Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Γραμμενοχωρίων για την ερευνητική γεώτρηση στη Γιουργάνιστα


 Η Γ.Σ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  Γραμμενοχωρίων Ιωαννίνων, κατά τη συνεδρίασή της, που  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, στο Γραμμένο Ιωαννίνων,  συζήτησε εκτενώς το θέμα της έγκρισης αδειοδότησης από το Δήμο Ζίτσας  ερευνητικής γεώτρησης υδρογονανθράκων στην περιοχή Γιουργάνιστας του  Δήμου.  

 Μετά από εκτενή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του  Συλλόγου, κάτοικοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων της περιοχής, καθώς και  συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος,  η Γ.Σ αποφάσισε ότι είναι κάθετα αντίθετη στην οποιαδήποτε έναρξη  ερευνητικής Γεώτρησης στην περιοχή.  

Η αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων, έρχεται σε  πλήρη και άμεση αντίθεση με την προώθηση της ανάπτυξης της  πράσινης ενέργειας που διατρανώνουν τόσο ο Δήμος Ζίτσας όσο και  η Περιφέρεια και μάλιστα όταν η πλειοψηφία των κατοίκων της  περιοχής είναι αντίθετη. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η  λήψη αυτής της απόφασης, που θα καθορίσει το μέλλον των επόμενων  γενεών της περιοχής, κρίθηκε με μία οριακή πλειοψηφία στο Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας .  

Έστω και αν πρόκειται για ερευνητική γεώτρηση, οι κίνδυνοι για το  περιβάλλον και τους κατοίκους της ευρύτερης της περιοχής είναι πολύ  σημαντικοί, κίνδυνοι που ούτε η κατατεθείσα εκ μέρους της εταιρείας  Περιβαλλοντική Μελέτη των 917 σελ., δεν αποκρύπτει.  

Από την ερευνητική γεώτρηση θα υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα, θα  προκύψει μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδάτων, καθώς η περιοχή  αποτελείται κύρια από ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία εύκολα είναι  διαπερατά από τις ουσίες που θα χρησιμοποιηθούν για την γεώτρηση και θα  περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια και στις εκτάσεις που 

1  

διατρέχει ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, ο Καλαμάς, ο  οποίος εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος .  

Θα είναι σε βάρος κάθε γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας της  περιοχής, καταστρέφοντας τη γή και θα γίνει τσιμεντοποίηση σε ένα παρθένο  κομμάτι της περιοχής.  

Επίσης οι έρευνες θα γίνουν σε μία περιοχή με αυξημένη σεισμικότητα,  που από το έτος 2016 έως σήμερα έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό  Ινστιτούτο Αθηνών 17 σεισμοί μεγέθους των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κατατεθείσα ΜΠΕ την ευθύνη του  έργου για τον έλεγχο, την ασφάλεια και την επικινδυνότητα του έργου, θα  την έχει η εταιρεία!  

 Καλούμε το Δήμο Ζίτσας, που έλαβε την απόφαση, έστω και με  οριακή πλειοψηφία, καθώς και την Περιφέρεια που δεν έφερε ακόμα το θέμα  σε περιφερειακό συμβούλιο, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να  μην επιτρέψουν να γίνει η περιοχή μας μια «έρημη χώρα» μετατρέποντας την  περιοχή τόσο σε μιας βιομηχανικής κλίμακας έργων ΑΠΕ όσο και εξορύξεων  υδρογονανθράκων (ερευνητικών η μη), αναλογιζόμενοι το μέλλον των  παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής.  

Καλούμε του κατοίκους σε συνεχή εγρήγορση για την διασφάλιση του  μέλλοντος της περιοχής μας και δηλώνουμε ότι θα είμαστε με όλες τις  δυνάμεις μας εκεί για να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή στηρίζοντας τις  κινητοποιήσεις των κατοίκων των κοντινών χωριών.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]