«Τρισάγιο στην μνήμη των συναδέλφων μας στην Τρυγόνα Τρικάλων»
"Στις 30 Δεκεμβρίου 2005 κατά την διάρκεια μεταγωγής επικίνδυνων κακοποιών, στην περιοχή της Τρυγόνας Τρικάλων , δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ οι συνάδελφοι μας Δημήτρης ΚΩΤΣΗΣ και Κώστας ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ.
Σήμερα 17 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, στο μνημείο που έχει αναγείρει η Ε.Α.Υ. Ιωαννίνων για να τιμήσει την μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων, τελέσθηκε με μέριμνα της Ένωσης μας και της Ε.Α.Υ.Τρικάλων τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.
Την τελετή μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους, συγγενείς των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, αντιπροσωπείες από τα Δ.Σ. των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και Τρικάλων , εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Χρήστος Μιχαλάκης και Ιωάννης Μποτίνας ο Προϊστάμενος ΔΕΣΕ Τρικάλων κ.Παπαγεωργίου Αναστάσιος ,τους οποίους και ευχαριστήσαμε για τις σημαντικές εργασίες αναμόρφωσης του χώρου του μνημείου, εκ μέρους της ΓΕΠΑΔ Ηπείρου ο Α/Υ Μπριασούλης Δημήτριος, εκ μέρους της Δ.Α Ιωαννίνων ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου Α/Υ Κολιοπάνος Θεόδωρος , εκ μέρους της Δ.Α. Τρικάλων ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μήτραινας Δημήτριος και ο Δ/της του Α.Τ. Μετεώρων Α/Υ Λαφαζάνης Ευάγγελος.
Ως Ένωσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων αποτίουμε φόρο τιμής στους συναδέλφους μας, οι οποίοι θυσίασαν ότι ιερότερο υπάρχει, την ίδια τους την ζωή,στον βωμό του καθήκοντος και καλούμε την Πολιτεία επιτέλους να θωρακίσει τον Έλληνα Αστυνομικό ως οφείλει."αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της ΄'Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων .
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ανέστης ΚΙΤΣΙΟΣ Κωνσταντίνος
Το χρονικό της μοιραίας μεταγωγής ....
H μεταγωγή τριών κρατουμένων, που αντιμετωπίσθηκε σαν υπόθεση ρουτίνας, σαν αγγαρεία, που έπρεπε να διεκπεραιωθεί παραμονές Πρωτοχρονιάς, έμελλε να εξελιχθεί σε μια δραματική ιστορία με τρεις νεκρούς,
Από τα Ιωάννινα ξεκίνησε η μεταγωγή των κρατουμένων Μαξίμ Ζιλίν, 23 ετών από τη Ρωσία, κατηγορουμένου για την ανθρωποκτονία της Αγγελικής Σελλά στην Κέρκυρα, με τελικό προορισμό τις φυλακές Κομοτηνής και των ανηλίκων Αλβανών Ντάτα Ιλμί και Ιλι Ράμα, οι οποίοι κατηγορούνταν για μεταφορά 128 κιλών χασίς, με τελικό προορισμό τις φυλακές ανηλίκων στο Βόλο. Τους κρατούμενους συνόδευαν οι αρχιφύλακες Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος και Δημήτρης Κώτσης του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων.
Λίγο μετά τις 11 π.μ., διερχόμενος οδηγός από την περιοχή Τρυγώνα Τρικάλων, μια ορεινή περιοχή κοντά στην Κατάρα, είδε στην άκρη του δρόμου ακινητοποιημένη μια κλούβα της αστυνομίας. Σταμάτησε να δει τι συμβαίνει και αντίκρισε έναν αστυνομικό νεκρό, έναν δεύτερο να χαροπαλεύει και ένα νεαρό, που έδειχνε να τα έχει χαμένα. Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία και στο σημείο έσπευσε περιπολικό για να διαπιστωθεί ότι οι δύο αστυνομικοί είχαν πυροβοληθεί με το υπηρεσιακό όπλο του ενός εξ αυτών και ότι είχαν διαφύγει από την κλούβα ο Ρώσος κρατούμενος και ο ένας εκ των Αλβανών, ο Ντάτα Ιλμί. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον έτερο ανήλικο Αλβανό, ο οποίος παρέμεινε στο σημείο, να τους περιγράψει τι είχε συμβεί.
