Γ. Γεωργαντάς: Υπάρχει επάρκεια και αποθέματα αγαθών – Χρησιμοποιούνται ήδη εναλλακτικές αγορές για προϊόντα και ζωοτροφές




Υπάρχει επάρκεια στην αγορά, υπάρχει ροή στον εφοδιασμό της με προϊόντα, δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας, απλά για κάποια προϊόντα απαιτείται λίγος χρόνος για προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα, τόνισε ο ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ και στον Άρη Πορτοσάλτε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε ότι σε όλη την ΕΕ υπάρχει επάρκεια αγαθών. Ένα μικρό πρόβλημα εντοπίζεται στο ηλιέλαιο, το οποίο όμως τα ελληνικά νοικοκυριά το χρησιμοποιούν λίγο, αλλά και εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις, όπως και στις ζωοτροφές, αλλά και στο μαλακό σιτάρι και στο καλαμπόκι, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν πρώτες ύλες, αλλά η αγορά χρειάζεται λίγο χρόνο για να αυτορυθμιστεί και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. «Επάρκεια υπάρχει, αλλά θέλουμε να υπάρχει και διαθεσιμότητα, ειδικά στις πρώτες ύλες», είπε χαρακτηριστικά.

Για να παταχθούν δε τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπως είπε, με χθεσινή διάταξη που ψήφισε η Βουλή, οι  εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα για συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές, υποχρεούνται να δηλώνουν τα αποθέματά τους. «Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής ποσού άνω των 40 εκατ. ευρώ  για στήριξη των κτηνοτρόφων μας προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές. Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα στο 6%.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε τον αγρότη για να συνεχίσει να παράγει. Αν γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να παράγουν, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς και εξήγησε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί, κατ’ αρχάς, ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αυτός δηλαδή που τα εισοδήματά του προέρχονται μόνο από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]