Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων Το εγκεφαλικό επεισόδιο θεραπεύεται. Έξι σημεία-κλειδιά για τη θεραπεία του εγκεφαλικού

 


του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea


Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.



Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν σταματά η κυκλοφορία αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου. Χωρίς αιματική κυκλοφορία τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να υποστούν βλάβη ή να καταστραφούν. Αυτή η βλάβη έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου όπου συμβαίνει. Επηρεάζει το σώμα, την κινητικότητα και την ομιλία του ατόμου, καθώς και τον τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται. 

Το εγκεφαλικό καταστρέφει ζωές σε όλο τον κόσμο.

Το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Το εγκεφαλικό μας επηρεάζει όλους: όσους επιβιώνουν, την οικογένεια και τους φίλους τους, τον εργασιακό χώρο και την υπόλοιπη κοινωνία 


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το ΑΕΕ (World Stroke Organization) την ημέρα αυτή επιλέγει να δώσει έμφαση στην γνώση ότι "Το εγκεφαλικό επεισόδιο θεραπεύεται"


Το εγκεφαλικό θεραπεύεται.  

Το εγκεφαλικό είναι μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι επιπτώσεις του. Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του εγκεφαλικού νωρίς, αντιμετωπίζοντάς το ως επείγουσα κατάσταση με εισαγωγή σε εξειδικευμένη μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών και με πρόσβαση στην καλύτερη ιατρική φροντίδα, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η έκβαση. 


Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!




Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νεα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος  νοσηλείας για κάθε ασθενή  κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000€ ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτου και την  1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.


Περισσότερες γυναίκες (60%) πεθαίνουν από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες (40%). Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό από ό,τι οι άνδρες.



Έξι σημεία-κλειδιά για τη θεραπεία του εγκεφαλικού 


1.Η έγκαιρη αναγνώριση κάνει τη διαφορά.
 Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και η έγκαιρη θεραπεία σώζει ζωές και βελτιώνει την αποκατάσταση. 

Aν πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να έπαθε εγκεφαλικό κάντε ΑΠΛΑ ένα τεστ. 

Άκρο – Σηκώστε και τα δύο χέρια. Είναι κάποιο από τα δύο αδύναμο; 


Πρόσωπο – Έχει «στραβώσει» το στόμα από τη μία πλευρά; 


Λόγος – Μπορεί το άτομο να μιλήσει; Οι λέξεις είναι μπερδεμένες ή ακατανόητες;


Άμεσα – Άμεσα αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, κινηθείτε γρήγορα. 





Ενεργήστε γρήγορα F.A.S.T. αν:

1. Το πρόσωπό σας στραβώσει

2. Έχετε αδυναμία να σηκώσετε τα χέρια σας

3. Έχετε δυσκολία στην ομιλία

4. Καλέστε το 166 ή το 112 για πρώτες βοήθειες, χωρίς καθυστέρηση 


2. Η εισαγωγή σε εξειδικευμένη μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών αυξάνει τις πιθανότητες καλής έκβασης κατά 14%. 


Όλοι οι ασθενείς με εγκεφαλικό (ισχαιμικό ή αιμορραγικό) θα πρέπει να εισάγονται σε εξειδικευμένη μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών με ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. 



3. Τα θρομβολυτικά φάρμακα (tPA ή θρομβόλυση) αυξάνουν την πιθανότητα καλής έκβασης κατά 30%. Τα θρομβολυτικά φάρμακα διαλύουν τους θρόμβους αίματος. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί εντός 4,5 ωρών από την έναρξητων συμπτωμάτων ισχαιμικού εγκεφαλικού σε μεγάλο ποσοστό ασθενών. Όσο νωρίτερα χορηγηθεί, τόσο καλύτερο το θεραπευτικό αποτέλεσμα. 


4. Η θεραπεία με απομάκρυνση του θρόμβου αυξάνει την πιθανότητα καλής έκβασης πάνω από 50%. 

Η θεραπεία με μηχανική θρομβεκτομή αφορά την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος. Μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και να μειώσει την αναπηρία σε πολλούς ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό όταν το αίτιο είναι η απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρίας. 


5. Η αποκατάσταση αποτελεί θεμελιώδες στάδιο στη διαδικασία της αποθεραπείας του ασθενούς. Η αποκατάσταση πρέπει να ξεκινά στο νοσοκομείο, όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά το εγκεφαλικό. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και σε βάθος χρόνου να βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.



6. Ένας στους τέσσερις επιζήσαντες θα υποστούν και άλλο εγκεφαλικό.



Οι θεραπείες που βοηθούν στην πρόληψη νέου εγκεφαλικού περιλαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία, αντιπηκτικά για κολπική μαρμαρυγή, ενδαρτηρεκτομή ή τοποθέτηση stent σε ασθενείς με σοβαρή στένωση της καρωτίδας. Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν σε μεγάλο βαθμό να μειώσουν την πιθανότητα νέου εγκεφαλικού. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν σωστή διατροφή, φυσική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος, διαχείριση του άγχους και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. 



Πηγή: medlabnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]