Απίστευτο – Αποκαλύφθηκε σπάνια Βίβλος με σκανδαλώδες τυπογραφικό λάθος
Μία εξαιρετικά σπάνια Βίβλος του 1631, η οποία περιέχει ένα ομολογουμένως σκανδαλώδες τυπογραφικό λάθος ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Η ανακάλυψη μπορεί να έγινε το 2018, ωστόσο ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κάντερμπερι στην πόλη Κράιστσερτς, μόλις πρόσφατα, προκειμένου ερευνητές και συντηρητές να μπορέσουν εξετάσουν το πολύτιμο βιβλίο.
Η αναφερόμενη ως η «Βίβλος των αμαρτωλών» είναι τυπωμένη στην αγγλική γλώσσα και έχει ένα σκανδαλώδες τυπογραφικό λάθος. Στην έκτη εντολή, η οποία είναι το «Ου μοιχεύσεις», εκ παραδρομής έχει παραλειφθεί το «ου», με αποτέλεσμα να προτρέπει τους πιστούς να απατήσουν τους ή τις συζύγους τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το λάθος ανακαλύφθηκε έναν χρόνο αργότερα και είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο. Οι δύο υπεύθυνοι της έκδοσης, είχαν, μάλιστα, συρθεί στην αυλή του βασιλιά Καρόλου Α’, ο οποίος τους είχε επιπλήξει εντόνως, αφαιρώντας τους παράλληλα την εκτυπωτική άδεια, ενώ τους τους είχε επιβάλει και βαρύ πρόστιμο και τους είχε διατάξει να καταστρέψουν τα επίμαχα αντίτυπα.
Παρ’ όλα αυτά, έχουν διασωθεί περί τα είκοσι αντίτυπα της «αμαρτωλής» Βίβλου, ορισμένα από τα οποία κατά καιρούς έχουν διατεθεί σε δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αντίτυπο εντοπίζεται στο νότιο ημισφαίριο.
Πώς αποκαλύφθηκε η αμαρτωλή βίβλος
Σύμφωνα με τον Κρις Τζόουνς, επίκουρο καθηγητή Μεσαιωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κάντερμπερι, μια πρώην φοιτήτριά του ήταν αυτή που του έδωσε το αντίτυπο, το οποίο η οικογένειά της είχε αποκτήσει το 2016 και φέρεται να ανήκε στον βιβλιοδέτη Ντον Χάμπσιρ.
Ο Χάμπσιρ είχε μεταναστεύσει από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1950 και πέθανε το 2009 στο Κράιστσερτς, όμως φαίνεται πως κανείς δεν ήξερε ότι είχε στην κατοχή του ένα τόσο σπάνιο βιβλίο.
Η πρώην μαθήτρια του Τζόουνς τον ενημέρωσε για την εκτίμησή της πως επρόκειτο για την ελαττωματική έκδοση, ωστόσο ο ιδιος «ήταν πολύ δύσπιστος καθώς αυτά δεν είναι κοινά αντικείμενα».
«Δεν είναι αντικείμενα που απλώς βρίσκεις μπαίνοντας σε ένα γκαράζ στο Κράιστερτς. Όμως, το μελέτησα και κατέληξα, ουάου, είναι ακριβώς αυτό που η πρώην φοιτήτριά μου θεωρεί πως είναι – είναι η σατανική βίβλος. Πραγματικά συγκλονίστηκα» περιγράφει ο Τζόουνς, ο οποίος προσθέτει πως υπάρχει ένα αντίγραφο στον Καναδά, κάποια σε ΗΠΑ, άλλα σε Βρετανία και «ένα πολύ όμορφο αντίτυπο στο Δουβλίνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.