Ιωάννινα:Δεκάδες γονείς στην Εκδήλωση -Συζήτηση της Ένωσης Γονέων για τη Σχολική Βία
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 6:30μμ πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση -Συζήτηση της Ένωσης Γονέων για το φαινόμενο της Σχολικής Βίας. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος του Κάστρου βρέθηκαν δεκάδες γονείς, γεγονός που φανερώνει το έντονο ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για το σοβαρό και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της βίας στα σχολεία.
Πρώτος ομιλητής στην Εκδήλωση ήταν ο Κωνσταντίνος Κώτσης, επίκουρος καθηγητής ΠαιδΟψυχιατρικής – ΚοΚεΨΥΠΕ Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΙ ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «από τη μεριά της ψυχιατρικής του παιδιού και του εφήβου θα συμφωνήσουμε ότι η βία γεννάει βία… Στο φαινόμενο της βίας υπάρχουν ψυχικές διαστάσεις, αλλά μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα εμείς που ασχολούμαστε με την ψυχική υγεία είναι μια ποσοτική αύξηση στα περιστατικά και κυρίως «ποιοτική»... Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι πολλές φορές η βία γίνεται αποδεκτή – ευτυχώς από λίγους ακόμα εφήβους - απέναντι σε ανθρώπους όπως είναι οι ψυχικά ευάλωτοι, οι μετανάστες, οι μειονότητες…
Η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο – προφανώς υπάρχουν και ατομικά χαρακτηριστικά - που επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων πάρα πολύ και το βλέπουμε καθημερινά αυτό… Είναι υπαρκτό φαινόμενο στα σχολεία και για την αντιμετώπισή του απαιτούνται σαφείς κανόνες, σχέσεις μεταξύ των γονέων, δασκάλων, μαθητών και συνεργασία με όλους».
Δεύτερος ομιλητής στην Εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Σταύρου, Προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Ιωαννίνων – Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Αναφέρθηκε στους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την συμπεριφορά των παιδιών. Τόνισε τις ευθύνες που έχουμε ως κοινωνία αναφορικά με τις αρχές, τις αξίες, τις διεξόδους, τα πρότυπα, συνήθειες, εφόδια κίνητρα που παρέχουμε στα νέα μέλη. Καθώς και την απαξίωση σχολείου, τον ατομικισμό, την αποστροφή στη συλλογική δράση. Αναφέρθηκε στο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών, στην αναγκαιότητα συνεργασίας με την οικογένεια. Τέλος, τόνισε ότι «ως γονείς δεν φτάνει μόνο να καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών μας και να τους διαπαιδαγωγήσουμε όπως νομίζουμε. Απαραίτητο είναι να ενδιαφερθούμε και για το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Γιατί σε ένα άρρωστο περιβάλλον, σε μια κοινωνία που νοσεί, δεν μπορεί να ζουν υγιώς τα μέλη της».
Τέλος ο Τάσος Τόκας Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων έκανε αναφορά στην ευθύνη της οικογένειας, του σχολείου και –κυρίως – του κράτους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Είναι προφανές πως αυτό το σύνθετο και πρώτα απ’ όλα κοινωνικό ζήτημα, η σχολική βία, έχει σαφή σχέση με τη συνολική διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικότητας του παιδιού, του εφήβου, του νέου…
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα απ’ όλα, είναι ότι το σχολείο και η οικογένεια είναι κοινωνικές σχέσεις. Και οι δυο κοινωνικοί θεσμοί κοινωνικοποιούν στο έδαφος ενός συγκεκριμένου κοινωνικού σχηματισμού, με όλες του τις αντιθέσεις, τις δυσλειτουργίες και τα αδιέξοδά του. Αυτά αντικατοπτρίζονται στη λειτουργία του σχολείου και της οικογένειας. Αυτά αντικατοπτρίζονται στις αποκλίνουσες συμπεριφορές των παιδιών….
…Αν λοιπόν εμείς οι ενήλικες, οι γονείς αυτών των παιδιών, δεν ανοίξουμε με νηφάλιο τρόπο τη συζήτηση, μέσα στις οργανωμένες δομές που συμμετέχουμε, από τον Σύλλογο Γονέων έως το εργασιακό μας Σωματείο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της γειτονιάς μέχρι το Δήμο, για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα, αν δεν διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας (και μαζί με αυτά) ένα άλλο σχολείο που, όπως τα ίδια λένε «να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», αν δεν δώσουμε διέξοδο στα «θέλω» τους και στα όνειρά τους, όχι μόνο αυτά τα φαινόμενα δεν θα περιοριστούν, αλλά συνεχώς θα αυξάνονται.»
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση στην οποία τέθηκαν οι απόψεις και ο προβληματισμός των γονέων για το ζήτημα της Σχολικής Βίας, δίνοντας υπόσχεση η συζήτηση αυτή να μεταφερθεί σε κάθε σχολείο, στους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών, στα 15/μελή Μαθητικά Συμβούλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.