Η Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Ιωαννίνων για την οξυμένη κατάσταση με την κτηματογράφηση .....
"Οι σύμβουλοι της παράταξής Ενωτική Πρωτοβουλία Δκηγόρων Ιωαννίνων έθεσαν το θέμα της κτηματογράφησης στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων και ζήτησαν από το ΔΣ του ΔΣΙ να τοποθετηθεί δημόσια στο
πλαίσιο της προάσπισης των συμφερόντων δικηγόρων, λοιπών επαγγελματιών και πολιτών.
Ενώ το ΔΣ δέχθηκε να τοποθετηθεί, μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.
Έτσι η παράταξη προχωρά στη δημοσίευση της παρακάτω ανακοίνωσης , η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στους συναδέλφους τους και έχει τύχει αποδοχής,
σε μια προσπάθεια όλοι οι φορείς να τοποθετηθούν".
ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟ ΣΧΕΔΙΟ Ή Η ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ από τους υπαίτιους ….
Νόμος 2308/1995: Κτηματογράφηση για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου. Διαδικασία έως τις πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία και άλλες διατάξεις.
Από το έτος 1995 έχουν παρέλθει 27 έτη. Η κτηματογράφηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στην Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα στις περιοχές πλην της πόλης των Ιωαννίνων ανατέθηκε σε ανάδοχες εταιρίες από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» και η κατάθεση δηλώσεων ξεκίνησε στα τέλη του έτους 2018.
Οι πολίτες καλούνται με δική τους επιμέλεια να δηλώσουν για πολλοστή φορά την ιδιοκτησία τους ή έστω αυτήν που θεωρούν ότι έχουν. Να προσκομίσουν συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστοποιητικά μεταγραφής με δικό τους κόστος φυσικά , για να αποδείξουν ότι τους ανήκει ένα ακίνητο, για το οποίο το ίδιο το Κράτος τους υποχρεώνει να δηλώνουν εδώ και δεκαετίες στο Ε9 και φυσικά να καταβάλουν τον ανάλογο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων….
Όλα αυτά σε προθεσμίες-παρωδία: Το έργο έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα που αποφάσισαν να το ολοκληρώσουν, οι πολίτες πιέζονται ασφυκτικά από τρίμηνες προθεσμίες, οι οποίες στην συνέχεια δήθεν χαριστικά γίνονται εξάμηνες με απανωτές παρατάσεις και τελικά τριετείς, αφού οι ανάδοχες εταιρείες δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό δηλώσεων για να παραδώσουν το έργο….
Και όλα αυτά μετά από 27 έτη αναμονής.
Στριμώχνονται σε ουρές, πολλές φορές επανέρχονται δύο ή και περισσότερες φορές για να συμπληρώσουν τα έγγραφά τους και θεωρούν ότι με την κατάθεση της δήλωσης έχουν κατοχυρώσει την ιδιοκτησία τους. Εξάλλου έχουν καταβάλει για άλλη μια φορά αντίτιμο για αυτό….
Συμμέτοχοι σε αυτόν τον μαραθώνιο αγώνα δρόμου οι επαγγελματίες που καλούνται να συνδράμουν τον πολίτη: δικηγόροι, μηχανικοί, τοπογράφοι, συμβολαιογράφοι.
Παράλληλα καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες. Και εκεί καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν αντιρρήσεις εάν θεωρούν ότι λανθασμένα το Ελληνικό Δημόσιο δια στόματος των κατά τόπους αρμοδίων Δ/νσεων Δασών, δηλώνει ως δική του την ιδιοκτησία τους. Με το ανάλογο κόστος φυσικά..…
Επομένως, ο πολίτης καλείται να αποδείξει στο Ελληνικό Δημόσιο ότι η ιδιοκτησία που τόσα χρόνια πληρώνει για αυτήν είναι δική του.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλαπλά:
-Γιατί το έργο πρέπει να ανατεθεί σε ΑΕ και ιδιωτικές εταιρείες αναδόχους και δεν διενεργείται απευθείας από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου που ήδη διαθέτουν τα στοιχεία για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου ατελώς για τον πολίτη;
-Γιατί η υποβολή των δηλώσεων στις εταιρείες Κτηματογράφησης ξεκινά με ασφυκτικές προθεσμίες-που όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν- πριν ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων κατά του Δασικού χάρτη, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει εάν έχει νόημα να δηλώσει ένα αγροτεμάχιο που κατά τεκμήριο το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί δικό του;
- Γιατί ενώ οι ανάδοχες εταιρείες επεξεργάζονται τις κατατεθειμένες δηλώσεις επί τρία έτη, προχωρούν σε προανάρτηση και ανάρτηση εντός του καλοκαιριού και μάλιστα ορίζοντας καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων διόρθωσης και επανεξέτασης αντίστοιχα εντός του Αυγούστου, του μήνα που κατά γενική ομολογία δεν λειτουργεί τίποτα αφού είναι ο μήνας διακοπών των Ελλήνων;
- Αντιμετωπίζουμε επίσης το παράδοξο γεγονός η μία ανάδοχος εταιρεία κτηματογράφησης να προχωρά σε ανάρτηση στοιχείων, παρακάμπτοντας πλήρως το στάδιο της προανάρτησης που δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να ελέγξουν την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν υποβάλει και σε περίπτωση διαφωνίας τους να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων ΑΤΕΛΩΣ. Στο στάδιο της ανάρτησης για την υποβολή αιτήσεως διόρθωσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί λανθασμένη εγγραφή, ο πολίτης οφείλει να καταβάλει τέλος 5 ευρώ και μάλιστα για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά, ακόμη και αν η αίτηση αφορά στο ίδιο ακίνητο..
