Σύντομα οι ανακοινώσεις για αναμνηστική δόση και σε όσους νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό -Ποιες οι παρενέργειες της 3ης δόσης
Για μία ακόμα φορά κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό η κ.Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητας του εμβολιασμού έναντι της covd-19 με την τρίτη δόση γνωστή πλέον ως αναμνηστική .
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ,όπως σημείωσε ,επεξεργάζεται λεπτομερώς τις οδηγίες για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Επειδή ένας παράγοντας που αναστέλλει την τρίτη δόση είναι ο φόβος των παρενεργειών η κ.Θεοδωρίδου μιλώντας γι αυτές ανέφερε:
"οι συχνότερες παρενέργειες είναι οι απλές ,αυτές που όλοι έχουν ζήσει με τον εμβολιασμό των παιδιών τους ,δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης ,κόπωση ,κεφαλαλγία ,μυικός πόνος ,σπανιότερα αθραλγίες που διαρκούν 1 ως 2 μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο .
Μικρή πιθανότητα της τάξεως του 0,3 έως 1%έχει η εμφάνιση μίας σύστοιχης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων ή των υπερκλειδίων που μπορεί να διαρκέσει 1 έως 4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.
Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:
11 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, έχει πλέον συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία.
Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της παραλλαγής Δ προκάλεσε ανατροπή πολλών θεμάτων που θεωρούντο δεδομένα και μείωσαν το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού.
Η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες, ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του ιού και με αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και το σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, αυτό δεν έγινε. Δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.
Φαίνεται ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή ακόμη άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως, τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προϋπόθεση, για την οποία εγκρίθηκαν κιόλας, που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης.
Το CDC σε πολύ πρόσφατη δημοσίευσή του συνοπτικά δίνει μηνύματα – κλειδιά σχετικά γιατο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την επιδημία. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Δ.
Σημειώνει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν σαφώς των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών και ότι σε ορισμένες ομάδες συστήνεται και ένας αναμνηστικός εμβολιασμός, η γνωστή μας τρίτη δόση.
Η επικράτηση της παραλλαγής Δ, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έχουνοδηγήσει στην αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με αποτέλεσμα την αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα ή που νόσησαν ή έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο 6 μηνών, παρότι τονίζεται ότι παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.
Θα πρέπει αυτά τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις να περνούνμπροστά από τα μάτια μας με θλίψη, όταν τα βλέπουμε να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων, έχει λεχθεί ότι είναι πάνω από 8,5 χιλιάδες θάνατοι που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.
Από 2,5 μηνών και πλέον στη χώρα μας έχει αρχίσει η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και τη μεγαλύτερη διάρκειά της.
Από τις κλινικές μελέτες η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει διαμορφώσει τις οδηγίες για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Τις λεπτομέρειες θα σας τις αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας κύριος Θεμιστοκλέους.
Μπορώ, όμως, να πω ότι αναφερόμαστε στην 3η δόση αλλά θα πρέπει να τονίζουμε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η 1η δόση.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται λεπτομερώς τις οδηγίες για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Επειδή ένας παράγων που αναστέλλει πολλούς για να κάνουν την 3η δόση είναι οι πιθανές συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι συχνότερες είναι οι απλές, αυτές που όλοι έχουν ζήσει με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Δηλαδή πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος, σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μια ως δύο ημέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο.
Μικρή πιθανότητα της τάξεως του 0,3% έως 1%, όπως έχουμε προαναφέρει, έχει η εμφάνιση ως ανεπιθύμητης ενέργειας μιας συστοίχισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων ή των υπερκλειδίων που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διόγκωση 1 έως 4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. Αυτό το επαναφέρω γιατί ορισμένοι που το διαπιστώνουν λίγο τρομοκρατούνται.
Τέλος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA, σε έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό με λοίμωξη SARS και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν εργαστηριακά, αντισώματα στον ορό και του αίματος της μητέρας και του βρέφους, ειδικά αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού, όπως και αντισώματα ειδικά IGA στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού, ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός πραστατεύει το βρέφος, όχι μόνο δίνοντάς του παθητικώς μεταβιβαζόμενα αντισώματα, αλλά και εκπαιδεύοντας το ανώριμο ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει δικά του προστατευτικά αντισώματα.
Νομίζω ότι η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει το μωρό της είναι κάτι που μας γαληνεύει και αυτό το χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο που υπάρχει τόση ένταση και τόση ανησυχία.
Ας την κρατήσουμε λίγο στο μυαλό μας αυτή την εικόνα. Θα νοιώσουμε καλύτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.