ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για τη ψηφιοποίηση των συστημάτων ύδρευσης όλων των ΔΕΥΑ. Πότε κατατίθενται τα «Δελτία»

 


Στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας αναφέρθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, εξήγησαν ότι το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά στις 125 ΔΕΥΑ της χώρας, καθώς επίσης και σε εκείνους τους Δήμους όπου η διαδικασία και οι υπηρεσίες της ύδρευσης είναι εντός του Δήμου. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των σχετικών υπηρεσιών, ο περιορισμός της σπατάλης νερού και η ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Στη διαβούλευση συμμετέχουν τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με στόχο τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Υπουργού:

«Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από βήματος σήμερα με την ευκαιρία της ενημέρωσης της Επιτροπής από κοινού με τον κύριο Λιβάνιο να ανακοινώσουμε ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο προέκυψε έπειτα από αλληλεπιδράσεις με το προεδρείο των ΔΕΥΑ της χώρας.

Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των ΔΕΥΑ με μία σειρά από έργα. Το ποσό το οποίο υπολογίζουμε – το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ετοιμάσει τα σχετικά δελτία – υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και θα δούμε εάν αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Αφορά τις 125 ΔΕΥΑ συν κάποιους λίγους Δήμους όπου η διαδικασία και οι υπηρεσίες της ύδρευσης είναι εντός του Δήμου.

Στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν, να περάσουν στην επόμενη εποχή, να μην υπάρχει σπατάλη νερού, να υπάρχει μέτρηση στα πάντα, να υπάρχουν πύλες μέσω των οποίων να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα όσα τους αφορούν, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει εξοπλισμός, σένσορες.

Και, βέβαια, στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε να κάνουμε λέγεται γενικά στη Πληροφορική “Internet of Things”, έχει να κάνει με το διαδίκτυο των πραγμάτων, δηλαδή το να μπορείς μέσα από σένσορες να δημιουργήσεις συστήματα για να αξιοποιήσεις καλύτερα τους πόρους τους οποίους θέλεις να μετρήσεις και να διαχειριστείς.

Ο στόχος είναι να μπορέσουμε πραγματικά να ενδυναμώσουμε την Αυτοδιοίκηση, να μπορέσουμε μέσω της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε καλύτερες κρατικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα: εξυπηρέτηση, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια και βέβαια μέριμνα για το πώς κάθε ευρώ ξοδεύεται με βέλτιστο τρόπο.

Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα αυτό το οποίο επίσης θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ, με τη ΚΕΔΕ – σε συνεργασία δηλαδή με τους ενδιαφερόμενους, γιατί θα σχεδιαστεί για εκείνους, με εκείνους – θα παίξει επίσης καταλυτικό ρόλο για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως χώρα, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση».

   news-ta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]