"Σήμα" κινδύνου για την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας από το Κέντρο για την πρόληψη της αυτοκτονίας
"Σήμα" κινδύνου για την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας από το Κέντρο για την πρόληψη της αυτοκτονίας
Αύξηση της τάξης του 25% παρουσίασαν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας από το 2020 έως το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας “Κλίμακα”. Μόνο για το 2022 αυτές ξεπέρασαν τις 600 αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων σε ποσοστό 78% ήταν άνδρες και το 22% γυναίκες, ενώ σε επίπεδο φύλου οι περισσότεροι θάνατοι για τους άντρες καταγράφονται στις ηλικίες 60 – 64, εν αντιθέσει στις γυναίκες οι θάνατοι αφορούν στις νεαρές ηλικίες των 35 – 39 ετών.Αυξητικές τάσεις επίσης παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.
Η Κρήτη είναι η Περιφέρεια με τον υψηλότερο αριθμό αυτοκτονιών (το 17% του συνολικού των θανάτων) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, ενώ η Ήπειρος σύμφωνα με το γράφημα της “Κλίμακας” φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ των 13 Περιφερειών.
Πιο συχνή μέθοδος ήταν ο απαγχονισμός, το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοχείρων βρισκόταν εντός γάμου, ενώ οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τις ημέρες Δευτέρα και Τρίτη.
Η "Κλίμακα" χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων εκτιμώντας μάλιστα ότι το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις,όπως σημειώνει η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.