Παιδικά παιχνίδια: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας

 Συμβουλές για την ασφαλή επιλογή παιδικών παιχνιδιών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δίνει η γενική διεύθυνση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας ως αρμόδια αρχή εποπτείας και ελέγχου των βιομηχανικών προϊόντων



Αναλυτικά, οι καταναλωτές:



- Θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το παιχνίδι φέρει τη σήμανση «CE»: με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει και πιστοποιεί ότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις βασικές προδιαγραφές ασφάλειας.


-Να διαβάσουν προσεκτικά όλες τις προειδοποιήσεις και ενδείξεις προφύλαξης, ώστε να αγοράσουν ένα παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Ιδιαίτερα, να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση (που απεικονίζεται ως λογότυπο ή γραπτή προειδοποίηση) ότι το παιχνίδι «δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών».


- Για τα μικρά παιδιά, προτιμήσουν απλούς μηχανισμούς: ειδικότερα, αποφεύγουν παιχνίδια που έχουν μηχανισμούς αναδίπλωσης (κίνδυνος παγίδευσης ή τραυματισμού).


-Να προσέξουν τα ηλεκτρικά παιχνίδια που διαθέτουν μπαταρίες ή τροφοδοτικό: ελέγξτε, εάν είναι δυνατόν, την ασφάλεια της θήκης και την προσβασιμότητα στις μπαταρίες. Αυτά δεν πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στην περίπτωση ενός παιχνιδιού.


- Να προτιμήσουν πλαστικά χρωματισμένης πρώτης ύλης παρά βαμμένα εκ των υστέρων (που μπορεί να ξεφλουδίσουν).


- Να μη διστάσουν να δοκιμάσουν το χειρισμό του παιχνιδιού, εάν είναι δυνατόν.


-Προσοχή σε ορισμένα προϊόντα που είναι ελκυστικά για τα μικρά παιδιά αλλά δεν είναι παιχνίδια και επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά: διακοσμητικές ή παραδοσιακές κούκλες γνωστές ως «συλλεκτικές», διακοσμητικά είδη πάρτι, μοντέλα σε κλίμακα για ενήλικες συλλέκτες, παζλ άνω των 500 τεμαχίων, συλλεκτικά ειδώλια κ.λπ.


Επιπρόσθετα συνιστώνται τα ακόλουθα:


-Να προσέξουν τα παιχνίδια κατασκευής παλαιότερων ετών, που μπορεί να μην πληρούν τις τρέχουσες απαιτήσεις ασφαλείας, ειδικά όταν έχουν μπαταρίες. Μπορεί να είναι η αιτία ατυχημάτων όταν είναι πολύ παλιά, ή όταν έχουν υποστεί αλλοιώσεις.


- Όσον αφορά τα παιχνίδια με μαγνήτες, μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν τα μαγνητικά στοιχεία είναι προσβάσιμα. Το παιδί μπορεί να τα καταπιεί και να πνιγεί


- Μόλις αγοράσουν και πριν χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι, να διαβάσουν τις οδηγίες χρήσης και προειδοποιήσουν το παιδί τους για τους πιθανούς κινδύνους.


-Να εξηγήσουν στο παιδί πώς λειτουργεί το παιχνίδι και να του επιστήσουν την προσοχή σε πιθανούς κινδύνους και χειρισμούς που πρέπει να αποφευχθούν.


-Να προσέξουν τα μικρότερα παιδιά να μην δανείζονται παιχνίδια από μεγαλύτερα παιδιά και να μην αφήνουν πολύ μικρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για ένα παιδί.


Επιπλέον, πριν την αγορά ενός παιχνιδιού, μέσω διαδικτύου, μπορούν να μάθουν εάν το εν λόγω παιχνίδι υπόκειται σε ανάκληση προϊόντος. Για να το κάνουν αυτό, μπορούν να μεταβούν στον σύνδεσμο https://www.ggb.gr/deltia-all-view ή στον σύνδεσμο https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport, την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για την παροχή πληροφοριών για επικίνδυνα προϊόντα.


Σε περίπτωση προβλήματος ασφαλείας με ένα παιχνίδι, οι καταγγελίες υποβάλλονται στην γενική διεύθυνση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, στο σύνδεσμο: https//www.ggb.gr/el/complaints-management-system.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]