Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων:Ψηφιακή έκθεση "Λεπτομέρειες"& δράση επικοινωνίας "Έχω μία απορία"

 


 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr . 

Για τον Δεκέμβριο 2021, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Χαρά Καππά επιλέγει και σχολιάζει το πολιτισμικό πλαίσιο και τις ιστορικές προσλήψεις μιας ανάγλυφης παράστασης  με θέμα την αρπαγή του Γανυμήδη από τον Δία-αετό, η οποία διακρίνεται στο κάτω τμήμα πήλινου ακροκεράμου (β’ μισό 3ου αι. π.Χ.). Το ανασκαφικό εύρημα προέρχεται από την αρχαία Κασσώπη, σημαντική πόλη στην παράλια ζώνη της Ηπείρου και εκτίθεται στην Αίθουσα 4, όπου διαγράφονται όψεις από τον «Καθημερινό βίο των Ηπειρωτών» κατά την Αρχαιότητα. 

Την απεικόνιση και τις ερμηνευτικές συμπυκνώσεις του συμβόλου του σταυρού που κοσμεί το κέντρο του δίσκου ενός πήλινου λύχνου από οικισμό στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας (μέσα 5ου αι. μ.Χ.) έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου. Το ανασκαφικό εύρημα εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.   

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Δεκεμβρίου 2021 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες. 

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]