Ιωάννινα:Ξεκίνησε το Συνέδριο για την αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης- Χαιρετισμός Χρ.Ντακαλέτση
Ξεκίνησε σήμερα το Συνέδριο με θέμα «Τεχνογνωσία και προβληματισμοί με αφορμή την αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης» που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Δωδώνης . Αφορμή για την οργάνωση της επιστημονικής αυτής συνάντησης στάθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κάτω κοίλου του θεάτρου της Δωδώνης και των πλευρικών αναλημματικών τοίχων και η απόδοσή του στο κοινό.
Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο πραγματοποείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης σήμερα 20 και αύριο 21 Ιουνίου 2023 .
Με βασικό πυρήνα το αντικείμενο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου της Δωδώνης ανοίγει ένας επιστημονικός διάλογος βασισμένος στις εμπειρίες, τους προβληματισμούς, την δεοντολογία και κυρίως την τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα επιστημονικά πεδία, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων της ελληνικής επικράτειας.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε:
Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ τους συντελεστές αυτού του πολύ σημαντικού συνεδρίου για την πρόσκληση αλλά και για τη συμπερίληψή μου στην τιμητική επιτροπή της διοργάνωσης.
Η συγκεκριμένη επιστημονική εκδήλωση δεν είναι μόνο ο τόπος όπου θα παρουσιαστούν σημαντικές μελέτες για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και ειδικά για το αρχαίο θέατρο αλλά και η αφορμή για να προβληθεί το τοπόσημο του Δήμου Δωδώνης. Οι διοργανωτές αξίζουν επιπλέον συγχαρητήρια επειδή επέλεξαν να μη μείνουν μόνο μέσα στον κλειστό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αλλά να συμπεριλάβουν και επίσκεψη στον τιμώμενο αρχαιολογικό χώρο, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.
Για το θέμα του συνεδρίου «Τεχνογνωσία και προβληματισμοί με αφορμή την αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης» δε μπορώ και δε μου επιτρέπεται να πω πολλά. Οι ομιλητές του συνεδρίου άλλωστε, θα παρουσιάσουν αναλυτικά το εξελισσόμενο επιστημονικό έργο, πρότυπο και οδηγός για αναστηλώσεις αρχαιολογικών μνημείων και για τη μετέπειτα διαχείρισή τους. Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω εγώ είναι η απόσταση που συνειδητά τήρησε η δημοτική μας αρχή από το 2014 μέχρι σήμερα, από το αναστηλωτικό έργο και τις επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους που επελέγησαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους παράγοντες για τη συντήρηση των μνημείων, καθώς στο παρελθόν, είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι θυμάστε ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο των αρχαιολόγων, των μηχανικών και των συντηρητών, πυροδότησε αχρείαστες και επιβλαβείς εντάσεις με την τοπική κοινωνία.
Μοναδικός οδηγός της δημοτικής μας αρχής κατά τα τελευταία 9 περίπου χρόνια, ήταν η ηθική και κάθε άλλη δυνατή ζητούμενη υποστήριξη του έργου των επιστημόνων που φέρνουν σε πέρας τη συντήρηση και αναστήλωση του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης. Επιθυμία μας και επιθυμία όλων των δημοτών του Δήμου Δωδώνης, είναι η κατά το ταχύτερο δυνατό απόδοση του συνόλου του αρχαίου θεάτρου σε χρήση, μετά την ολοκλήρωση βέβαια του αναστηλωτικού έργου αλλά και ένα σχέδιο διαχείρισης του όλου αρχαιολογικού χώρου που θα επιτρέπει την επαφή του επισκέπτη με τα μνημεία.
Η βιωματική εμπειρία ιδίως των παιδιών είναι όπως γνωρίζετε, η αποδοτικότερη εκπαιδευτική πρακτική και εφόσον διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία των αρχαιολογικών μνημείων, αναμένουμε από εσάς, τους επιστήμονες, να υποδείξετε πως θα γίνεται στο εξής η χρήση του αρχαιολογικού χώρου.
Η μέχρι σήμερα συνεργασία μας άλλωστε, Δήμου Δωδώνης και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για τις ανάγκες του πανελλήνιας εμβέλειας θεσμού του Φεστιβάλ Δωδώνης, ήταν και παραμένει άριστη, υπηρετώντας την απαίτηση προστασίας του ευαίσθητου αρχαιολογικού τόπου αφενός και αφετέρου το αίτημα φιλοξενίας μοναδικών εκδηλώσεων μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου.
Το συνέδριο αυτό λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή ευτυχούς συγκυρίας καθώς είναι νωπή η ανακοίνωση της ένταξης των μολύβδινων χρηστήριων πινάκιων – «ελασμάτων» από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της UNESCO. Για το θέμα αυτό άλλωστε, υπάρχει ειδική ανακοίνωση στο πρόγραμμα της ημερίδας, αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, αν δεν κάνω λάθος.
Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επιτυχία πρωτίστως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο Δήμος Δωδώνης συνέβαλε όσο του ζητήθηκε, όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι άνθρωποι της Εφορείας που δούλεψαν για τον καλό σκοπό. Είναι και αυτό ένα ακόμα εισιτήριο για μεγαλύτερους δρόμους προβολής της αρχαίας Δωδώνης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καλέσω να συμπαρασταθείτε στο διαχρονικό και πάγιο αίτημα του Δήμου Δωδώνης για την ίδρυση και λειτουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου στα όρια της αρχαίας Δωδώνης, ενός Μουσείου που θα φιλοξενήσει εκτιθέμενα σε διάφορες συλλογές αλλά και αποθηκευμένα ευρήματα ανασκαφών. Είναι προφανώς ένα σημαντικό έλλειμμα αυτό, καθώς κάθε σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει ένα Μουσείο και το αίτημα αυτό δεν πρέπει να το δει κανείς ανταγωνιστικά προς τις υπάρχουσες μουσειακές υποδομές της περιοχής μας. Αντίθετα, ένα Μουσείο για τη Δωδώνη θα προσέθετε υπεραξία στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα των Ιωαννίνων.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και δηλώνω μόνιμος συμπαραστάτης του έργου σας.
Σας ευχαριστώ."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.