Στις 16 Απριλίου 2024 ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα για το Παρίσι 2024
H Oλυμπιακή Φλόγα θα «γεννηθεί» ξανά στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας στις 16 Απριλίου 2024, αυτή τη φορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».
Αυτό ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Tύπου μεταξύ Οργανωτικής Επιτροπής των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανακοίνωση των ημερομηνιών των Τελετών της Φλόγας που έγινε σήμερα στο Παρίσι.
Η Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη γαλλική αποστολή θα γίνει στις 26 Απριλίου 2024 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 11 ημέρες συνολικά με πάνω από 550 λαμπαδηδρόμους να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Ακολούθως η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστιοφόρο Belem.
Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων επέλεξε την 23η Ιουνίου, Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα για την επίσημη ανακοίνωση. Από το εμβληματικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εκεί όπου ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν καθιέρωσε την ιδέα της αναγέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Παγκόσμια Διάλεξη της 23ης Ιουνίου 1894, Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μίλησε για τη βαρύτητα της έννοιας της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας για την Ελλάδα και για το μήνυμα που μεταφέρει σε όλη την υφήλιο, μήνυμα αλληλεγγύης, φιλίας και ειρήνης.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κος Καπράλος τόνισε : «Με συγκίνηση και απέραντη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για αυτήν την επίσημη ανακοίνωση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Παρισιού 2024. Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο όπου γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Pierre de Coubertin κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της 23ης Ιουνίου 1894. Εδώ όπου ο Pierre de Coubertin έθεσε τις βάσεις για να πραγματοποίει το όραμά του που οδήγησε γρήγορα στην ίδρυση της πρώτης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με Πρόεδρο τον Έλληνα Δημήτρη Βικέλα. Το έτος 2024, θα σηματοδοτήσει την 130η επέτειο αυτού του συνεδρίου και συγχρόνως τα 2800 χρόνια από τους πρώτους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που χρονολογούνται το 776 π.Χ.»
Ο κος Καπράλος ερωτώμενος για τον συμβολισμό που φέρει η Ολυμπιακή Φλόγα είπε : «Στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια βαθιά σύνδεση όχι μόνο με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και με το μέλλον της. Είναι μια ιστορία που τιμούμε με κάθε τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ένα σπουδαίο γεγονός που θέλουμε πάση θυσία να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Για εμάς τους Έλληνες, η Λαμπαδηδρομία αντιπροσωπεύει μια ιερή κληρονομιά, μια κληρονομιά που γεννήθηκε από μια επιθυμία για ειρήνη που είναι πιο ισχυρή και επίκαιρη σήμερα από ποτέ. Στις 16 Απριλίου 2024, η Φλόγα θα ανάψει για άλλη μια φορά για να θυμίσει αυτό το ολυμπιακό σύμβολο της οικουμενικότητας και της ζωτικότητας και αυτό το σύμβολο θέλουμε να μοιραστούμε με τη Γαλλία. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν στο έπακρο αυτή την ξεχωριστή ευκαιρία που μας κληροδοτήθηκε να φωτίσουμε ένα μονοπάτι προς ένα φιλόδοξο μέλλον.».
Στην ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που καθόρισαν την επιλογή της διαδρομής επί ελληνικού εδάφους τόνισε « Η επιλογή των τόπων που θα υποδεχτούν την Φλόγα στην Ελλάδα έγινε με 4 βασικούς γνώμονες : Την ανάδειξη της Γάλλο-ελληνικής φιλίας μέσα από ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Την κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας με τους λαμπαδηδρόμους που θα ενώσουν τα 4 άκρα της, από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση. Την ανάδειξη της Ιστορίας και του πολιτιστικού πλούτου μας μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους που διατηρούν τους θησαυρούς του αρχαίου πολιτισμού μας. Τέλος, την ανάδειξη των εμβληματικών τοπίων που αποτελούν την ομορφιά της χώρας μας».
Για την Τελετή Παράδοσης είπε : «Αυτή η τελετή σηματοδοτεί το τέλος της λαμπαδηδρομίας στην ελληνική επικράτεια. Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος ανάβει τον βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, από τον οποίο η πρωθιερέα θα ανάψει την τελευταία δάδα και θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που με τη σειρά του την παραδίδει στο «Παρίσι 2024». Αυτή η κίνηση πραγματοποιείται στο Στάδιο που φιλοξένησε τους Αγώνες της Αθήνας 1896 και σηματοδοτεί το αποκορύφωμα 11 ημερών λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και την αντίστροφη μέτρηση για τη Μεγάλη Τελετή Έναρξης της 26ης Ιουλίου 2024 στον Σηκουάνα στο Παρίσι. Αυτή η κίνηση λοιπόν περιέχει όλο τον συμβολισμό γύρω από τη φλόγα. Μια Φλόγα που ενώνει τους λαούς, φέρνοντας ελπίδα και ειρήνη».
Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιος Βασιλειάδης ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των τελετών Αφής και Παράδοσης της Φλόγας καθώς και της λαμπαδηδρομίας στην ελληνική επικράτεια. Ο κος Βασιλειάδη υπογράμμισε : «Οι δεσμοί ανάμεσα στη Ελλάδα και την Γαλλία ήταν και θα είναι πάντα πολύ ισχυροί, στοιχείο που κάνει την επόμενη Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ένα ξεχωριστό γεγονός, μια γιορτή του Ολυμπισμού και της ανθρωπότητας που περιμένει όλη η υφήλιος με μεγάλη ανυπομονησία. Είναι η πρώτη φορά που Οργανωτική Επιτροπή και ΕΟΕ κάνουν κοινή ανακοίνωση κι αυτό είναι ένα δείγμα της στενής συνεργασίας και της άριστης σχέσης που υπάρχει μεταξύ μας. Πόσο ευχάριστο είναι δε, το γεγονός ότι η φλόγα θα μεταφερθεί στη Μασσαλία διασχίζοντας τη Μεσόγειο με καράβι, το εντυπωσιακό Belem. Αθήνα και Μασσαλία: δύο πόλεις που συνδέονται άρρηκτα με το αρχαίο παρελθόν τους, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, ελπίζω, θα παραμείνουν άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δέσμευσή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την υπόσχεσή τους για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους σε όλο τον κόσμο.»
Ομιλητές στη συνέντευξη τύπου ήταν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Tony Estanguet, η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amélie Oudéa-Castera και η Δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo οι οποίοι έκαναν την παρουσίαση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί Γαλλικού Εδάφους .
Labels:
ΔΙΑΦΟΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.