Η Μηλιά Μετσόβου γιορτάζει τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο -Λιτάνευση της εικόνας στα βουνά της Πίνδου!
Τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο τίμησε ορεινή Μηλιά Μετσόβου ,με τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας στα ψηλά βουνά της οροσειράς της Πίνδου .
Τις ευχές του για την εν λόγω γιορτή δίνει στη βλάχικη διάλεκτο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης .με σχετικό post στο προφίλ του στο facebook .
Σημειώνεται ότι η Μηλιά, τιμά τον Αγιο Νικόλαο σαν πολιούχο και η προς τιμήν του Αγίου αυτού εκκλησία είναι χτίσμα του 1754. Οι αγιογραφίες του όμως δεν σώζονται μέχρι σήμερα, μιας και καταστράφηκαν το 1944 απ' τους Γερμανούς κατακτητές, κατά την αποχώρησή τους. Ο Αγιος Νικόλαος γιορτάζει στις 20 του Μάη, με εκδηλώσεις που παράλληλα σηματοδοτούν και την έναρξη της υλοτομικής και κτηνοτροφικής περιόδου, που αφορά στους κατοίκους του χωριού, αφού η υλοτομία και η επεξεργασία του ξύλου μαζί με την κτηνοτροφία, αποτελούν τις αποκλειστικές ασχολίες των κατοίκων.
Μηλιά Μετσόβου
Η Μηλιά ( Αμέρου κατά την τοπική βλάχικη διάλεκτο ) είναι ένα απ' τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μέτρων πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας, στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Γεωπολιτικά ανήκει στον νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού, σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα.
Συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου, με μόνιμο πληθυσμό 450 κατοίκους. Με την εφαρμογή του προγράμματος « Ι. Καποδίστριας » παρέμεινε ανεξάρτητη κοινότητα του Νομού Ιωαννίνων, εκτάσεως 54.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 36.000 είναι δάση. Αγκαλιασμένη απ' τα όρη Λιβάδι, Μαυροβούνι και Τσαπούλη της οροσειράς της Πίνδου και απ' τα Αντιχάσια , βρίσκεται μεταξύ του Μετσόβου (Ν. Ιωαννίνων), του Μαλακασίου, της Παλιάς Κουτσούφλιανης (Ν. Τρικάλων) και της Κρανιάς (Ν. Γρεβενών),στη γωνιά της συμβολής των ορίων της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δ. Μακεδονίας.
Ο σημερινός οικισμός της Μηλιάς, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες και παραδόσεις που διασώζονται, κτίστηκε πριν τον 16ο αιώνα. Υπάρχει η παράδοση ότι, κατά τα μέσα του 16ου αιώνα, πολλές οικογένειες απ' το χωριό Φτέρη Ολύμπου, κυνηγημένες απ' τους Τούρκους, αναζήτησαν καταφύγιο στην Μηλιά και ενίσχυσαν πληθυσμιακά τον προϋπάρχοντα μικρό οικισμό.
Οι Μηλιώτες, ζουν ακόμη και σήμερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη βιοτεχνία ξυλόγλυπτων ειδών, τα οποία εμπορεύονται συνήθως οι ίδιοι, ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καλοκαίρι ιδίως, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τα πανηγύρια, τα οποία διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Οι χοροί με τα τραγούδια, εκτελούνται με το παραδοσιακό ύφος και μέτρο. Μεγάλη γιορτή είναι και ο δεκαπενταύγουστος, κατά τη διάρκεια της οποίας διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι για να τιμηθεί, όσο γίνεται πιο λαμπρά, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) ο πληθυσμός του χωριού ξεπερνά τα 1500 άτομα .Την Πρωτοχρονιά αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο της μεταμφίεσης και του καρναβαλιού. Οι κάτοικοι του χωριού, μεταμφιέζονται, τριγυρίζοντας όλα τα κατοικημένα σπίτια.
Ο επισκέπτης της Μηλιάς, έχει την δυνατότητα να διασχίσει τον Εθνικό δρυμό ''Βάλια Κάλντα'' (ζεστή κοιλάδα). Εκεί θα θαυμάσει το μαγευτικό τοπίο με τα κατάφυτα από ρόμπολα, πεύκα, έλατα και οξιές δάση, στα οποία διαβιώνουν όλα τ' άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας (ζαρκάδια, γεράκια κ.λ.π.) και εάν είναι ''τυχερός'' θα συναντήσει την χαρακτηριστική καστανή αρκούδα. Μέσω των τοποθεσιών " Φλέγκα", "Κανίζα", "Σαλατούρα μπορεί κανείς να απολαύσει, κάνοντας πεζοπορίες από ειδικά μονοπάτια ή κάνοντας mountain-bike, το αλπικό και εξαιρετικού κάλλους τοπίο. Ακόμα μπορεί να επιδοθεί σε ορειβασία και κατασκήνωση στις θέσεις "Τζίνα" ,"Γκούρα" και "Πάντε Μάρε".
Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται πλέον εύκολα με την ολοκλήρωση της Εγνατίας, αφού από τη Θεσ/νίκη, η απόσταση πολύ σύντομα θα συντομευτεί στις 2 ώρες και από τα Γιάννενα στα 45 λεπτά. Επιπλέον ο ταξιδιώτης από άλλες περιοχές μπορεί να επισκεφτεί τη Μηλιά μέσω Γρεβενών και φυσικά μέσω του γειτονικού και κομβικού Μετσόβου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.