν, αυτής της παρατήρησης είναι ότι ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος για αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου και η πανδημία μοιραία θα εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα.
Έτσι, ενώ με ανακούφιση βλέπουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει ακόμα επιφέρει σημαντική αύξηση των νοσηλειών, είναι σαφές ότι μέσα στις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, πιθανόν να δούμε μια μετακύληση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών αλλά και απώλειες συνανθρώπων μας. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, την έκκλησή μας για άμεσο εμβολιασμό όσων ενηλίκων δίσταζαν να το κάνουν μέχρι σήμερα.
Τις τελευταίες ημέρες είδαμε στη χώρα μας και τις επιπτώσεις της υψηλής μεταδοτικότητας και της μετάλλαξης «Δέλτα» και την ικανότητα αυτού του νέου στελέχους του ιού να δημιουργεί με μεγάλη ευκολία αλλά και αποτελεσματικότητα εστίες υπερμετάδοσης.
Τα αρχικά δεδομένα ήρθαν από άλλες χώρες, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Πορτογαλία. Σήμερα όμως πια έχουμε και τα δικά μας δεδομένα.
Ας δούμε, λοιπόν, λίγο πιο αναλυτικά κάποια στοιχεία από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ που αφορούν στη διασπορά τη μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα μας.
Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγματα που φέρουν το στέλεχος «Δέλτα». Η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα αφού το 70% των στελεχών «Δέλτα» απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα, το 84%, αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Μόλις το 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.
Η πλειοψηφία των ασθενών αυτών είχαν συμπτωματική λοίμωξη, είχαν συμπτώματα δηλαδή, ενώ 13% των κρουσμάτων με μετάλλαξη «Δέλτα» χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Όμως αξίζει να τονιστεί ότι κανείς, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη «Δέλτα» δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, με ψυχραιμία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άλλη μία πρόκληση αυτής της πανδημίας. Ο πρωτεύον στόχος μας είναι η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των συνανθρώπων μας ηλικίας άνω των 50 ετών.
Παράλληλα, οι νέοι μας, που σήμερα αποτελούν το κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα και πριν πάνε διακοπές όπου, όπως είναι αναμενόμενο, λόγω της αυξημένης κινητικότητας θα εκτεθούν περισσότερο στον ιό.
Η εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της διασποράς του ιού. Παράλληλα, η συνεπής διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού τεστ, ιδιαίτερα από τους νέους μας, θα συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων πριν εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου και πριν προλάβουν να μεταδώσουν στο εργασιακό, οικογενειακό αλλά και φιλικό τους περιβάλλον.
Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχνάμε την σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το ECDC τονίζουν τη σημασία αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμα εδώ.
Η μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας μας. Η Επιτροπή μας σαφώς έχει τονίσει ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Πιο συγκεκριμένα, η ορθή χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα καταστήματα, οι εκκλησίες, αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης φοράμε σχολιαστικά τη μάσκα μας σε όλες τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η μάσκα συνιστάται επίσης σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει οποιοσδήποτε συνωστισμός, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική.
Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις, αλλά ακόμα και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστους δρόμους.
Νομίζω είναι αυτονόητο ότι το περπάτημα σε έναν μη εμπορικό δρόμο ή στην εξοχή, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, με το να περπατάμε σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο την ώρα που λειτουργούν τα εμπορικά μαγαζιά ή όπου αλλού παρατηρείται έντονος συνωστισμός για οποιοδήποτε άλλο λόγο.
Ακόμα και κατά τη μετάβασή μας στα εστιατόρια, στην εστίαση, στους χώρους ψυχαγωγίας, φοράμε μάσκα. Το ίδιο κάνουμε και στην αποχώρησή μας.
Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι με την παρέα μας για να φάμε. Μάσκα μπορούμε να μη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, ή όταν περπατάμε σε ένα ήσυχο μέρος μαζί με φίλους μας με τους οποίους συναντιόμαστε έτσι και αλλιώς.
Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα είναι μέσα στην τσάντα μας, μαζί με τα απαραίτητα, το πορτοφόλι, το κινητό μας και θα αποτελεί ένα μόνιμο αξεσουάρ που οφείλουμε να το έχουμε πάντα μαζί μας.
Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μας «όπλα» και προφυλάσσει εμάς και τους γύρω μας, όλους μας από τη μετάδοση του ιού.
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε, αλλά και από τη σχολιαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που θα κρατήσουμε όλοι μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.