Πρέβεζα:Οριοθετήθηκαν 4 νέες φωλιές Caretta caretta στην Καστροσυκιά

 


Οριοθετήθηκαν 4 νέες φωλιές Caretta caretta  στην Καστροσυκιά

Εθελοντές εντόπισαν και οριοθέτησαν 4 νέες φωλιές Caretta caretta  στην Καστροσυκιά Πρέβεζας προκειμένουν να εκκολαφθούν με ασφάλεια τα αυγά και τα χελωνάκια να ακολουθήσουν το ταξίδι της μητέρας τους  στη θάλασσα.

Στη μεγάλη αυτή παραλία από την Καστροσυκιά έως τον Μύτικα έχουν καταγραφεί τα τελευταία 4 καλοκαίρια πάνω από 15 φωλιές Καρέτα που είναι το πιο εμβληματικό είδος των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη.

Το πρώτο ταξίδι μιας Caretta caretta από την αμμουδιά όπου σκάει το αυγό της μέχρι την ακροθαλασσιά είναι και το σημαντικότερο της ζωής της. Στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια παραλία για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το είδος της.  


Η θερμοκρασία του νερού και η αμμώδης ακτή  στην Καστοσυκιά φαίνεται ότι είναι ιδανική για την ωοτοκία των χελωνών καρέτα-καρέτα. Από το εύρος των θερμοκρασιών μέσα σε κάθε φωλιά προκύπτει και η αναλογία αρσενικών/ θηλυκών νεοσσών. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στη φωλιά η αναλογία κλίνει προς τα αρσενικά χελωνάκια, ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την εκκόλαψη περισσότερων θηλυκών νεοσσών.

.

 Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

  πηγή facebook Βήμα Πρέβεζας Κατσιπανέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]