Η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό είναι εσφαλμένη -Το 73,1% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί
Η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη καθώς δεν αποκλείεται νέο πανδημικό κύμα ,τόνισε μεταξύ άλλων η κα Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό .
Για μία ακόμα φορά υπογράμμισε πως το εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό όπως αυτά της Sanofi και της Glaxo.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε πως ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το 71,3% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου covid-19.
Eπειδή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ημερομηνία παράδοσης του εμβολίου της Novavax γι αυτό το λόγο δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα ώστε να μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν ,σημείωσε.
Αναλυτικά η κα Θεδοωρίδου ανέφερε:
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε πια μια νέα φάση της πανδημίας Covid, μετά και τις ανακοινώσεις των μέτρων χαλάρωσης σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.
Ο τομέας, όμως, των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.
Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη και θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός επιδημικού κύματος.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενη παρουσίαση, το Nuvaxovid της Novavax συστήνεται, προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το εμβόλιο, επίσης με ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, της Sanofi και της GlaxοSmithKline, το οποίο έχει δοκιμαστεί. Οι κλινικές, δηλαδή, δοκιμές έχουν γίνει με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για το βασικό εμβολιασμό.
Προ μηνός, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης τέταρτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
Τα άτομα για τα οποία συστήνεται η τέταρτη δόση να θυμίσω ότι είναι τα άτομα που περιλαμβάνονται στον πίνακα των ατόμων υψηλού κινδύνου. Άτομα όπως οι μεταμοσχευμένοι, άτομα που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, με ηπατική ανεπάρκεια, άτομα τα οποία έχουν ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενων νοσημάτων και παίρνουν ισχυρά ανοσοτροποιητικά, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Ο πίνακας των ατόμων αυτών, που έχουν υψηλό κίνδυνο και χρήζουν της τέταρτης δόσης, είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr.
Για παιδιά και εφήβους, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσακατασταλμένων μεταξύ 5 έως 17 ετών, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση που χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Να θυμίσω ότι για τους ανοσοκατασταλμένους η τρίτη αυτή δόση επέχει τη δόση συμπληρωματικού βασικού εμβολιασμού. Η Επιτροπή αξιολογεί, μάλιστα, τις περιπτώσεις που θα προβεί και στη σύσταση χορήγησης της τέταρτης δόσης.
Η γνώση σχετικά με τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας από λοίμωξη Covid και της προσφερόμενης ανοσίας από τα εμβόλια συνεχώς εμπλουτίζονται με μελέτες με αποτέλεσμα να διατυπώνονται και αναθεωρήσεις σε ορισμένες θέσεις και συστάσεις.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα, που παράγονται από τη λοίμωξη για τον κορονοϊό, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου τόσο από τη φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια.
Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού, ή αντιθέτως εμβολιασμού και μετέπειτα φυσικής λοίμωξης, δημιουργεί την ενισχυμένη ανοσία στην οποία έχουμε αναφερθεί, την υβριδική ανοσία.
Η προστασία κάθε ατόμου από τον κορονοϊό οικοδομείται με τη λειτουργία και των δύο μηχανισμών ανοσίας. Δηλαδή και της χυμικής ανοσίας, δηλαδή της παραγωγής των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, και της κυτταρικής που περιλαμβάνει τα ειδικά κύτταρα μνήμης Β και Τ- λεμφοκύτταρα και είναι αυτά που παρέχουν μακρόχρονη ανοσία και που ενισχύονται κατεξοχήν και με τον εμβολιασμό.
Τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμη και όταν ο τίτλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση. Τα Τα-λεμφοκύτταρα είναι πιο ανθεκτικά στις παραλλαγές του ιού, έτσι η παρουσία μεταλλάξεων, παραλλαγών απαιτεί τη συνεργασία και των δύο τύπων της ανοσίας.
