Η «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα» στην "Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης" στην Πρέβεζα
Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα» την Κυριακή 14 Μαΐου και ώρα 09:00 μ.μ. στην "Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης" στην Πρέβεζα. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "HERMES"-«Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, ενώ αποτελεί τον καρπό των πολύμηνων εκπαιδευτικών θεατρικών εργαστηριών Ενηλίκων.
Το θεατρικό έργο προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο την τραγική μορφή της ιστορίας «Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας», κόρη της Θεοδώρας Πετραλείφα (Αγίας Θεοδώρας) και του Μιχαήλ Β΄Κομνηνού Δούκα, «Δεσπότη» της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα. Με κύριο άξονα τις ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές που ερευνήθηκαν στο πλαίσιο του έργου HERMES σε συνδυασμό με την φαντασία και την τόλμη της συγγραφέως Κατερίνας Σχισμένου, η οποία μπόρεσε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη λογοτεχνική-θεατρική παράσταση.
Με αυτή την τόλμη η συγγραφέας αναφέρει: «δημιούργησα το πορτραίτο της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας μέσα από πολλές προοπτικές που μας προσφέρει η τέχνη αλλά και η ιστορία ως μια μακρινή μαρτυρία μέσα στο Μεσαίωνα.
Μεσα από το θεατρικό μονόλογο προσέγγισα τις τελευταίες σκέψεις μιας μελλοθάνατης πριγκίπισσας που ξεκίνησε το 1259 από την Άρτα της Ηπείρου για να βρεθεί με το γάμο της με τον Μαμφρέδο Χοχενστάουφεν βασίλισσα της Σικελίας, δούκισσα της Απουλίας και πριγκίπισσα της Καπύης στην Ιταλία. Έζησε σε μια μεταβατική εποχή για την περιοχή της, όπου η κυριαρχία από τους Γερμανούς Χοχενστάουφεν περνά στους Γάλλους Ανζού. Κι αυτή την αλλαγή στην κυριαρχία την πλήρωσε με τη ζωή της, τη δική της, του συζύγου της αλλά και των παιδιών της που σχεδόν βρέφη αποσπάστηκαν από τη μητέρα τους και πέθαναν από ασιτία, σχεδόν τυφλά και τρελά από τον εγκλεισμό, εκτός από την κόρη της Βεατρίκη.
Πρόκειται για μια ιστορία τραγική του Μεσαίωνα που σίγουρα έχει να μας πει πολλά για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία μας και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να την αναζητούμε και να τη μελετήσουμε και φυσικά κάποιες φορές να την προσεγγίσουμε μέσω της τέχνης, όταν η ιστορία αφήνει κενά ή πληγές όπως στην ιστορία της Ελένης. Γυναίκες που έζησαν στο σκοτάδι και ελάχιστα στο φως, και η δική μου προσπάθεια να βγουν από την αφάνεια και ίσως να τους δοθεί η ευκαιρία έστω και μετά από αιώνες να μιλήσουν και να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία, που τις καταδίκασε σε μια σιωπή, σα τιμωρία. Είναι ίσως καιρός να δώσουμε φωνή και ενός είδους αποκατάστασης σε μια εποχή όπου κουλτούρες και πολιτισμοί, πρόσωπα και προσωπικότητες αποκαθίστανται στη προοπτική μιας cancel culture που φωτίζει αρκετές σκοτεινές πλευρές μιας ιστορίας που ακόμη δεν μπορεί συχνά να βρεί την απόλυτη ταυτότητά της αλλά και να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ζητήματα του παρελθόντος.
Η μουσική που επενδύει το έργο είναι παραδοσιακή με ακούσματα από τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου με παλιά μοτίβα και παραδοσιακά όργανα και προέρχονται οι μουσικοί από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου μας. Οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες.
Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023 στο δημοτικό θέατρο του Φασάνο στην Ιταλία με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία. Στη συνέχεια ταξίδεψε πίσω από την Ιταλία στην Άρτα στις 5 & 6 Απριλίου, ικανοποιώντας τη τελευταία βαθιά επιθυμία της Ελένη, που δεν τα κατάφερε, αλλά έστω και συμβολικά επαναπατρίστηκε έστω και μ΄ αυτόν τον τρόπο. Το ταξίδι συνεχίστηκε στην Πάτρα στις 30 Απριλίου και τώρα επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση την Κυριακή 14 Μαΐου στην πόλη της Πρέβεζας.
Το έργο HERMES έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ όλων των φορέων για την προώθηση και ενίσχυση της κοινής κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και της Ηπείρου, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, την αξιοποίηση των τεχνολογιών Πληροφορικής προκειμένου να δημιουργηθούν βιώσιμες καινοτόμες πολιτιστικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο του έργου, μέσω του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, βασιζόμενοι σε καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία πληροφορικής, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της προβολή της κοινής πολιτιστικής κληρονομίας και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων, παραδόσεων και τόπων ενδιαφέροντος αλλά και η εκπαίδευση σε κοινές μουσικές και θεατρικές παραδόσεις.
Info: Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: https://kic.uoi.gr/.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.