Ιωάννινα:Στο εικονοστάσι του Κάστρου με άμαξα η εικόνα του Άη Γιώργη
Τον προστάτη της και τον πολιούχο της Άη Γιώργη γιορτάζει η πόλη των Ιωαννίνων .
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από σήμερα με την Aρχιερατική Θεία Λειτυργία στον Σεπτό Οίκο του Αγίου .Στις 4 το απόγευμα μετά τη δέηση η εικόνα του Άη Γιώργη μεταφέρθηκε με άμαξα έξω από το εικονοστάσι του στην κεντρική πύλη του Κάστρου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην πλατεία Πάργης .
Αύριο στις 10.30 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και η εναπόθεση αυτών στον Μητροπολιτικό Ναό .
Απόψε το βράδυ στο σπίτι του Άη Γιώργη θα τελεστεί αγρυπνία ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με την επιστροφή των λειψάνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Πάργης.
Ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις (Άγιος Γεώργιος Γρεβενών, 1808, Ιωάννινα, 17 Ιανουαρίου 1838) είναι Άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στον οικισμό Τσούρχλι (σημερινό Άγιος Γεώργιος Γρεβενών) του Νομού Γρεβενών. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Βασιλική, ασχολούνταν με τη γεωργία και ήταν φτωχοί. Αφού υπερέβη τα 15 έτη της ηλικίας του ,δηλαδή τα μισά χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο χωριό του στο Τσούρχλι κοντά στα μεγαλύτερά του αδέρφια που τον φρόντιζαν στο διάστημα που έμεινε ορφανός από την ηλικία των 8 ετών. Κατέβηκε στα 16 έτη στα Γιάννενα για να βρει πόρους για να επιβιώσει. Στα 22 χρόνια του προσελήφθη στα Γιάννενα από τον χατζή Αβδουλλάχ εφέντη έμπιστος αξιωματικός του Ιμήν πασά ως ιπποκόμος. Ο Ιμήν διαδέχτηκε τον πατέρα του στην θέση του Βαλή των Ιωαννίνων το 1830 όταν εκείνος έγινε Μέγας βεζίρης στην Κωνσταντινούπολη. οι Τούρκοι του έδωσαν το όνομα γκιαούρ Χασάν.
Το 1836, ο Γεώργιος αρραβωνιάστηκε μια νεαρή ευσεβή Γιαννιώτισσα, την Ελένη. Την ημέρα των αρραβώνων του όμως, συκοφαντήθηκε από ένα Οθωμανό Χότζα ότι είχε εξισλαμιστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και επανήλθε στην ορθόδοξη πίστη. Όταν ρωτήθηκε στο δικαστήριο ο Γεώργιος, χωρίς φόβο ομολόγησε ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ακρίβεια των λόγων του πιστοποιήθηκε και από το γεγονός ότι ήταν απερίτμητος και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
Παντρεύτηκε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου του ίδιου έτους, δηλαδή 26 Οκτωβρίου 1836.παραμονές της πρωτοχρονιάς του 1838 η γυναίκα του Ελένη γέννησε το πρώτο τους παιδί και στις 7 Ιανουαρίου 1838 ανήμερα του Προδρόμου βάφτισε τον γιο του δίνοντας του το όνομα Ιωάννη.
Μαρτύριο
Το 1837 προσλήφθηκε ως ιπποκόμος στον Μουσελίμη των Φιλιατών, από όπου επέστρεψε στα Ιωάννινα το Δεκέμβρη του ίδιου έτους για τη γέννηση και τη βάφτιση του γιου του. Εκεί, στις 12 Ιανουαρίου 1838, ημέρα Τετάρτη, ο ίδιος Χότζας τον συκοφάντησε και πάλι ότι ευτελίζει τη μουσουλμανική πίστη, κατηγορώντας τον ότι ενώ προηγουμένως ήταν Οθωμανός, τώρα είναι Χριστιανός, παντρεμένος με Χριστιανή και ότι βάφτισε και το παιδί του χριστιανό.