Οπως τους είπε και όπως προέκυψε όταν σχηματοποιήθηκε μια οριστική εικόνα για το περιστατικό, η κλούβα σταμάτησε στο συγκεκριμένο σημείο έπειτα από επίμονο αίτημα του Ρώσου κρατουμένου, ο οποίος χτυπούσε τα τοιχώματα της κλούβας ζητώντας να εξέλθει για την ικανοποίηση σωματικής του ανάγκης. Τελικά, οι αστυνομικοί σταμάτησαν και τον έβγαλαν από την κλούβα, μαζί με τον Ιλμί. Τους έδεσαν μαζί, με το ίδιο ζευγάρι χειροπέδες, και τους οδήγησαν λίγα μέτρα πιο πέρα για τη σωματική τους ανάγκη. Επέστρεψαν στην κλούβα και μόλις έβαλαν μέσα τους κρατούμενους, ο Κώτσης τους έλυσε τις χειροπέδες. Τότε ο Ρώσος τον κλώτσησε, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να πέσει προς τα πίσω, συμπαρασύροντας τον συνάδελφό του, που στεκόταν ακριβώς πίσω του. Βρέθηκαν και οι δύο στο έδαφος και ο Ρώσος επιχείρησε να φύγει. O ένας αστυνομικός κατάφερε να τον πιάσει και τότε ο κακοποιός άρπαξε το όπλο του και τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο εναντίον του δεύτερου αστυνομικού και πυροβόλησε και εκείνον. Αμέσως μετά, άρχισε να τρέχει προς την κατηφορική πλευρά του δρόμου, κρατώντας το περίστροφο, O Ιλμί έσπευσε επίσης να απομακρυνθεί, τρέχοντας προς διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.
Για τον εντοπισμό των δύο φυγάδων οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση, στην οποία, λόγου του δύσβατου της περιοχής και του μεγάλου εύρους που έπρεπε να καλυφθεί -συνολικά αναπτύχθηκαν δυνάμεις σε μια περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων- συμμετείχαν και δυνάμεις του Στρατού. Συνολικά, κινητοποιήθηκαν 10 ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (EKAM), ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά τους, τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, δύο Απάτσι, ένα Σινούκ, ενώ κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις των όμορων νομών. Στις έρευνες συμμετείχαν οκτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν θερμικές κάμερες. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ερημικά σημεία, να ειδοποιήσουν άμεσα την αστυνομία εάν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο, να μη σταματούν σε περίπτωση που κάποιος κάνει οτοστόπ. Τις έρευνες συντόνιζε ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ενώ στην περιοχή μετέβη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος.
Την επόμενη μέρα λίγο μετά τις 9 π.μ. εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο Αλβανός φυγάς, ο οποίος είχε βρει κατάλυμα σε ερημικό οίκημα σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το σημείο της διπλής δολοφονίας, κοντά στο χωριό Κορυδαλλός Καλαμπάκας. O νεαρός είπε στους αστυνομικούς ότι δραπέτευσε διότι φοβήθηκε, ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Ρώσο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της απόδρασης.
Οι έρευνες συνεχίσθηκαν ώσπου εντοπίσθηκε το πτώμα του 23χρονου Ρώσου στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων σε ευθεία και 3,5 χιλιομέτρων οδικώς, από το σημείο της δολοφονίας. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο 23χρονος είχε αυτοκτονήσει με τη μοναδική σφαίρα που έμεινε στο περίστροφο, με το οποίο σκότωσε τους αστυνομικούς, προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορούσε να διαφύγει.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να κινήθηκε μέχρι τη γέφυρα παραλλαγής που υπάρχει σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων και όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να τη διασχίσει, λόγω του αστυνομικού μπλόκου, γύρισε προς τα πίσω και τελικά αυτοκτόνησε.
[Καθημερινή 03.01.2006 ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.