Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Στο μικροσκόπιο της εφορίας και των τραπεζών βρίσκονται οι καταθέσεις των πολιτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τα αναλυτικά στοιχεία για μεταβολές τραπεζικών καταθέσεων και τους τόκους που εισέπραξαν το 2021 οι φορολογούμενοι και τα προωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να «τρέξει» η διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις. Η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του μήνα και με βάση αυτά τα στοιχεία η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια τους ελέγχους για να εντοπίσει κρυμμένα εισοδήματα ή δαπάνες που θεωρούνται τεκμήριο. Το μάτι του «μεγάλου αδελφού» εστιάζει στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» και όσοι πιαστούν στην… τσιμπίδα των κλιμακίων της εφορίας να έχουν υποδηλώσει ή «ξεχάσει» να δηλώσουν τα νόμιμα, τότε θα ξεκινήσουν το δυσάρεστο ταξίδι στα γρανάζια των ελεγκτικών μηχανισμών. Ένα ταξίδι που ξεκινά με κλήση για εξηγήσεις στη ΔΟΥ και αναλόγως το πόσο πειστικές αυτές είναι ή δεν είναι, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ενδελεχείς ελέγχους σε βάθος πολλών ετών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όσοι έχουν βρεθεί στο παρελθόν να αποκρύπτουν εισοδήματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των «υπόπτων». Διαδικασία Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν την υποχρέωση να συλλέγουν και να αποστέλλουν όλα τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές. Αυτό θα γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ακολούθως τα τραπεζικά στοιχεία θα διασταυρωθούν με όσα έχουν συλλέξει οι φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες από τις φορολογικές δηλώσεις. Η διαδικασία προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα σταλούν στην εφορία οι τόκοι, πιστωτικοί και χρεωστικοί, από καταθέσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) που ήρθαν στην κατοχή των φορολογουμένων εντός του 2021. Μαζί και τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί.
Όλα μαζί, με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, καθώς και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί. Στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών, ακολουθούν οι λογαριασμοί όπου κινήθηκαν μεγάλα ποσά. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θα λάβει αναλυτικά στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που πέρασαν το όριο των 100.000 ευρώ κίνησης μέσα στο έτος. Σημειωτέων ότι αυτό αφορά συνολικά στην κίνηση, όχι κάθε ανάληψη ή κατάθεση ξεχωριστά. Παράδειγμα ένας λογαριασμός που είχε τρεις καταθέσεις των 20.000 ευρώ και μία εκταμίευση των 60.000 ευρώ είχε συνολική κίνηση 120.000 ευρώ μέσα στο έτος και εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Στον υπολογισμό της ετήσιας κίνησης λογαριασμού δεν περιλαμβάνονται οι μεταφορές σε άλλο λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου, στην ίδια τράπεζα.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλοι οι «μεγάλοι λογαριασμοί», με το όριο να μπαίνει στις 200.000 ευρώ. Αν η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που είναι συνδεδεμένο με έναν λογαριασμό είναι μεγαλύτερη, τότε ανήκετε στο πλουσιότερο 50% των Ελλήνων πολιτών και οι λογαριασμοί σας έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εφορία. Σημαντική σημείωση: Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το πρόσωπο (ΑΦΜ) και όχι το IBAN, οπότε θέλει προσοχή σε λογαριασμούς με περισσότερους συνδικαιούχους. Σε αυτή την περίπτωση η αξία επιμερίζεται και αθροίζεται ξεχωριστά.
Παγίδα Το κομμάτι των περισσότερων δικαιούχων γενικά θέλει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς στην περίπτωση μεταφοράς ποσών από έναν λογαριασμό στον άλλο, ακόμα και αν ανήκει στο ίδιο πρόσωπο και αν είναι στο ίδιο τραπεζικό ίδρυμα/όμιλο, μπορεί να φανεί ως μεταφορά-δωρεά στην εφορία, αν και στον παραλήπτη λογαριασμό δεν είναι πάλι συνδικαιούχοι τα ίδια πρόσωπα. Π.χ., αν στο λογαριασμό Α είναι συνδικαιούχοι τα φανταστικά πρόσωπα «Γιάννης» και «Μαρία» και μεταφέρουν σε άλλο λογαριασμό Β, ακόμα και εντός της ίδιας τράπεζας, ένα ποσό, αν στο λογαριασμό Β υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα ως συνδικαιούχοι, π.χ. η «Μαρία» και το φανταστικό πρόσωπο «Ελένη», τότε το επιμερισμένο ποσό μπορεί να θεωρηθεί ως δωρεά στην «Ελένη».
Γενικά, θέλει προσοχή… Υπολογίζονται, επίσης, όλα τα ποσά σε ευρώ ή άλλα νομίσματα που καταβάλλονται για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων τακτικής λήξης, καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ., όλες οι κινήσεις με κάρτες κάθε μορφής, αναλήψεις, καταθέσεις κ.λπ., και ο καλύτερος γενικός κανόνας για να μη βρεθεί κανείς «φορολογικά» εκτεθειμένος σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, είναι να αναγνωρίσει ότι όλα καταγράφονται και πως η εφορία, αν τα ψάξει, θα τα βρει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.