Αφού τον συνέλαβαν, τον έκλεισαν στη φυλακή και τον πίεζαν να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας ακατάπαυστα τη χριστιανική του πίστη. Ο κλήρος και ο λαός των Ιωαννίνων μάταια προσπάθησαν να προλάβουν την άδικη απόφαση του Τούρκου δικαστή κατά του Γεώργιου. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Ιωακείμ ο Χίος, μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα, πήγε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί το Γεώργιο, αλλά ενώ προέβαλε σοβαρά επιχειρήματα, κανένα από αυτά δεν έγινε αποδεκτό. Την επόμενη μέρα,13 Ιανουαρίου 1838 στο δικαστήριο, προσπάθησαν να πείσουν το Γεώργιο να αλλαξοπιστήσει, προτείνοντάς του σημαντικές θέσεις και αξιώματα. Εκείνος εμμένει στην πίστη του ομολογώντας για ακόμα μια φορά: "Χριστιανός είμαι". Έτσι το μαρτύριο αρχίζει.
Τον μαστιγώνουν ανελέητα, τον καίνε με βραστό λάδι και κερί, του τρυπούν τα νύχια με ακίδες, βάζουν βαριά πέτρα στο στήθος του, την οποία μόλις και μετά βίας σηκώνουν είκοσι άνδρες. Ο Γεώργιος υπομένει γενναία λέγοντας με απλότητα: «Είμαι Χριστιανός και Χριστιανός θα πεθάνω».
Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου, ο Άγιος απαγχονίστηκε. Το ιερό λείψανό του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο παρατηρήθηκαν πολλά θαυμαστά σημεία της αγιότητας του. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου, ένα φως κατέβαινε από τον ουρανό και στεφάνωνε το κεφάλι του Νεομάρτυρα. Το φως αυτό εμφανιζόταν κάθε βράδυ για όλο το τριήμερο κατά το οποίο ο Νεομάρτυρας Γεώργιος παρέμεινε απαγχονισμένος. Τα θεοσημεία, οι θεοφάνειες και τα θαύματα άρχισαν από την στιγμή της εξόδου της ψυχής του από το σώμα του και της εισόδου της στον κόσμο της βασιλείας του Θεού. θεράπευσε ακόμη και μουσουλμάνα μαζί με πολλούς άλλους χριστιανούς. Κατόπιν το σκήνωμα του αγοράστηκε με αντίτιμο 300 γρόσια από τον Μουσταφά πασά, καθώς φαίνεται από το κατάστιχο της Μητρόπολης των Ιωαννίνων και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Ιωακείμ ο Χίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Γρεβενών και Άρτης, ενταφίασε το Νεομάρτυρα με τιμές στη δυτική πύλη του ιερού βήματος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου. Το μαρτύριο και την ταφή του Γεώργιου ακολούθησαν πλήθος θαυμάτων, αδιάψευστα πειστήρια της αγιότητάς του.
Στις 25 Οκτωβρίου 1971 ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσις Ελλάδος , μετά του τότε πρωτοσύγκελου του και κατόπιν διαδόχου του στα Γιάννενα Θεοκλήτου έκανε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία εναποτέθηκαν στο ομώνυμο ναό των Ιωαννίνων, στην Πλατεία Πάργης. Ιερός ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου υπάρχει και στη γενέτειρά του, Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, όπου φυλάσσεται τμήμα το ιερού του λειψάνου.
Η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιανουαρίου και αποτελεί τον πολιούχο Άγιο της πόλης των Ιωαννίνων και της γενέτειράς του, του χωριού Άγιος Γεώργιος Γρεβενών. Τέλος, ο Άγιος τιμάται ιδιαίτερα και στο χωριό Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει ο ομώνυμος πεντάτρουλος ναός, ο οποίος είναι ο πρώτος ναός που χτίστικε προς τιμήν του το 1847, δηλαδή μόλις 9 χρόνια μέτα το μαρτύριό του
wikipedia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.