ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ιωάννινα:Αόρατος .....για τον Δήμο ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Καστρίτσας


 "Με ένα ενδιαφέρον «ταξίδι» στα χνάρια της νεότερης ιστορίας ανοίγει για το 2023 το πρόγραμμα των θεματικών κυριακάτικων περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών.

Το νήμα της αφήγησης, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τα σοκάκια του Κάστρου στην Παλιά Αγορά, την Εβραϊκή Συναγωγή, το τέμενος του Ασλάν πασά, τα μοναστήρια του Νησιού, το Σπήλαιο Περάματος και τους Λιγκιάδες. Με εικόνες από την πόλη των θρύλων, των τεχνών και των επιστημών, των γραμμάτων και του εμπορίου.

Η πρώτη διαδρομή, στις 28 Μαΐου, περιλαμβάνει περιήγηση στην Καστροπολιτεία (Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Εβραϊκή Συναγωγή, Μουσείο Αργυροτεχνίας, Φετιχιέ Τζαμί κ.α.).

Την Κυριακή 11 Ιουνίου, θα γίνει ξενάγηση στο Νησί (Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, Μονή Παναγίας της Ελεούσας κ.α.).

Για τις 25 Ιουνίου, το πρόγραμμα προβλέπει επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάματος και, στη συνέχεια, μετάβαση στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων, όπου θα γίνει γεωγραφική και ιστορική ξενάγηση, με θέα το Λεκανοπέδιο."

Τα παραπάνω αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου που δόθηκε στη δημοσιότητα .

Πρόκειται για μία  αναμφίβολα  εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου ,που δίνει τη δυνατότητα   στους  πολίτες να   γνωρίσουν   καλύτερα τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ηπείρου .

Μόνο που κάτι είτε ξέχασαν ,είτε δεν γνωρίζουν ....είτε απλά  αδιαφόρησαν στο Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών .

Το πιο σημαντικό μνημείο ,την αρχαία ακρόπολη  και τα σπήλαια της Καστρίτσας....

Και δεν είναι μόνο η τωρινή δημοτική Αρχή που γυρνάει την πλάτη στον ιστορικό αυτό οικισμό αλλά και η προηγούμενη είχε ακριβώς την ίδια γραμμή ,γεγονός που  εύλογα προκάλεσε την αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καστρίτσας .Αυτό φάνηκε άλλωστε και  από σχετικό σχόλιο που αναρτήθηκε στο facebook .

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχόλιο του Νίκου Πανταζή :"ούτε η τωρινή αλλά ούτε και η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν   κάνει τίποτα από εκδηλώσεις ή ξεναγήσεις στο ένα και   με διαφορά πιο σημαντικό μνημείο του Δήμου ,που δεν είναι  άλλο από την αρχαία ακρόπολη της Καστρίτσας .Ένα βαθαίωνο μνημείο του 4ου  π.χ αιώνα    που μαζί με τα σπήλαιά του ,εκεί που έζησε μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος της περιοχής και αποτελούν το μεγαλύτερο κόσμημα του Δήμου ."

Ο  κ.Πανταζής   που στο σχόλιό του τονίζει πως ούτε η τωρινή αλλά ούτε και η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν  επισκέφθηκε  ποτέ    την αρχαία ακρόπολη της Καστρίτσας    σημειώνει παράλληλα πως  ούτε φυσικά ενδιαφέρθηκε κανείς από το Τμήμα Τουρισμού  για το αν χρειάζεται να γίνουν  κάποιες ενέργειες  για τη συντήρηση  αλλά και την αξιοποίηση   του εν λόγω μνημείου ....

Με εξαίρεση κάποια σχολεία που έχουν επισκεφθεί το εν λόγω μνημείο του Δήμου ,αφού οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν  ιστορία ....  κανένας  από τους επίσημους φορείς δεν ενδιαφέρθηκε γι αυτό ...

Και ενώ θα μπορούσαν να γνωρίσουν  οι πολίτες ντόπιοι και μη   την ακρόπολη της Καστρίτσας μέσα από τη δράση  με τις ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Δήμος ,για μία ακόμη φορά το μνημείο αυτό μένει   εκτός ....


Αδιαφορία  ή άγνοια;  

Μόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας παλεύει μόνος του τόσα χρόνια για την ανάδειξη του μνημείου αυτού ...

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα είναι πιθανή   μία παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο από τα μέλη του  Πολιτιστικού Συλλόγου  Καστρίτσας ...

  Πάντως όσοι πολίτες θέλουν να γνωρίσουν την  ακρόπολη της Καστρίτσας και την ιστορία της     μπορούν να κάνουν κλικ ΕΔΩ   ,αφού δεν θα έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν μέσα από τις ξεναγήσεις του Δήμου ......Δυστυχώς ..... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]