Πνευματικό Κέντρο -Ιωάννινα:Βιβλιοπαρουσίαση «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας»

 


Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Όμιλος Πολιτικού & Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων (Ο.Π.Κ.Π.Ι) παρουσιάζουν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το συλλογικό τόμο: «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.


 Ομιλητές:


Νίκος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Συνεπιμελητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του βιβλίου


Συντονισμός: Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία.


Η παρουσίαση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.


«Η φωνή των στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας δεν έχει ακουστεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Στην ιστορική συγκυρία των 100 ετών από την Καταστροφή, ο ανά χείρας τόμος έρχεται να αναπληρώσει αυτό το κενό. Σκοπός του είναι η κριτική ιστορική ανάλυση, η κατανόηση και η αξιολόγηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας μέσα από τη μελέτη της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών του στους Έλληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε αυτόν.


Το βιβλίο συντονίζεται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις με θέμα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς του τόμου, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου. Τα κείμενα αντλούν υλικό από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενών πηγών -μεταξύ άλλων τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα (ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες κλπ.), ελληνικά και ξένα αρχεία, καθώς και από τον Τύπο της εποχής». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]