Δήμος Αρταίων: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατάρρευση του καλλωπιστικού γεφυριού :Δεν κινδύνεψε κανείς Ήταν περιφραγμένο
Ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατάρρευση του καλλωπιστικού γεφυριού
Εργαζόμαστε για μια συνολική αξιοποίηση του Παραποτάμιου Πάρκου που να περιλαμβάνει και το νησάκι.
Ο Δήμος Αρταίων σχετικά με την κατάρρευση του μικρού καλλωπιστικού γεφυριού στο Παραποτάμιο Πάρκο, ενημερώνει όλους τους πολίτες για τα εξής:
Γιατί «έπεσε» το γεφυράκι;
Πρόκειται ασφαλώς για μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία μας λυπεί ιδιαίτερα. Η ιστορία της Άρτας είναι για ενώνει και όχι για να γκρεμίζει.
Υπήρξε προφανέστατα μια αστοχία εκτίμησης, που οδήγησε στην κατάρρευση του γεφυριού. Πιστεύαμε – σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του Δήμου - πως θα προλαβαίναμε, και η αντικατάσταση του γεφυριού θα γινόταν μέσα από συνολική προσέγγιση για την αξιοποίηση του Παραποτάμιου που θα περιελάμβανε και το γεφυράκι αλλά και την αξιοποίηση του νησιού.
Ωστόσο, η πραγματικότητα μας διέψευσε αφού η φθορά του χρόνου, τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι τελευταίες βροχοπτώσεις επιβάρυναν την κατάσταση.
Κινδύνεψε κανείς; Θα μπορούσε να κινδυνέψει;
Κατηγορηματικά όχι. Όλοι γνωρίζουν, ότι το γεφυράκι ήταν περιφραγμένο με σιδερένιους φράχτες από τον ίδιο τον Δήμο για προληπτικούς λόγους και στην είσοδο και περιμετρικά. Άρα κανείς δεν θα μπορούσε να κινδυνέψει, γεγονός που είναι το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση.
Η πρόσβαση στο γεφυράκι πάνω, κάτω ή στο πλάι απ’ αυτό ήταν πρακτικά αδύνατη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τυχόν επισκέπτες που δεν γνώριζαν σχετικές λεπτομέρειες.
Η πεποίθηση αυτή επιβεβαιώνεται και από σχετικά έγγραφα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας.
Γιατί ήταν περιφραγμένο το γεφυράκι;
Όλοι γνωρίζουν, επίσης, πως το γεφυράκι ήταν για αρκετά χρόνια μη επισκέψιμο, σίγουρα πριν απ’ αυτή την Δημοτική Αρχή.
Η απαγόρευση της πρόσβασης, έγινε για περιβαλλοντικούς λόγους αφού είχαν παρατηρηθεί επιθέσεις άλλων ζώων στις πάπιες του ποταμού αλλά και περιστατικά μικροπαραβατικότητας.
Η Δημοτική Αρχή γιατί δεν το έφτιαξε;
Η Δημοτική Αρχή πίστευε και πιστεύει πως απαιτείται μια συνολική αξιοποίηση του Παραποτάμιου Πάρκου, στο πλαίσιο των έργων της οριοθέτησης του Αράχθου και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Γι’ αυτό για την συνδυαστική αξιοποίηση του μικρού γεφυριού ο Δήμος έχει ζητήσει να ενσωματωθεί στην μελέτη της οριοθέτησης του ποταμού Άραχθου και της αντιπλημμυρικής του προστασίας.
Η δική μας στόχευση, ήταν όχι απλά να κάνουμε μια ανακατασκευή αλλά μια συνολική επανεκτίμηση των δυνατοτήτων ανάδειξής του.
Το θέμα «Γεφυράκι» είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο;
Το θέμα «Γεφυράκι Παραποτάμιου» δεν είχε έρθει ποτέ ως ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεμονωμένα από κάποιο Σύμβουλο ή από Παράταξη, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είτε ως προς την αντικατάστασή του, είτε ως προς μια συνολικότερη αξιοποίησή του συνδυαστικά με το μικρό νησάκι.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Δήμου;
Ήδη το σπασμένο γεφυράκι απομακρύνεται από τα συνεργεία του Δήμου.
Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί σε συνεργασία με του μελετητές και τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΕΤΑΔ, η συνολική αξιοποίηση του Παραποτάμιου Πάρκου.
Τέλος να σημειωθεί πως το υπαίθριο θεατράκι που θα φιλοξενήσει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου, είναι χωροθετημένο επί του Εκθεσιακού Κέντρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.