Όλυ Τσουμάνη :Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού Είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

 




H υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ιωαννιτών, Όλυ Τσουμάνη, παρευρέθηκε χθες στη στάση εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ στηρίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Από την συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι η κατάσταση στον οργανισμό είναι ήδη εκρηκτική, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε τεχνικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αντλιοστάσιο λειτουργεί με δύο μόνιμους υπαλλήλους ενώ έχει 24ωρη λειτουργία και καλύπτουν τα κενά με διμηνίτες. Οι υδρομετρητές έχουν παραχωρηθεί  σε εργολάβους και το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο. Την ίδια ώρα οι βιομηχανίες νερού θησαυρίζουν και από την υπεράντληση υδάτων ενώ ταυτόχρονα τα Γιάννενα έχουν ένα από τα πιο ακριβά νερά πανελλαδικά. 


Στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: “Η παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, προδιαγράφοντας και την άνοδο της τιμής του, είναι συνέχεια της παράδοσης δασών και δασικών εκτάσεων στα αρπακτικά των ΑΠΕ. Σε αυτή τη κατεύθυνση από τις ρυθμίσεις - έκτρωμα που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο - μαμούθ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπονται ακόμα και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρσή του τώρα!

Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ενσωματώσει πιο αυστηρά την Οδηγία της ΕΕ 2000/60, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού, που προωθούνται σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις.

Τώρα το νομοσχέδιο έρχεται να εφαρμόσει τον βασικό στόχο της Οδηγίας, που είναι ο έλεγχος της ζήτησης και όχι βέβαια η αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Αυτό που προωθείται, είναι η επεξεργασία του μεγάλου όγκου δεδομένων, σχετικά με τις καταναλώσεις. Τα στοιχεία αυτά, που θα συλλέγονται από τους παρόχους, με τα «έξυπνα» ψηφιακά υδρόμετρα και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές, που ήδη λειτουργούν, θα προσκομίζονται στη νέα ρυθμιστική αρχή, που δημιουργείται με την επέκταση της ΡΑΕ. Στο σημερινό, όμως, πλαίσιο θα σημάνουν ακριβότερο νερό στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, όπως γίνεται ακριβώς με την Ενέργεια. 

Με δεδομένο, πως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης ποικίλλουν ως προς το μέγεθος και τις τεχνικές τους δυνατότητες, και υπολείπονται των μεγαλύτερων κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ, γίνεται φανερό ότι, εκτός από ακριβότερο νερό, για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην παροχή ύδρευσης. Γίνεται φανερό, ότι ανοίγει ο δρόμος για περισσότερους εργολάβους και νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων, για τους μονοπωλιακούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του νερού και αντλούν ήδη τεράστια κέρδη, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον λαό και την πρόσβασή του σε αυτό το αγαθό που είναι υπόθεση ζωής.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για νερό κοινωνικό αγαθό και  όχι εμπόρευμα και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]