Κορωνοϊός, πόλεμος, ρεύμα, καύσιμο, γενικότερη ακρίβεια και χρέη….....
Ας πάρουμε ένα μισθό δημοσίου υπαλλήλου και όχι τον κατώτατο μισθό (που είναι στα 714 ευρώ) ως παράδειγμα για να δούμε αν κάποιος μπορεί να επιβιώσει με σημερινά δεδομένα.
Στην πράξη λοιπόν, μισθός «καλοπληρωμένου» θα λέγαμε σε άλλες εποχές δημοσίου υπαλλήλου, που όλοι θέλουν να πάρουν τη θέση του, με 15 έτη υπηρεσίας, μαζί με μερικές υπερωρίες (αν κάνει και τις πληρωθεί) θα καταφέρει να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Φυσικά δε θα φτάσει τόσο, μιας και ο μισθός για πενθήμερη εργασία είναι 860 ευρώ.
Υπολογίζουμε όμως ότι θα πάρει 1.000 ευρώ για 12 μήνες αφού πλέον τα δώρα κόπηκαν, μιας και δεν τα άξιζε, δε πήγαινε καλά και το κράτος και έπρεπε να γίνουν περικοπές όπως μας είπαν κάποτε κτλ.
Ας δούμε τα μηνιαία έξοδα:
-350 ευρώ για ένα παλιό δυάρι, συνήθως πρώτου ισογείου ή πρώτου ορόφου, το πολύ 50 τετραγωνικά με ένα δηλαδή υπνοδωμάτιο, κατασκευής πριν το 1980 και χωρίς πάρκινγκ φυσικά (αμάξι στο δρόμο, αν βρεις θέση)
-20 ευρώ το μήνα για το πιο φτηνό πρόγραμμα σταθερού τηλεφώνου
-15 ευρώ το μήνα για ένα καρτοκινητό
-10 ευρώ το μήνα για νερό
-30 ευρώ το μήνα για κοινόχρηστα (μέσο όρο, χωρίς να υπολογίζεται θέρμανση, μιας και αυτή θεωρούμε ότι είναι αυτόνομη και δε την πληρώνουμε αν δε καταναλώνουμε)
-55 ευρώ το μήνα για τα πάγια έξοδα ενός αυτοκινήτου (660 ευρώ το χρόνο που αντιστοιχούν σε 55 το μήνα, δηλαδή 260 ασφάλεια, 150 τέλη κυκλοφορίας, 150 σέρβις με πολύ ψάξιμο φυσικά όλα και χωρίς να βγει η παραμικρή ζημιά στο όχημα και 100 για λάστιχα). Για μηχανάκι ούτε λόγος, τα απολύτως απαραίτητα συζητάμε τώρα
-60 ευρώ το μήνα για βενζίνη (30 λίτρα σχεδόν, που αντιστοιχούν σε 7 λίτρα την εβδομάδα και περίπου 70 χιλιόμετρα την εβδομάδα) για τις άκρως απαραίτητες μετακινήσεις εντός πόλης. Δε συζητάμε για μετακίνηση εκτός πόλης για οποιοδήποτε λόγο, αυτά πλέον είναι πολυτέλεια. Αν χρειαστεί όμως υπάρχει και το ΚΤΕΛ άλλωστε, βολεύουν δε βολεύουν τα δρομολόγια, με 40 ευρώ φτάνεις μέχρι την Αθήνα τουλάχιστον.
-100 ευρώ το μήνα για το ρεύμα του σπιτιού (η κατανάλωση αφορά τα βασικά, χωρίς να έχουμε υπολογίσει τη θέρμανση, είναι μόνο για μαγείρεμα, φως και άλλες βασικές λειτουργίες). Συγκεκριμένα πρόκειται για 300 κιλοβατώρες το μήνα, συμπεριλαμβανόμενης της κρατικής επιδότησης και να λέμε και ευχαριστώ που κοστίζει τόσο λίγο.
-110 ευρώ συντηρητικά το μήνα για θέρμανση με πετρέλαιο (60 λίτρα το μήνα, που δε θα ζεσταθείς, απλά να σπάσει η υγρασία στο σπίτι, αφού θα μπορείς να κάψεις 2 ολόκληρα λίτρα πετρελαίου την ημέρα) ή ρεύμα τις ώρες που είσαι σπίτι για ένα δωμάτιο ανάβοντας το κλιματιστικό, όλα αυτά φυσικά αν δεν είσαι σε περιοχή της Ελλάδας που έχει 5-6 μήνες (Νοέμβριο έως Απρίλιο) θερμοκρασίες κοντά στο ΜΗΔΕΝ όπως εμείς στα Γιάννενα. (ενδεικτικά πέρυσι λογαριασμοί ρεύματος 500+ ευρώ εκκαθαριστικός τετράμηνου στους περισσότερους και 70-80 ευρώ οι προηγούμενοι 3 έναντι κατανάλωσης, συνεπώς μιλάμε για ρεύμα 200 ευρώ το μήνα πολύ άνετα και λιτά. Αλλά δε θα το πούμε ότι είναι τόσο, θα το αφήσουμε στα 100 ευρώ που είπαμε.
-20 ευρώ το μήνα για γυμναστήριο (με ετήσια συνδρομή, αν και το θεωρώ στα όρια του νεοπλουτισμού και σπατάλη χρημάτων για όποιον συνεχίζει να πηγαίνει)
-770 ευρώ μέχρι στιγμής με μεγάλη οικονομία, ζώντας άκρως συντηρητικά και χωρίς υπερβολή.
