Αυτή είναι η φθηνότερη λύση στην αγορά για ψύξη και θέρμανσης – Ποιοι την προωθούν, πόσο θα κοστίσει
Όταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η ΔΕΗ, αποφασίζει να προωθήσει με ειδικό πρόγραμμα της αντλίες θερμότητας, είναι λογικό και επόμενο να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτή την –άγνωστη σε πολλούς- λύση θέρμανσης και ψύξης των νοικοκυριών. Το ερώτημα εύλογο: με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένουν στα ύψη, είναι δυνατόν να επενδύσει κανείς αρκετές χιλιάδες ευρώ για να εγκαταστήσει έναν μηχανισμό ο οποίος σε τελική ανάλυση χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να παράξει αποτέλεσμα; Κι όμως, η απάντηση είναι ότι η αντλία θερμότητας μπορεί να αποδειχθεί η φθηνότερη πηγή ενέργειας και η μοναδική –συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο- που μπορεί να οδηγήσει –σε συνδυασμό φυσικά με πρόσθετες επενδύσεις- σε παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης με μηδενικό κόστος.
H ΔΕΗ πρακτικά έκανε συμφωνία με την LG και την Daikin για να προωθήσει αντλίες θερμότητας και έφτιαξε ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει συμβουλευτική, επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά της συσκευής και σταθερή χρέωση της κιλοβατώρας στα 24 λεπτά ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι … βρέξει χιονίσει, ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι θα πληρώνει για το ηλεκτρικό ρεύμα όποια και αν είναι η εξέλιξη στη διεθνή αγορά. Όποιος όμως απευθυνθεί για μια πρόταση εγκατάστασης αντλίας θερμότητας, θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πραγματοποιήσει μια επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ το ύψος της οποίας εξαρτάται και από την επιφάνεια του ακινήτου και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος;
Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί ρεύμα για να λειτουργήσει αλλά αξιοποιήσει και τον ατμοσφαιρικό αέρα για να επιτύχει πολύ μειωμένη κατανάλωση ρεύματος. Σε γενικές γραμμές, για να παραχθούν 3 ή 4 κιλοβατ θερμότητας, απαιτείται να καταναλωθεί ένα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα κοστίζει (με το συγκεκριμένο πακέτο της ΔΕΗ) 24 λεπτά του ευρώ. Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα: η περιορισμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το κλιματιστικό.
Επειδή ακριβώς η συσκευή λειτουργεί με ρεύμα, είναι και η μόνη πηγή θέρμανσης ή ψύξης που μπορεί να συνδυαστεί με ένα φωτοβολταϊκό ώστε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να μην πληρώνει ούτε τα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα (καθώς το απαιτούμενο ρεύμα θα παράγεται από τον ήλιο).
Η αντλία θερμότητας μπορεί να λειτουργήσει και με τα υφιστάμενα σώματα καλοριφέρ για τη θέρμανση χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να παρέμβετε μέσα στο σπίτι. Αν πάλι θέλετε η αντλία να λειτουργεί και για ψύξη, θα απαιτηθεί εγκατάσταση άλλων συσκευών, των λεγόμενων fan coils.
Η επένδυση για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών μπορεί να φτάσει και στα 8000-10.000 ευρώ καθώς θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης (π.χ ο καυστήρας πετρελαίου κλπ) και να τοποθετηθεί η καινούργια μονάδα που μοιάζει με κλιματιστικό. Επίσης θα χρειαστεί και πρόσθετος εξοπλισμός ανά περίπτωση (π.χ ένα δοχείο ανδρανείας ή ένα καινούργιο boiler ή πρόσθετος εξοπλισμός για σύνδεση της αντλίας με τον ηλιακό θερμοσίφωνα για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
To θέμα δεν είναι το τελικό κόστος αλλά η περίοδος απόσβεσης. Με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμη και σε λιγότερα από 7 χρόνια ανάλογα όμως και με το που θα κυμανθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, με σταθερή τιμή κιλοβατώρας στα 24 λεπτά του ευρώ (που σημαίνει ότι μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις το πραγματικό κόστος θα ανέβει πάνω από τα 0,3 ευρώ), η απόσβεση θα καθυστερήσει. Αντίθετα, αν η εγκατάσταση της αντλίας συνδυαστεί με το φωτοβολταϊκό, η πλήρης απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερα από 7 χρόνια είναι σχεδόν διασφαλισμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.