Β. Γιόγιακας: 1.500 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τις επιδόσεις δικογράφων

 


Β. Γιόγιακας: 1.500 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τις επιδόσεις δικογράφων



Χίλιοι πεντακόσιοι αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τις επιδόσεις δικογράφων προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως στην κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, αφού εξήρε το έργο της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά την προστασία των χερσαίων συνόρων της χώρας, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική επίδοση των δικογράφων θα έχει οφέλη για την Ελληνική Αστυνομία, την ελληνική Δικαιοσύνη και τους διαδίκους, τους πληρεξούσιους δικηγόρους και τους μάρτυρες καθώς εγγυάται την ορθή, έγκαιρη και βέβαιη ενημέρωσή τους. «Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε και στην κατάργηση των βεβαιώσεων γνησίου της υπογραφής και της επικύρωσης φωτοτυπημένων εγγράφων που χορηγούνται στα αστυνομικά τμήματα, καθώς οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ήδη μέσω του gov.gr αλλά και από διοικητικές αρχές όπως τα ΚΕΠ και οι δήμοι.



Σχολίασε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην απαντά στο αν συμφωνεί με τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη για τρεισήμισι δεκαετίες καθώς και στο αν μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Βρίσκουν απέναντι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, το οποίο δεν αντέχει άλλο ούτε την υπονόμευση των θεσμών, ούτε την τυραννία της μειοψηφίας!», σημείωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:



Κύριοι Υπουργοί,


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο σχόλια:


Ο κόσμος που μας παρακολουθεί θα πρέπει να γνωρίζει ότι και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γίνεται μια παραγωγική, αν και συχνά αφανής δουλεία.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής προστασία των χερσαίων συνόρων της χώρας μας, με τον έλεγχο και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών, αφού οι σχετικές απόπειρες είναι συνεχείς και ασφαλώς δεν σταμάτησαν στα γνωστά γεγονότα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2020…


Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αφορά μόνο τη γενική αστυνόμευση ή την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.



Το δεύτερο σχόλιο αφορά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.


Στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής επιβεβαιώθηκε ένα πράγμα:


Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην απαντά σε δύο ερωτήματα:


Ερώτημα πρώτο:


να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι, ο χώρος του πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη για τρεισήμισι δεκαετίες και σήμερα φυλάσσεται από αστυνομικούς για μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες;


Ερώτημα δεύτερο:


μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο με το «έτσι θέλω», ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας και κόντρα σε ό,τι έχει αποφασίσει ένα αυτοδιοίκητο πανεπιστημιακό ίδρυμα;


Τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»!


Που μπορεί να χαϊδεύουν μερικά αυτιά, αλλά βρίσκουν απέναντι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας:


Το οποίο δεν αντέχει άλλο ούτε την υπονόμευση των θεσμών, ούτε την τυραννία της μειοψηφίας!



Και έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο…


Η ηλεκτρονική επίδοση των δικογράφων είναι αναμφισβήτητα ένα βήμα προς την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αλλά και ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της ψηφιακής μεταρρύθμισης.


Με όφελος για όλα τα μέρη τα οποία αφορά:


Την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη τους περίπου 1.500 αστυνομικούς μας που διακινούν πάνω από 1,2 εκατομμύρια δικαστικά έγγραφα στους πολίτες.


Την ελληνική Δικαιοσύνη, που με την ψηφιοποίηση των δικονομικών διαδικασιών κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της.


Τους διαδίκους, τους πληρεξούσιους δικηγόρους, τους μάρτυρες και γενικότερα τους πολίτες, αφού η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα εγγυάται την ορθή, έγκαιρη και βέβαιη ενημέρωσή τους.


Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα.


Αντίστοιχα κέρδη σε αστυνομικούς - που πλέον θα μπορούν να αφοσιωθούν στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας - είναι και η αποδέσμευσή τους από τις βεβαιώσεις του γνησίου της υπογραφής και της επικύρωσης φωτοτυπημένων εγγράφων.


Είμαι, άλλωστε, υπηρεσίες που εδώ και καιρό γίνονται μέσα από το gov.gr ενώ οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα μπορούν να απευθύνονται γι’ αυτές σε όλες τις άλλες διοικητικές αρχές, όπως τα ΚΕΠ και οι δήμοι.



Ως προς τις άλλες διατάξεις, αξίζει να σταθούμε στις βελτιώσεις ως προς τη δυνατότητα δωρεών και επιχορηγήσεων από την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προς τα Σώματα Ασφαλείας.


Με τη μορφή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού και υποδομών καθώς και προμήθειας υλικού και δωρεάς οχημάτων και πλωτών μέσων.


Στους αποδέκτες των δωρεών και ενισχύσεων θα περιλαμβάνεται στο εξής και το Λιμενικό Σώμα, πάντοτε μέσα στα διοικητικά όρια του ΟΤΑ που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία.


Θετική είναι επίσης η ρύθμιση με την οποία παιδιά αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον και έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων εισάγονται στη Σχολή Αστυφυλάκων χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε για την εισαγωγή στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.


Να πούμε εδώ ότι δεν πρόκειται για άνευ όρων εισαγωγή, αφού τα παιδιά αυτά πρέπει να κατέχουν τα προσόντα που απαιτούνται για τους λοιπούς υποψήφιους αστυφύλακες και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις προβλεπόμενες δοκιμασίες, αθλητικές και άλλες.


Επίσης θετική είναι η δυνατότητα των ειδικών φρουρών που συγκροτούν τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία να μπορούν να διατίθενται και σε άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ασκώντας άλλα καθήκοντα που προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως η φύλαξη ευπαθών στόχων, οι περιπολίες και η φρούρηση αστυνομικών υπηρεσιών.


Και αυτή η ρύθμιση υπηρετεί το γενικότερο σκοπό της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας μας προς όφελος του πολίτη.



Συνεχίζουμε, λοιπόν, να βελτιώνουμε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στον τομέα της ασφάλειας.


Να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με τη βοήθεια και της τεχνολογίας.


Και συνεχίζουμε να είμαστε εκεί όπου η αντικοινωνική δραστηριότητα των λίγων αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολλών.


Για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς.


Στο σπίτι, στη γειτονιά, στο πανεπιστήμιο.


Γιατί έτσι θα αισθάνονται ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]