Πάμε τώρα στα καθημερινά έξοδα. 1,5 ευρώ για πρωινό (ένα τοστ, ένα ποτήρι γάλα), στη δουλειά ακόμη 1 ευρώ για ένα μπουκάλι νερό και 1 ολόκληρο κουλούρι Θεσσαλονίκης για να ξεγελαστούμε να τελειώσει η δουλειά έως το μεσημέρι (τον καφέ τον ξεχνάμε γιατί ξεπέρασε τα 2 ευρώ, για να μη μιλήσουμε για σφολιάτες από το φούρνο που είναι για τους πλούσιους), 3 ευρώ το μεσημεριανό φαγητό, για να φτιάξεις να φας μακαρόνια με σάλτσα και λίγο τυρί στο σπίτι (ούτε σαλάτες, ούτε κρέας, ούτε ψάρια ή κάτι ακριβό φυσικά, ούτε αναψυκτικό ή κρασί προφανώς), ακόμη 0,50 ευρώ για φρούτα το απόγευμα (μία μπανάνα η ένα μήλο κτλ) και 3 ευρώ για βραδινό μαγειρεμένο στο σπίτι (ομελέτα με δύο αυγά και λίγο τυρί) ή μία πλέον πίτα με γύρο ή οτιδήποτε άλλο. ΣΥΝΟΛΙΚΑ 9 ευρώ την ημέρα για διατροφή καθαρά επιβίωσης και έτοιμοι για το επόμενο SURVIVOR.
Στα εβδομαδιαία θα βάλουμε κάποια διασκέδαση, χωρίς υπερβολές βέβαια, ήτοι μια έξοδος για ένα μόνο ποτό ή μπύρα, ή μια ταινία στο Cinema ή ένας καφές, συνεπώς μέσο κόστος 6 ευρώ και επαναλαμβάνω μόνο μία φορά την εβδομάδα και φυσικά χωρίς να υπολογίζουμε κόστος μετακίνησης μιας και θα γίνει με τα μέσα ή σε κοντινή απόσταση από το σπίτι.
Έτσι έχουμε 24 ευρώ ακόμα για 4 εξόδους (μπύρα, κρασί, cinema ή κάτι άλλο) το μήνα και 9 ευρώ χ 30 ημέρες=270 ευρώ ακόμα για το φαγητό μας μηνιαίως.
Σούπερ μάρκετ για απαραίτητα καθαριστικά, απορρυπαντικά για το σπίτι και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί θα βάλουμε 40 ευρώ μηνιαίως (10 την εβδομάδα) και οι κατσαρίδες θα παρελάζουν, αλλά δε πειράζει.
Δεν έχουμε υπολογίσει πιθανόν κάποιο γιατρό, οδοντίατρο, κάποια φθορά στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, προφανώς όχι πάρκινγκ για το αυτοκίνητο, μηχανάκι δεν έχουμε, αγορά κινητού κάποια στιγμή ή laptop, αλλά ακόμη και αγορά ρούχων είτε για την υπηρεσία είτε για προσωπικούς λόγους ή άλλου εξόδου. Φυσικά δεν έχουμε υπολογίσει διακοπές. Εγώ θα βάλω για να μη φανώ και σπάταλος, ακόμη 480 ευρώ ετησίως (ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ των περιπτώσεων δεν υπάρχει φυσικά τέτοιο σενάριο) για όλα μα όλα μαζί αυτά τα μικροέξοδα, δηλαδή 40 ευρώ μηνιαίως στην άκρη για αυτό το σκοπό. Οπότε είτε θα αγοράσεις κάτι, όπως κινητό, είτε ένα tablet, είτε μερικές μπλούζες και δύο παντελόνια, είτε θα πας ένα αξέχαστο μαγευτικό ολόκληρο 3ημερο διακοπές να το χαρείς. Για αποταμίευση, για αντικατάσταση αυτοκινήτου ή αγορά οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου (πχ σπίτι για να μη πληρώνουμε ενοίκιο) δε το συζητάμε ΚΑΝ.
Πάμε στο άθροισμα 770 πάγια έξοδα +24 έξοδοι για διασκέδαση +270 διατροφή +40 σούπερ μάρκετ+ 40 λοιπά έξοδα=1.144 ευρώ και ο μισθός έχουμε υπολογίσει είναι μόλις 1.000 ευρώ (ουτοπικό σενάριο, γιατί δε βάλαμε τον κατώτατο μισθό, αλλά ενός υποτίθεται «καλοπληρωμένου» όπως είπαμε δημοσίου υπαλλήλου με 15 χρόνια εργασίας). Φτάσαμε συνεπώς με 1.000 έσοδα να έχουμε με μια άκρως συντηρητική ζωή 1.144 ευρώ έξοδα. Στο απολύτως ουτοπικό, ιδανικό σενάριο, με λιτή ζωή και χωρίς έξοδα, με φτηνό ενοίκιο κτλ δηλαδή θα χρωστάμε κιόλας κάθε μήνα και 144 ευρώ για να επιβιώσουμε. Άρα θα μένουμε πολλοί μαζί για να περιορίσουμε κάπως τα έξοδα και ενδεχομένως να μοιραζόμαστε και το ίδιο αυτοκίνητο με κάποιον άλλο και όλα αυτά απλά για να μη χρωστάμε και να μη ζητάμε δανεικά ή βοήθεια από δεξιά και αριστερά.
Ευτυχώς θα κοπεί και η εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή θα δούμε και αύξηση μισθού από 2 ευρώ μηνιαίως ορισμένοι και θα φάμε και κανένα κουλούρι Θεσσαλονίκης παραπάνω από τον Ιανουάριο… Μπορείτε να με πείτε υπερβολικό… Βάλτε τα όμως κάτω με χαρτί και μολύβι και μετά να με κρίνετε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.