Προκαλεί καρκίνο ο φούρνος μικροκυμάτων; Πότε βλάπτει την υγεία;
επιμέλεια Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea
Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν “λύσει τα χέρια” κάθε νοικοκυράς. Πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν επικίνδυνο, μέχρι και καρκινογόνο.
Τα πλεονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων
-Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φούρνου μικροκυμάτων είναι αναμφισβήτητα η ταχύτητα, καθώς ξεπαγώνει, ζεσταίνει και ψήνει φαγητά σε χρόνο-ρεκόρ.
-Παράλληλα, διατηρεί τη διατροφική αξία των φαγητών σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα. Σε σχέση με τον βρασμό μάλιστα, θεωρείται ότι τα μικροκύματα κρατούν περισσότερες από τις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
-Τέλος, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτυχθούν.
Τα μειονεκτήματα
-Πολλές φορές τα υγρά υπερθερμαίνονται (ξεπερνούν δηλαδή τη θερμοκρασία βρασμού, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν βράσει). Είναι λοιπόν πιθανό να προκαλέσουν εγκαύματα.
-Tο ανομοιόμορφο ζέσταμα των τροφών αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο, αφού συχνά νομίζουμε ότι το φαγητό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ ορισμένα εσωτερικά του σημεία καίνε. H δοκιμή της τροφής σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα.
-Μην χρησιμοποιείτε καινούργια μαγειρικά σκεύη, όταν δεν γνωρίζετε πόσο θερμαίνονται. Είναι προτιμότερη η μετακίνησή του με γάντια.
Ο φούρνος μικροκυμάτων και τα μικροκύματα μπορούν να “εξολοθρεύσουν” πολλά θρεπτικά συστατικά από ένα γεύμα, αφήνοντάς σας ευάλωτους σε ασθένειες σε βάθος χρόνου.
Δείτε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει άμεσα ή έμμεσα την υγεία σας:
1. Τα μικροκύματα καταστρέφουν καταστρέφουν το μητρικό γάλα και τη βιταμίνη Β-12
Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β-12 ακυρώνονται αμέσως μόλις θερμάνετε το φαγητό σας σε φούρνο μικροκυμάτων. Αποκαλύπτική ήταν μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι υπήρχε μία 30-40% απώλεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, όταν οι τροφές που την περιείχαν εκτέθηκαν σε μικροκύματα.
Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων στο μητρικό γάλα. Η σχετική επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, στο πλαίσιο έρευνας για την την κοινή πρακτική της χρησιμοποίησης του φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνουν το κατεψυγμένο μητρικό γάλα (για ευκολία) σε μαιευτήρια.
2. Τα μικροκύματα εξαφανίζουν τα θρεπτικά συστατικά σε πολλές τροφές
Το να ζεσταίνετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εξαλείψει τα αρχικά του θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει λόγω της διηλεκτρικής θέρμανσης των μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα “αναπηδούν” στο εσωτερικό του φούρνου και απορροφώνται από το φαγητό. Τα μόρια του νερού περιστρέφονται γρήγορα μέσα στις τροφές σε υψηλές συχνότητες, που δημιουργούν μοριακή τριβή και έτσι ζεσταίνεται το φαγητό σας. Αυτό, όμως, κάνει τη μοριακή δομή στο φαγητό σας να αλλάξει και κατά συνέπεια μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
3. Τα μικροκύματα ίσως δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες στις τροφές
Όταν ζεσταίνετε τροφές που είναι μέσα σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Μετά από σχετική ρωσική και γερμανική έρευνα, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε σχετική προειδοποίηση. Αυτή αφορούσε τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων τόσο για το ανθρώπινο σώμα, όσο και για το περιβάλλον. Πολλές τροφές στα μικροκύματα βρέθηκαν να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό σας. Όλες αυτές στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα σας.
4. Τα μικροκύματα αλλάζουν τη σύσταση του αίματός σας
Σε μια ελβετική κλινική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύσταση του αίματος αλλάζει σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά γάλα και λαχανικά, τα οποία ζέσταιναν σε φούρνο μικροκυμάτων. Συγκεκριμένα, τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν, ενώ τα επίπεδα των λευκών αυξήθηκαν μαζί με τα επίπεδα χοληστερόλης. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα και τον καρδιακό σας ρυθμό.
5. Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό
Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το σώμα σας, λόγω της ακτινοβολίας 2.4 GHz (η συνήθης συχνότητα ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από φούρνους μικροκυμάτων). Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την δρ Magda Havas του πανεπιστημίου Trent, έδειξε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα φούρνο μικροκυμάτων επηρεάζουν τόσο το επίπεδο του καρδιακού ρυθμού όσο και την μεταβλητότητά του. Τα επίπεδα αυτά είναι εντός των προβλεπόμενων οδηγιών ασφάλειας, αλλά τείνουν να προκαλούν άμεσες και δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή οποιοδήποτε πόνο στο στήθος και τακτικά καταναλώνετε τροφές, που έχουν εκτεθεί σε μικροκύματα, ίσως θα ήταν καλύτερο για εσάς να διακόψετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
Είναι o φούρνος μικροκυμάτων καρκινογόνος;
Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία. Παρά το γεγονός πως οι κατασκευαστικές εταιρείες τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, ειδικά εφόσον πρόκειται για επώνυμο προϊόν, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Θα πρέπει να διατηρείτε το φούρνο μικροκυμάτων καθαρό, γιατί οι βρόμικοι φούρνοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαρροή απ’ ό,τι οι καθαροί. Η πόρτα πρέπει να κλείνει καλά, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τον επισκευάσετε και να μην τον χρησιμοποιείτε.
Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι καρκινογόνα. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τους φυσικούς, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι μικρή, είναι επιβλαβές να στέκεται κανείς μπροστά από το φούρνο των μικροκυμάτων, την ώρα που μαγειρεύεται το φαγητό. Οι μελέτες δεν έχουν, ωστόσο, καταφέρει να αποδείξουν ότι αυτό ισχύει. Προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καλό είναι να κρατάτε μια απόσταση ασφαλείας από το φούρνο μικροκυμάτων όταν τον είναι σε λειτουργία. Δεν χρειάζονται όμως υπερβολές, δηλαδή δεν είναι αναγκαστικό να φύγετε από το δωμάτιο. Επίσης, παιδιά και έγκυες θα πρέπει επίσης να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, ενώ όπως εξάλλου σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει πάντα να τηρείτε πάντα τους κανόνες χρήσης που προτείνει ο κατασκευαστής.
Μην βάζετε στο φούρνο τα παρακάτω:
Ψωμί: Στην αρχή θα μαλακώσει, θα γίνει υγρό και στη συνέχεια θα πετρώσει δεν θα τρώγεται
Το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο ή σε κάποιο γυάλινο δοχείο και να το ζεσταίνετε από εκεί.
Κρέας: Ο φούρνος μικροκυμάτων θα το ξεπαγώσει μερικώς, οπότε υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια.
Πηγές: http://www.medicaldaily.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.