Θάνος Πλεύρης:Λογική η αύξηση των κρουσμάτων Δεν πιέζεται το ΕΣΥ - Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν τα μέτρα
Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις Έξι»
Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού
Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης, όπου πραγματοποιήσαμε την άρση των μέτρων, τα οποία αναφέρετε. Πάντοτε για τέτοια ζητήματα κινούμασταν στην Ευρώπη με ένα έως δύο μήνες καθυστέρηση, ακριβώς διότι παρακολουθούσαμε και ήμασταν ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Αυτό το λέω γιατί ακούγεται μία κριτική συχνά, ότι η Ελλάδα ξαφνικά έκανε άρση των μέτρων λόγω του τουρισμού. Άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση από τον τουρισμό.
Ήταν λογικό ότι θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων και αναμενόμενο; Ήταν λογικό. Όχι μόνο λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά ο κορονοϊός λειτουργεί με κύματα και παρακολουθούμε πάντοτε την πορεία του κάθε κύματος.
Όπου υπήρξε κύμα στους θερινούς μήνες, έχουμε ακόμα παράδειγμα και από την Νότιο Αφρική και από την Πορτογαλία. Κατά βάση αυτό το κύμα ήταν πιο ήπιο από τα προηγούμενα κύματα.
Είχε κρούσματα όπως έχουμε και σε εμάς κρούσματα, αλλά δεν είχε αντίστοιχα νοσηλείες και ειδικά βαριές νοσηλείες. Έχουμε αύξηση και στις νοσηλείες; Το είπατε, προφανώς και όταν αυξάνονται τα κρούσματα, θα αυξάνονται και οι νοσηλείες.
Όμως, η αύξηση αυτή είναι απολύτως ελεγχόμενη, η δε αύξηση στους σκληρούς δείκτες που έχουν να κάνουν με τη διασωλήνωση. Βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων, σχεδόν χρόνο ολόκληρο από τότε που είχαμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση.
Και επομένως, το εθνικό σύστημα υγείας δεν πιέζεται από τον κορονοϊό, ούτε αναμένεται ότι θα έχει τους θερινούς μήνες τέτοια πίεση.
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα. Πάντοτε κρίνεις με τα δεδομένα που έχεις, διότι μας απασχολούν τα κρούσματα, αλλά τα κρούσματα τα παρακολουθούμε σε συνδυασμό με την πίεση και να σας πω ότι και χθες που είχαμε τα 12.500 κρούσματα, είχαμε για πρώτη φορά πάρα πολλά τεστ, πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας.
Και είναι και λογικό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε και έναν πληθυσμό τουριστών που συνεχώς φτάνει και άρα καταλαβαίνατε, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του κορονοϊού.
Συνεπώς το παρακολουθούμε, δεν υπάρχει λόγος πίεσης. Τα μέτρα έχουν μεν αρθεί ως υποχρεωτικά αλλά υπάρχει σύσταση. Η σύσταση είναι ότι όταν βρισκόμαστε σε χώρους που μπορεί να έχουν έναν έντονο συγχρωτισμό θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα τα οποία υπήρχαν.
Και ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή αυτούς που είναι άνω των 60 ή έχουν κάποιο πρόβλημα καλό είναι όταν βρίσκονται σε συνθήκες συγχρωτισμού να χρησιμοποιούν και τη μάσκα.
Το ότι έχουμε άρει την υποχρεωτικότητα με την έννοια του διοικητικού προστίμου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτά τα μέτρα.
Αυτή τη στιγμή στη φάση την οποία έχουμε μπει, έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Όχι αν θέλετε από άποψη επιλογής ότι ξαφνικά είπαμε θα συνυπάρχουμε αλλά η πορεία των πανδημιών είναι ότι μετά από ένα σημείο γίνονται πάρα πολύ έντονα μεταδοτικές, αυτό περνάμε τώρα, και σχετικά πιο ήπιες από την αρχική τους μορφή.
Δηλαδή η Δέλτα που ήταν ενδεχομένως η κορύφωση σε πολύ σκληρή μετάλλαξη έχει φύγει. Η Όμικρον οι μεταλλάξεις της δεν τις υποτιμούμε αλλά δεν έχουν την ίδια πίεση που είχε η Δέλτα.
Μπαίνοντας λοιπόν σε αυτή τη φάση συνύπαρξης παρακολουθούμε την πίεση. Μέτρα μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα παραπέμπουν σε οριζόντια μέτρα όπως ήταν στην πρώτη φάση.
Ο Σεπτέμβριος είναι για τα δεδομένα της υγείας σχετικά μακριά, παρόλο που είναι κοντά, είναι μετά από 2,5 μήνες. Τι εννοώ σχετικά μακριά. Ότι πρέπει να δούμε την πορεία. Προφανέστατα εάν αυτή η πορεία οδηγήσει στο να υπάρξει πίεση στο σύστημα και τους χειμερινούς μήνες τους αντιλαμβανόμαστε όλοι και ειδικός να μην είναι κάποιος ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη από τους θερινούς μήνες γιατί υπάρχουν κλειστοί χώροι αλλά και η θερμοκρασία ευνοεί αυτές τις συνθήκες, θα είμαστε έτοιμοι.
Θέλω όμως να πιστεύω και στη συζήτηση που κάνουμε με τους επιστήμονες ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοιας φύσεως, που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι το οποίο θα μας παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε.
