ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ιωάννινα:Άνοιξαν 150 φύλλα ...και έφτιαξαν τη μεγαλύτερη λαχανόπιτα στην Ελλάδα! βίντεο-φωτό]


Εκτός από τις   φυσικές ομορφιές της η Ήπειρος μπορεί να καυχιέται και για τη γαστρονομία της .Το δυνατό χαρτί δε για τις   νοικοκυρές   του τόπου είναι οι πίτες !

Αγνά υλικά ,χειροποίητο φύλο ,μεράκι αλλά και   κρυμμένα μυστικά   είναι αυτά που κάνουν τις   πίτες στην Ήπειρο ξεχωριστές .



Χθες όμως το βράδυ    στη Γιορτή Πίτας   στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων ,οι γιαννιώτισσες απέδειξαν πως εκτός από νοστιμιά οι πίτες στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ,έχουν ....και έκταση !

Για 4η  συνεχόμενη χρονιά    οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωοδόχου   παρουσίασαν τη  μεγαλύτερη λαχανόπιτα στην Ελλάδα  ,έκτασης 3 τετραγωνικών μέτρων !!


Οπως είπε   στο epirus-tv-news.gr η πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου   Ζωοδόχου η πίτα  ετοιμάστηκε μία μέρα πριν τη γιορτή ,το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία του χωριού .

Οι γυναίκες της Ζωοδόχου με τη συνδρομή   νοικοκυρών  και από τα Γιάννενα ,κατάφεραν και άνοιξαν  συνολικά 150 φύλα    για να ακολουθήσει το γέμισμα της πίτας με   20 τουλάχιστον κιλά ολόφρεσκων και μυρωδάτων   χόρτων .Η πίτα  στη συνέχεια τοποθετημένη σε   ανάλογης για την περίσταση έκτασης ταψί ,μπήκε σε ψυγείο και την επόμενη μέρα  την Παρασκευή, ξεκίνησε το ψήσιμό της  σε  επαγγελματικό φυσικά φούρνο που είχε τις ανάλογες διαστάσεις .




Η "πρωταγωνίστρια" της βραδιάς τοποθετήθηκε στο κέντρο  του αύλειου χώρου του μοναστηριού της Παναγίας ,όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση  και  μοιράστηκε στον κόσμο .

Σημειώνεται ότι οι νοικοκυρές  εκτός από την τεράστια  λαχανόπιτα  έφτιαξαν συνολικά 150-160 ταψιά  πίτες που και αυτές μοιράστηκαν σε όσους συμμετείχαν στη Γιορτή Πίτας.

Τιμητικές πλακέτες   σε πολίτες που συνδράμουν και στηρίζουν τον  Πολιτιστικό -Χορευτικό Σύλλογο  του χωριού απονεμήθηκαν από την πρόεδρο Νατάσα Γιολδάση    ενώ  δεν θα ήταν δυνατόν να  μην τιμηθεί και η   πιο παλιά νοικοκυρά ,η κυρία Πανωραία που τόσο χρόνια ακούραστη προσφέρει  τις γνώσεις της και την τεχνική της στις γιαννιώτικες πίτες!



Η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι  και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής.


βίντεο Χάρης Καλαμπόκης 
μοντάζ Παναγιώτης Τσάλλος 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]