Βέβαια, η υποχρέωση καταβολής τέλους 5 ευρώ οδηγεί και την εταιρεία που προέβη σε προανάρτηση να πιέζει ασφυκτικά για την λήξη της 45νθήμερης προθεσμίας, η οποία «έτρεξε» μέσα στον Αύγουστο -τυχαία η επιλογή;;- προκειμένου να περάσει στο στάδιο ανάρτησης των 5 ευρώ κατά κεφαλήν…..
- Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες ήρθαν αντιμέτωποι με την απαράδεκτη και αγενή συμπεριφορά κάποιων υπαλλήλων των γραφείων κτηματογράφησης, οι οποίοι θεωρούν χρέος τους να υπεραμύνονται των εταιρειών που υπηρετούν, αντί να συνδράμουν τον πολίτη, από τον οποίο εξάλλου προέρχονται οι μισθοί τους (σημ: τα κέρδη των εταιρειών κτηματογράφησης προέρχονται από την υποβολή δηλώσεων και την καταβολή 35 ευρώ ανά δικαίωμα…..)
Για όλα αυτά τα προβλήματα δεν θα έπρεπε να λάβει θέση η ΕΘΝΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ; Είναι βέβαιο πως είναι γνώστης αυτών, αφού διαθέτει εμπειρία χρόνων, την οποία οφείλει να αξιοποιήσει για
1.- Την κατάλληλη στελέχωση των γραφείων κτηματογράφησης με επαρκή αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει προηγουμένως την απαραίτητη εκπαίδευση και να γνωρίζουν το αντικείμενο, ώστε να αποφεύγονται περιττά λάθη, καθυστέρηση στην συλλογή δηλώσεων, την επεξεργασία κλπ
2.- Την εκ των προτέρων διάθεση επαρκούς χρόνου για την συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται για την κατάθεση των δηλώσεων, των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων, των αιτήσεων διορθώσεως κλπ από τους πολίτες και επαγγελματίες και όχι στην πρόχειρη λύση των απανωτών δήθεν χαριστικών παρατάσεων που κρατούν σε μόνιμη αγωνία όλους τους εμπλεκόμενους…
3.- Την συνεργασία των αναδόχων εταιρειών με τον πολίτη, παρέχοντάς του με σεβασμό και ευγένεια όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την συλλογή των δηλώσεων, αφού το χαράτσι-τέλος των 35 ευρώ, 20 ευρώ ή 5 ευρώ κατά περίπτωση προέρχεται από το υστέρημά τους σε μια εποχή που με δυσκολία καταφέρνει να πληρώσει για όλα όσα απαιτούνται για την διατήρηση της ιδιοκτησίας που αποκτήθηκε με κόπους μιας ζωής.
4.- Την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ήτοι ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, Διεύθυνση Δασών, Δασαρχείο, Περιφέρεια, Υποθηκοφυλακείο ώστε να γίνεται διασταύρωση των διαθέσιμων στοιχείων και να ενημερώνεται ο πολίτης έγκαιρα και έγκυρα για τις δυνατότητες κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας του, χωρίς να ταλαιπωρείται από διαδικασίες που τρέχουν ταυτόχρονα εντός χρονικού διαστήματος 3 ετών, ενώ έπρεπε να έχουν διεκπεραιωθεί με πρωτοβουλία και δαπάνες του Κράτους εδώ και τριάντα χρόνια….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.