Η Εθνική Επιτροπή έχει διαμορφώσει οδηγίες που καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα νόσησης και εμβολιασμών και με τους διαφορετικούς τύπους των εμβολίων. Ο αλγόριθμος αυτός επίσης είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr και φυσικά στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και την ύπαρξη των παραλλαγών του ιού στο περιβάλλον.
Ως παράδειγμα θα αναφέρω: Αν ένα άτομο έχει κάνει τις δυο βασικές δόσεις εμβολίου και εν συνεχεία νοσήσει θα χρειαστεί μια δόση μετά από 3 μήνες ενισχυτικού εμβολίου. Εμβολιασμός, νόσηση, εμβολιασμός.
Και λίγο διαφορετικό θέμα αλλά πάλι σχετικό με τα εμβόλια. Στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό MBJ δημοσιεύεται ένα άρθρο με τίτλο «μπορεί η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορονοϊού να έχει επηρεάσει τους εμβολιασμούς των παιδιών»;
Διατυπώνεται ένας προβληματισμός με αφορμή την διαπίστωση ότι σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Sheffield στην Αγγλία, διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας.
Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, στην ηλικία μέχρι τα 2 χρόνια, ήταν χαμηλότερο του 90% και μέχρι τα 5 χρόνια χαμηλότερο του 85,5%.
Να θυμίσω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξαλείψει τα λοιμώδη νοσήματα από ένα τόπο, απαιτεί ένα ποσοστό ανοσοποίησης της τάξης 95%.
Το διαφορετικό θέμα από την χώρα μας είναι ότι αυτό το κέντρο θα πληρώσει πρόστιμο για την μείωση αυτού του ποσοστού των εμβολιασμών.
Συζητείται, λοιπόν, η υψηλή πιθανότητα, η μείωση των εμβολιασμών να απορρέει από το αντιεμβολιαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο μπορεί να έχει συμπαρασύρει και τους εμβολιασμούς των παιδιών.
Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός ότι σε μελέτη που ρώτησαν γονείς για το τι μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα λοιμώδη νοσήματα, 4 στους 10 γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα.
Δυο φορές μέχρι σήμερα, ίσως και τρεις, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επειδή και κατά την πορεία αυτό του διαστήματος της επιδημίας διαπιστώθηκε μια μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά έχει επισημάνει την ανάγκη οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν κανονικά, να μην καθυστερούν, να μην παραλείπονται, διότι δεν θα θέλαμε να ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία έχουν ελεγχθεί με τον εμβολιασμό.
Αυτό το διάστημα, που όλες οι χώρες βαίνουν στην περίοδο της χαλάρωσης, της κάποιας ικανοποίησης ότι αρχίζουν τα πράγματα για την Covid να είναι υπό έλεγχο, πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάγκη ο εμβολιασμός να γίνει υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να θυμίσω ότι είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Διαφορετικά θα υπάρχει συνεχώς η απειλή επιδημιών με νέες παραλλαγές.
Πολλοί, βέβαια, αμφισβητούν ότι αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί, εν τούτοις θα πρέπει να γίνει μία σημαντική ενσυνείδητη προσπάθεια από όλους.
Έχει λεχθεί ότι η πανδημία Covid έχει λειτουργήσει ως ένας μεγεθυντικός φακός που έχει αναδείξει έντονα τις ανισότητες στον πλανήτη μας.
Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ένα πνεύμα διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης. Ευχαριστώ.
Aναλυτικά ο ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Πριν από λίγα λεπτά ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας. Περισσότερα από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότερα από 7.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.
Σε σχέση με τα στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.828.000, ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ποσοστό 90,2% των δικαιούχων και ακόμη 100.000 περίπου συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 1,6% των δικαιούχων, συνολικά δηλαδή 92%.
Από τα 5.090.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες για τα διδοσικά και 3 μήνες για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 95,7% που αντιστοιχεί σε 4.871.000 και μόνο ένα 4,3% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.
Εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή ημέρα παράδοσης για το εμβόλιο της Novavax και για αυτό το λόγο δεν ανοίγουμε την πλατφόρμα για τα ραντεβού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.