Η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων για τη νέα σχολική χρονιά
Αγαπητέ γονέα-κηδεμόνα
Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκίνησε. Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών σου εύχεται από καρδιάς καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη, κάθε πρόοδο και επιτυχία στα παιδιά μας.
Γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι με το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς ένας ακόμα βραχνάς έρχεται να προστεθεί, δίπλα σε τόσους και τόσους που αντιμετωπίζεις κάθε μέρα. Όμως τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της πανδημίας τα προβλήματα της εκπαίδευσης έχουν πάρει νέες διαστάσεις.
Έτσι, ενώ τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης έκαναν τα προηγούμενα χρόνια να ακούγεται ως σύντομο αστείο, ο επιθετικός προσδιορισμός «δωρεάν εκπαίδευση», αφού ο γονέας επιβάλλονταν - και συνεχίζει να το κάνει - να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνει κυριολεκτικά για τα πάντα, από το μολύβι και το βιβλίο έως τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, τώρα με την πανδημία προστέθηκαν νέες αγωνίες και νέα βάσανα σε κάθε οικογένεια.
Αλήθεια πόσο αισιόδοξος για τη νέα σχολική χρονιά μπορεί να αισθάνεται ο γονιός, ο μαθητής, ο εκπαιδευτικός…
Όταν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνέντευξή του πριν 3-4 μέρες έκανε γνωστό ότι τα σχολεία στην περιοχή μας ξεκινούν με 12% λιγότερους εκπαιδευτικούς στην Β/θμια εκπαίδευση και 20% στην Πρωτοβάθμια, σε σχέση με όσους απαιτούνται; Όταν, μόνο στον νομό Ιωαννίνων, λείπουν οι μισοί εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής για την Παράλληλη Στήριξη (παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες); Και όλα αυτά μετά από τους «πανηγυρικούς» για τους 11.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, που κάλυψαν μόλις το 20% των αναγκών των σχολείων.
Όταν, τα μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης του covid19 που εξήγγειλε η κυβέρνηση μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, είναι όχι απλά ανεπαρκή, αλλά δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία τους, οδηγώντας σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε αυτά;
Όταν, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, ενώ από τη μια αρνούνται να πάρουν μέτρα για τις επιπτώσεις του 2χρονου εγκλεισμού στα παιδιά (είτε αυτές αφορούν μαθησιακά κενά είτε ψυχοκοινωνικά προβλήματα), από την άλλη, ψηφίζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο, με κλειστά σχολεία, νόμους που κάνουν το σχολείο πολύ χειρότερο, με τη θεσμοθέτηση μέτρων που θέτουν νέα, μεγαλύτερα εμπόδια στη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ φορτώνουν το βάρος της λειτουργίας των σχολείων στο… πορτοφόλι των γονέων μέσα από «την αυτονομία» και «την αξιολόγηση»;
Πόση ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται ο γονέας που ζει στον Δήμο Ιωαννιτών, όταν:
• Για μια ακόμη φορά η προστασία από την πανδημία περνάει στην «ατομική ευθύνη» του, καθώς είναι γνωστά από τις ανακοινώσεις των επιστημονικών επιτροπών ότι, μόνο το 25% των μαθητών Λυκείου και το 13% των μαθητών Γυμνασίου έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου, το 100% των παιδιών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου είναι ανεμβολίαστα και το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά;
• Είναι αδύνατο να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας με ελλείψεις σε καθαρίστριες και με άλλες που μοιράζονται σε 2-3 σχολεία; Πώς άραγε θα εφαρμοστεί η προβλεπόμενη καθημερινή 2πλή και 3πλή απολύμανση των χώρων των σχολείων;
• Σε δεκάδες τμήματα και των δυο βαθμίδων στην πόλη μας, συνωστίζονται 24 και 25 μαθητές; Πόσο ασφαλείς να αισθάνονται οι γονείς των δεκάδων τμημάτων των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με τις αίθουσες των 15-20 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς εξαερισμό (μερικές φορές και χωρίς παράθυρα) και χωρίς να μπορούν να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις;
• Τέλος, τι όνειρα να κάνουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους οι γονείς του Ειδικού Σχολείου ΣΑΠ όταν για 7η συνεχή χρονιά αναμένουν από τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Ηπείρου, λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου τους, που και για φέτος δεν θα λυθεί; Ποια πρωτόκολλα μπορούν να τηρηθούν στο συγκεκριμένο σχολείο που έχει 3 αίθουσες κι ένα γραφείο συνολικής έκτασης 60 τ.μ., στις οποίες συνυπάρχουν ταυτόχρονα 24 μαθητές και νήπια (σε αναπηρικά καροτσάκια) και 12-14 εκπαιδευτικοί;
Αγαπητοί γονείς
Το ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει με τις προαναφερόμενες δυσκολίες, δεν πρέπει να μας απογοητεύει, αλλά να μας πεισμώνει. Με την συλλογική δράση μας μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να απαιτήσουμε και να πετύχουμε:
Σχολεία ανοιχτά με όλα τα μέτρα προστασίας. Να υλοποιηθούν τα αιτήματα του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος για ασφαλή διά ζώσης εκπαίδευση, με ελάττωση των μαθητών ανά τάξη, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, αίθουσες κατάλληλες που θα αερίζονται επαρκώς και διενέργεια δωρεάν, επαναλαμβανόμενων, μαζικών τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, αλλά από μόνος του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει τη μείωση της νόσησης COVID-19 και των επιπλοκών της στους μαθητές. Ο αναγκαίος εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συνοδεύεται και από μέτρα που θα περιορίζουν τη μετάδοση του ιού στις σχολικές μονάδες και θα οδηγήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση των μολυνθέντων. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται η ένταξη γιατρών και νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, η σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, η έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των γονέων απέναντι στα νέα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και θα μπουν στο περιθώριο ανορθολογικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις.
Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς με μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων με μόνιµο προσωπικό καθαριότητας, με αποκλειστική απασχόληση των καθαριστριών στη σχολική μονάδα τοποθέτησής τους.
Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών προσφύγων-μεταναστών.
Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε µέσα προστασίας, σε υλικά και υποδοµές.
Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεµάτων.
Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Κουραστήκαμε να ακούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για την Παιδεία και την Υγεία, ενώ αυτά υπάρχουν για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία μας να γίνουν κέντρα υπερμετάδοσης του ιού, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία των παιδιών μας.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.