ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Σύλλογος ΟΤΑ Ιωαννίνων :Μέχρι και πενθήμερες συμβάσεις εργασίας στο ΔΗΠΕΘΕ

 

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων μέχρι και 5 ημερών εργάζεται το τεχνικό προσωπικό και στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, όπως και στα περισσότερα Δημοτικά Θέατρα της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, συνάδελφός μας ηλεκτρολόγος, κλήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να εργαστεί με συμβάσεις 3 μηνών, 2,5 μηνών, 5 ημερών, 1 μήνα (με πλήρη απασχόληση)  και 14 ημερών με 4ωρη απασχόληση μέχρι που αναγκάστηκε να αρνηθεί να συνάψει νέα σύμβαση και προσελήφθη νέος εργαζόμενος στη θέση του για δύο μήνες.  

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ξεκινά από το γεγονός ότι στα Δημοτικά Θέατρα δεν έχουν γίνει προσλήψεις τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες και προσλαμβάνονται μόνο συμβασιούχοι, αναδεικνύει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις τα θέματα του πολιτισμού αλλά και της ασφάλειας του κοινού στις παραστάσεις, δηλαδή ως εμπορεύματα στα οποία βασικός στόχος είναι η συμπίεση του κόστους. 

Με τέτοιες συνθήκες εργασίας είναι λογικό οι συνάδελφοί που δεν μπορούν να ζήσουν, να αποχωρούν από τη δουλειά και οι ευθύνες για την ορθή συντήρηση των μηχανημάτων και την ασφάλεια των χώρων να βαραίνουν συνολικά τη δημοτική αρχή όσο δεν παίρνει μέτρα. 

Η δουλειά του ηλεκτρολόγου δεν τελειώνει όταν σβήνουν τα φώτα της παράστασης

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αντικείμενα για να τα χρησιμοποιούν οι διοικήσεις των δήμων και των νομικών προσώπων μερικούς μήνες και μετά να τα ξαναπετάνε στην ανεργία. Ειδικά η δουλειά του ηλεκτρολόγου του θεάτρου δεν τελειώνει όταν σβήνουν τα φωτά της παράστασης. Ο ηλεκτρολόγος του θεάτρου έχει τη συνολική ευθύνη και εποπτεία για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του χώρου στον  οποίο συναθροίζεται κοινό. Γι αυτό άλλωστε ακόμα και στα ιδιωτικά θέατρα ο ηλεκτρολόγος είναι μόνιμος υπάλληλος της επιχείρησης είτε ανεβαίνει κάποια παράσταση είτε όχι.  Παρόλα αυτά τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα έχουν χειρότερες συνθήκες εργασίας και από τους επιχειρηματίες, με το ερώτημα να παραμένει αμείλικτο : Γιατί ένας εργαζόμενος που δουλεύει στις παραστάσεις της χειμερινής ,της καλοκαιρινής περιόδου και σε περιοδείες στην περιοχή δεν είναι αορίστου χρόνου και δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες; 

Ζωή με αξιοπρέπεια δουλειά με δικαιώματα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων  απαιτεί να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απαιτεί οι συμβάσεις του προσωπικού να μην είναι μικρότερες των 5 μηνών όπως γίνεται στα κρατικά θέατρα. Καλεί τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕΙ και τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να διεκδικήσουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση τέτοια που να επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων αξιοπρέπειας για τους συναδέλφους μας. Καλεί τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου να αυξήσουν την χρηματοδότηση προς το ΔΗΠΕΘΕΙ ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα για περισσότερες παραστάσεις για μεγαλύτερες περιοδους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]