Για τους εμβολιασμούς
Ο σχεδιασμός μας στον εμβολιασμό όπως είναι λογικό εξαρτάται άμεσα και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Δηλαδή περιμένουμε τις εταιρίες που τρέχουν να ολοκληρώσουν κάποιες διαδικασίες.
Επιθυμητό θα ήταν, ναι αυτό θα θέλαμε να πάμε σε μια λογική εμβολίου εποχικό, όπως είναι το εμβόλιο της γρίπης και να μη χρειάζεται μία επαναληψιμότητα. Δεν το γνωρίζω αν είμαστε σε αυτή την κατάσταση, οπότε περιμένουμε το ECDC να τοποθετηθεί και η Επιτροπή του εμβολιασμού.
Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά αν αυτό θα χρειαστεί σε στοχευμένο πληθυσμό ή στο σύνολο του πληθυσμού είναι κάτι που συνδέεται με την πανδημία και δεν φαίνεται να υπάρχουν λογικές περαιτέρω υποχρεωτικότητας από αυτήν που είχε τεθεί στην αρχή. Δηλαδή η λογική είναι τώρα ότι και ο εμβολιασμός θα έχει τη διαδικασία του πιο στοχευμένου εμβολιασμού, ακόμα κι αν χρειάζεται να γίνει και στο γενικό πληθυσμό.
Αλλά να ξέρετε πιέζουμε ιδιαιτέρως κι εμείς γιατί θέλουμε γρήγορες αποφάσεις, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης, από όσα συζητάω με τους ομολόγους μου, θέλουν να έχουν έναν βασικό σχεδιασμό του τι γίνεται από το Σεπτέμβριο και μετά.
Για την πίεση στο σύστημα Υγείας
Πρώτα απ΄ όλα αυτή τη στιγμή, αν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας, είναι τα non covid περιστατικά.
Γιατί γίνεται αυτό και είναι βαθιά πιεσμένο το σύστημα ακόμα όχι από τα covid περιστατικά; Διότι όπως ήταν λογικό σε μια διετία πολλά τακτικά χειρουργεία ή τακτικές ιατρικές πράξεις δεν πραγματοποιήθηκαν, είτε λόγω αδυναμίας του συστήματος, αλλά να ξέρετε και οι ίδιοι οι πολίτες πολλές φορές στο φόβο να πάνε νοσοκομεία επέλεγαν να παρατείνουν τις διαδικασίες.
Οπότε αυτή τη στιγμή τι προσπαθούμε να κάνουμε; Προσπαθούμε πρώτα απ΄ όλα να καλύψουμε τα κενά, ήδη έχουν βγει θέσεις επικουρικών και για γιατρούς και για νοσηλευτές, βγαίνει η προκήρυξη των τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών για μόνιμες θέσεις, ενώ παράλληλα βγαίνει και η προκήρυξη για τους γιατρούς ειδικά σε πρώτη φάση σε άγονες περιοχές που χρειάζεται στήριξη.
Έχουμε συνεννοηθεί και με το Εσωτερικών κι έχουμε μια σειρά από επικουρικό προσωπικό που θα προσλάβουμε. Οι μόνιμες προσλήψεις του Υγείας μόνο για το 2022 φτάνουν τις 6 χιλιάδες κόσμο, άρα μιλάμε για σοβαρή ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.
Το πρόβλημα είναι επίσης ότι ο προγραμματισμός γίνεται βάσει των συνταξιοδοτήσεων και αν υπάρχει κενό βγαίνει επικουρική θέση. Το πρόβλημα κυρίως το έχουμε στις περιπτώσεις και στις ειδικότητες ή στις περιοχές που δεν υπάρχει προθυμία κάλυψης.
Δηλαδή να σας το πω απλά, αν ένας αναισθησιολόγος σήμερα αποχωρήσει από το εθνικό σύστημα υγείας δεν καλύπτεται η θέση εύκολα. Γιατί δεν καλύπτεται; Γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι.
Για αυτό το λόγο μάλιστα έχουμε δώσει και παράταση στη συνταξιοδότηση σε κάποιες ειδικότητες που είναι ιδιαιτέρως πιεστικά. Το πρόβλημα λοιπόν κυρίως εντοπίζεται σε ειδικότητες που δεν έχουμε κόσμο ή σε περιοχές, το βλέπουμε στις νησιωτικές περιοχές ή σε άγονες περιοχές όπου υπηρετούσε κάποιος και κάποιος τώρα δεν θέλει να πάει.
Οπότε αυτά τα κενά προσπαθούμε να τα καλύψουμε και με μεταφορές αλλά και με χρήση ιδιωτών. Έχει δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ιδιώτες με τη διαδικασία που λέμε το μπλοκάκι προκειμένου να καλύπτουν τα κενά.
Δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις. Υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι ελκυστικό. Πλέον επειδή έχουμε κουρασμένους γυναίκες και άνδρες από όλη αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει κόσμος που με μεγάλη ευχαρίστηση θέλει να μπει αυτή τη στιγμή στο σύστημα.
Οπότε καταλαβαίνετε κάνουμε μια τέτοια διαχείριση ώστε να καλύπτονται τα κενά. Θεωρούμε ότι και με τα κίνητρα τα οποία είναι να δοθούν και με τις προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν πιο στοχευμένες και τις έχει έτοιμες η αναπληρώτρια η κυρία Γκάγκα θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα περισσότερα κενά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.