ΠΓΝΙ:ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ!

"Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα" .......Αναβίωσε το συγκινητικό έθιμο στην Κοπάνη [φωτό -βίντεο]





"Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα ,σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται"
 

Ένα πολύ συγκινητικό έθιμο αναβίωσε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Κοπάνη  Ιωαννίνων  στη Λάκκα Σουλίου .

Ο λόγος  για τα   κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής      γνωστά και ως  " μοιρολόι της Παναγιάς " που σε αντίθεση με όλα τα άλλα κάλαντα έχουν θρηνητικό χαρακτήρα όπως αρμόζει  άλλωστε στην πιο θλιμμένη μέρα του έτους .

Τα παλιά χρόνια  το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών και όχι μόνο γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν το μοιρολόγι της Παναγιάς   ενώ τα  κορίτσια   κρατώντας   ένα στεφάνι από λουλούδια εποχής το   εναπόθεταν  στον Επιτάφιο .


Σήμερα  από νωρίς το πρωί άνδρες ,γυναίκες και μικρά παιδιά φορώντας παραδοσιακές στολές και χωρισμένοι φέτος σε  3 ομάδες με κυπριά και κουδούνια τραγούδησαν πένθιμα τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού, με τους κατοίκους τόσο τους μόνιμους όσο και τους απόδημους  που βρίσκονται στο χωριό για τις διακοπές του Πάσχα, να τους φιλεύουν με αβγά και κουλούρια .


Οι ομάδες αφού πέρασαν από όλα τα σπίτια του χωριού μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και έψαλλαν για τελευταία φορά όλοι μαζί τα κάλαντα έξω από την εκκλησία παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μοιράζοντας στους πιστούς το σταυροκάρβελο.

Πρόκειται για ένα ψωμί που έχει το σχήμα του σταυρού και επάνω του υπάρχουν μικρές προεξέχουσες κόγχες ψωμιού, που αναπαριστούν το στεφάνι του Χριστού.

Η αναβίωσή αυτού του εθίμου τα τελευταία   από τη Φιλοπρόοδο Κίνηση Κοπάνης   έχει ως στόχο τη συνέχιση της παράδοσης και των εθίμων από τους νέους του χωριού που με περισσή χαρά φροντίζουν κάθε χρόνο να ζωντανεύει το μοιρολόι της Μητέρας του Θεανθρώπου στην πιο πένθιμη μέρα του χρόνου .. ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]