Ψήφισμα του Τομέα Υγείας του Παιδιού για το θάνατο της Αντιγόνης Σιαμοπούλου- «Ημουν νιά και γέρασα» Το κείμενό της από το 2017 που συγκινεί...

 Ο Τομέας Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Αντιγόνης Σιαμοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής, επί σειρά ετών Διευθύντριας του Τομέα και Διευθύντρια της Πανεπιστημιακή Παιδιατρικής Κλινικής στο ΠΓΝ Ιωαννίνων, συνεκλήθη και ομόφωνα αποφάσισε:


- Να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας και να παραδώσει το παρόν ψήφισμα

- Να καταθέσει στη μνήμη της, χρηματικό ποσό στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ (https://www.floga.org.gr).

- Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να το ανακοινώσει στον τοπικό ημερήσιο τύπο.

- Να τιμήσει την εκλιπούσα σε ειδική τιμητική εκδήλωση στο επόμενο ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικής του Τομέα Υγείας του Παιδιού.


Ο Διευθυντής του Τομέα Υγείας του Παιδιού

Αντώνιος Βλάχος

Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοκαρδιολογίας


Ακολουθεί  κείμενο της Αντιγόνης Σιαμοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής για τα 40 χρόνια του Τμήματος Ιατρικής (Νοέμβριος 2017).


«Ημουν νιά και γέρασα»


Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της 35ετούς υπηρεσίας στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, βλέπω ότι με αντιπροσωπεύει αυτή η φράση.


Η πρώτη δεκαετία 1980-1990 ήταν μεν δύσκολη, πολύ δημιουργική δε. Τότε το 1979 ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» με διευθυντή τον Καθηγητή Π.Δ. Λαπατσάνη. Το προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό ήταν ελάχιστο και τα καθήκοντα (εκπαιδευτικά, ιατρικά και νοσηλευτικά) πολλά. Οι τότε 3ετείς φοιτητές της Ιατρικής έκαναν εκπαίδευση στις Κλινικές. Με την αγάπη στο άρρωστο παιδί και την ευθύνη της εκπαίδευσης των φοιτητών πέρασε αυτή δεκαετία.


Το 1990 με τη μεταφορά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων άρχισαν να δρομολογούνται καλύτερα οι κλινικές και οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις. Επιπλέον δημιουργήθηκαν ειδικά εξωτερικά ιατρεία για την φροντίδα εξειδικευμένων περιπτώσεων.

 

Από το 2001 ως Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Κλινικής οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε όλα τα πεδία (εκπαιδευτικό, ερευνητικό και φυσικά ιατρικό). Όμως το νερό είχε μπει στο αυλάκι, επειδή το προσωπικό της Κλινικής ήταν πιο έμπειρο όπου κυριαρχούσε η αγάπη στους φοιτητές και στους μικρούς ασθενείς. Την αγάπη και την υπευθυνότητα την είχε εμφυσήσει σε όλους μας από το 1980 ο αείμνηστος Καθηγητής Π.Δ. Λαπατσάνης.


Μέσα στα 35 αυτά χρόνια της θητείας μου εκπαιδεύτηκαν πολλοί παιδίατροι που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Κλινική ξεκινώντας ως ειδικευόμενοι οι συνάδελφοι τώρα είναι Καθηγητές, Αναπληρωτές ή Επίκουροι και στελεχώνουν άρτια την Κλινική στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και ιατρικό μέρος.


Μετά από την αφυπηρέτησή μου το 2015 η επικοινωνία με τους συναδέλφους μου είναι συνεχής και νιώθω χαρά και ικανοποίηση να τους μεταδίδω την εμπειρία μου. Εύχομαι σύντομα αυτοί οι καταξιωμένοι συνάδελφοι με τις γνώσεις των εξειδικεύσεων και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική προς όφελος της εκπαίδευσης των φοιτητών και της νοσηλεία των μικρών ασθενών.


Αντιγόνη Σιαμοπούλου-Μαυρίδου

Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Τμήμα Ιατρικής

Σχολή Επιστημών Υγείας 

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]